Olle Jönsson: Det vägrar jag göra på scen

26 jun, 2023 
Olle Jönssion stor intervju
Ständigt aktuella dansbandet Lasse Stefanz gästar premiäravsnittet av Allsång på Skansen i år.
Inför spelningen möter Femina sångaren Olle Jönsson i en intervju – och pratar om nerverna och hur frontfiguren laddar upp innan Allsången.
För Femina berättar Olle Jönsson också om hur han får familjelivet att gå ihop med turnerandet, samt avslöjar vad han vägrar göra på scen.
Annons
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023Brand logo
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023

I mer än ett halvt sekel har Olle Jönsson varit frontfigur för det folkkära dansbandet Lasse Stefanz; tidigare som både trummis och sångare och numera enbart som sångare. Sedan år 1967 har Olle Jönsson turnerat ihop med bandmedlemmarna, som i dag består av Christer Ericsson, Gunnar Nilsson, Jonas Rignell, Anders Dahlgren och Henrik Svensson.

Och trots att bandet har underhållit svenska folket med sin countryinfluerade musik i mer än 50 år, så verkar deras låga aldrig falna.

Annons
Lasse Stefanz dansband
Dansbandet Lasse Stefanz är ständigt aktuella.

Olle Jönsson blev exempelvis ett namn på mångas läppar i fjol, när han deltog i det populära tv-programmet Så mycket bättre.

Olle Jönssons sjukdomskamp

I ett avsnitt av Så mycket bättre 2022 öppnade Olle Jönsson upp om sin sjukdomskamp, som inte bara var fysiskt påfrestande utan även psykisk. Hans tillstånd ledde nämligen till felaktiga spekulationer om honom i media.

Olle Jönsson och Molly Hammar i så mycket bättre
Molly Hammar och Olle Jönsson deltog båda i Så mycket bättre 2022.

År 2006 drabbades Olle av karpaltunnelsyndrom, som ledde till att han fick domningar i fingrarna, och medan han återhämtade sig från en handledsoperation kom den otäcka smällen; en hjärtinfarkt. I programmet berättade Olle vidare att åkomman till sist kom att bli slutet för hans trummiskarriär, men turligt nog kunde han fortsätta som sångare i Lasse Stefanz.

Annons

Vad som däremot resulterade i olustiga skriverier var en helt annan sjukdom.

– Folk började prata om att jag drack, alltså att jag var alkoholiserad, sa Olle i Så mycket bättre.

Anledningen till ryktena var att Olle darrade på händerna och i huvudet. Men det var inte alkohol som låg bakom tillståndet, utan i själva verket led han av den ärftliga sjukdomen familjär tremor.

Lasse Stefanz spelar på Allsång på Skansen

I år gästar Lasse Stefanz den somriga favoriten Allsång på Skansen, som i enlighet med traditionerna direktsänds från Solliden. Dansbandet inviger årets upplaga av showen ihop med Eurovision-vinnaren Loreen, Laleh, Mando Diao och Louisiana Avenue.

Olle Jönsson och Louisiana Avenue på Allsång på skansen 2023.
Lasse Stefanz och Louisiana Avenue är några av gästartisterna i premiäravsnittet av Allsång på Skansen 2023.

När Femina möter Olle Jönsson inför Allsång på Skansen berättar han om nerverna inför konserten:

Annons

– I dag känns det ju jättebra, men när det står 10 000 personer här och man ska leverera; då är det alltid lite nervöst. Men det är väl en sådan grej som man ska känna, den här pirriga känslan. Då vet man att man är på tå.

När det kommer till att ladda upp inför framträdandet är egentid A och O för Olle Jönsson.

– Jag vill egentligen vara för mig själv, i alla fall i fem–tio minuter innan, så att jag kan gå in lite i mig själv. För det är trots allt en direktsändning och man ska prestera.

Så får Olle Jönsson familjelivet att gå ihop med turnerandet

Men det är sannerligen inte tal om någon ovana, med tanke på bandets veteranstatus. Att stå på scen är trots allt någonting som Olle Jönsson och Lasse Stefanz har gjort i tid och otid. Bara i sommar har bandet flera spelningar utöver Allsång på Skansen och i höst väntar en stor turné.

Annons
Olle Jönsson om familjeliv och turnerande.
Lasse Stefanz har ett fullspäckat schema i sommar och höst när det kommer till spelningar.

Ja, livet som dansbandsstjärna är minst sagt händelserikt och bäddar för en rätt så speciell livsstil.

När Olle inte är iväg på turné bor han på en hästgård ihop med frun Gunilla Jönsson, och lever familjelivet tillsammans med de två vuxna barnen Dan och Lina Jönsson. Att för jämnan kunna varva privatliv med spelningar handlar om att ställa om, menar sångaren.

För Femina berättar Olle att han nästan utvecklar olika personligheter för att få det att gå ihop.

Annons

– Man tar på sig en klädsel som tillhör dansbanden och Lasse Stefanz och så vet man att man inte kan göra någonting annat. Och sedan när man kommer hem så tar man av sig de där clownkläderna och så är jag den privata Olle Jönsson. Så tror jag att det är.

Det skulle Olle Jönsson aldrig göra på scen

Olle Jönsson må iklä sig rollen som Lasse Stefanz-Olle på scen, men det finns däremot någonting som han aldrig skulle vilja ha på sig vid ett framträdande.

Sveriges meteorologer är överens om att en het sommar stundar – och när det kommer till att härda ut på varma scener tänker Olle mest på klädseln. Men ett sommarplagg säger han också bestämt nej till.

Olle Jönsson på varm scen.
Olle Jönssons bästa knep för att stå ut i värmen är att tänka på klädseln.

– Mitt bästa råd är att ta på sig luftiga kläder. Men inte stå på scen i shorts, det vägrar jag!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons