5 oväntade tecken på hjärtfel
1:14

Efter reklamen: 5 oväntade tecken på hjärtfel

(1:14)

Slå på ljud

Johanna Toftby, 47, är känd som influencer, vad som kanske är mindre känt är att hon under långa perioder lidit av att hennes hjärta slår extraslag – inte bara enstaka gånger, utan ibland hela dagarna under flera veckor.

När hon under en lång period hade svåra problem skrev hon i sin blogg.

"Idag har jag varit hos en hjärtspecialist på Carlanderska sjukhuset i Göteborg för att göra ultraljud på mitt hjärta. Jag har sedan lång tid tillbaka haft fruktansvärt mycket extraslag, hjärtat har verkligen bråkat med mig. Mitt psyke har varit nära kollaps på grund av ångest över vad det kan bero på…"

Johanna Toftbys hjärtbesvär kom på semestern

Johanna berättar att det började under en sommarsemester i Italien för några år sedan. Plötsligt under en middag kände hon hur hjärtat började slå extra slag.

– Jag vet att det inte är farligt så jag brydde mig inte så mycket om det. Dagarna efter hoppade hjärtat ännu mer. Jag var inte stressad, vi cyklade och jag mådde toppen. Ändå slog hjärtat extraslag hela dagarna i två veckor, det var fruktansvärt obehagligt.

Besvären klingade av och Johanna kände sig lättad. Tills det satte igång igen ett par månader senare. Då var hon allt annat än lugn.

Johanna Tofty drabbades av dubbla hjärtslag.

Influencern Johanna Toftby fick uppsöka en hjärtläkare för sina problem.

TT

– Jag blev livrädd. Men en vecka senare – borta igen. Tredje gången det slog till var strax före jul och jag tvingade mig till att gå till vårdcentralen, rädd som ett litet barn för att gå till doktorn. Mitt EKG visade en liten förändring som de inte kunde förklara, annars var kurvan jämn och fin. Till jul var allting normalt igen. Jag kände ingenting konstigt, vi var i London och i Alperna och åkte skidor hela dagarna, berättar Johanna Toftby.

– Men två veckor senare kom helvetet tillbaka. Extraslag som tar över hela min kropp. Jag grät medan jag googlade och försökte ta reda på vad det var, men allt jag hittade var en massa forum där folk tävlade i att skrämma varandra. Till slut fick jag nog. Jag hade extraslag från helvetet och fick en akuttid hos en hjärtläkare. Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv.

Johanna Toftby promenerade sig frisk från ångesten

"Mina tårar bara rann"

Läkaren gjorde en ultraljudsundersökning av Johannas hjärta. Hon berättar att han satt i 15 minuter och tittade noggrant och koncentrerat på skärmen, mätte och granskade, utan att säga ett ord.

– Sedan berättade han att vänster förmak var lite stort och att jag hade ett litet läckage. När han sa den meningen stängdes min hjärna av. Mina tårar bara rann.

Läkaren var lugn och förklarade att det var helt normalt och kan bero på att man tränar mycket.

– Det är absolut inget farligt, sa han, inget som du ska vara orolig för. Jag ville bara krama honom.

Johanna Toftby

Gör: Är egenföre­tagare och influencer med bloggen johannatoftby.se.

Ålder: 47 år.

Bor: I Skövde.

Familj: Sambon Janne Fors och döttrarna Lisa-Marie, 22, och Marilyn, 20.

Johanna berättar att extraslagen kommer tillbaka då och då. Men nu har hon hittat ett sätt att själv ha koll på dem och att ta reda på vad de beror på. Hennes teori – som delvis blivit bekräftad av sjukvården – är att hormonbalansen i hennes kropp har betydelse.

–Jag har antecknat varje dag om jag har mycket extraslag, några få eller inga alls. Och då ser jag ett mönster. Extraslagen smyger sig på vid ägglossningen. Så fort jag vaknar på morgonen sätter det i gång och håller på hela dagen. Det fortsätter i tio dagar och sedan klingar det av. När mensen kommer är de borta. I dagsläget händer det inte varje månad – i min ålder blir det ju lite obalans i hormonerna.

Har fått medicin för de dubbla slagen

Hon har fått betablockare, en medicin som kan normalisera hjärtrytmen när hon har svåra besvär.

Johanna Toft med mannen Janne Fors på vimmel.

Johanna Toftby på vimmel med kärleken Janne Fors.

TT

Johanna har också märkt ett tydligt samband med mat.

– Om jag äter mycket och blir rejält mätt sätter det i gång direkt. Speciellt om jag sitter stilla efteråt. Jag har också märkt att viss mat kan trigga i gång extraslagen, bland annat mycket socker. Jag är också mycket måttlig med alkohol, och jag vet att sömnbrist har en klart negativ inverkan.

– För övrigt tränar jag mycket och bryr mig inte om extraslagen när de slår till. Jag har bestämt mig för att strunta i dem, att inte bli rädd!

Fakta om extraslag på hjärtat

• Extraslag förekommer hos alla människor, vissa känner av dem, andra känner dem inte alls.

• De som söker för ventrikulära extraslag är ofta i åldern 20–50 år, fler kvinnor än män.

• När du får ett extraslag kommer det lite för tidigt i den regelbundna rytmen. Hjärtat gör då en paus för att rätta till rytmen, och sedan kommer den regelbundna rytmen i gång igen. Nästa slag blir då kraftigare på grund av att hjärtat under pausen hunnit fyllas med mer blod. Ibland kan det komma flera extraslag i rad på detta sätt.

• Det kan ofta kännas som att hjärtat slår ojämnt, fort eller hårt, ibland känns det som om hjärtat ”vänder sig” och slår en volt.

• Stresspåslag, kaffe, tobaksrökning, överaktiv sköldkörtel och sömnbrist kan utlösa extraslag.

• Betablockerande läkemedel kan lugna hjärtrytmen om du har mycket besvär. Diskutera med en läkare på vårdcentralen.

8 oväntade symtom på hjärtproblem

Mest läst