Lena Endres kritik mot skönhetsideal: ”Förjävligt”

25 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.

Lena Endre har tröttnat på skönhetsidealen som kvinnor pressas leva upp till i dag.
Nu kritiserar skådespelaren samhällsutvecklingen – och berättar vad hon aldrig skulle göra själv.
– Det är ännu värre idag än för 100 år sedan. Man ska under kniven dessutom. Förjävligt, säger Lena Endre till Femina.

Annons
Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"Brand logo
Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"

Lena Endre, 67, är en av landets mest hyllade och folkkära skådespelare. Genom åren har hon både spelat på de stora teaterscenerna och haft roller i filmer som Män som hatar kvinnor, Min pappa Marianne och Trolösa.

Att film- och mediebranschen, precis som resten av samhället, är full av snäva skönhetsideal är ingen hemlighet – men det är något som Lena Endre är riktigt trött på. I en intervju med Femina konstaterar hon att utseendefixeringen bara har blivit värre, och att hon tycker att utvecklingen går i fel riktning.

– Generellt så har vi backat 100 år. Det är ännu värre idag än för 100 år sedan. Man ska under kniven dessutom. Förjävligt. Det backar jag inte, säger Lena Endre.

Vill inte operera sig

Skådespelaren har tidigare berättat i Femina att hon slutade färga håret och omfamnade sitt gråa svall, men nu har hon valt att liva upp håret med lite blonda slingor. Att färga håret är också något som hör till när man arbetar som skådespelare, menar hon.

Annons

– Jag har haft det i flera år, tills jag kände ”nu skiter jag i det här”, så nu har jag gjort slingor. Jag orkade inte vara som en grå mus varje morgon. Håret färgar jag fram och tillbaka i och med att man jobbar och använder det, säger hon.

Men att liva upp håret med slingor är också så långt som Lena Endre vill sträcka sig gällande att ändra sitt utseende. Hon

– Men absolut inget sånt här knytnävsslag på munnen, det vill jag inte ha, säger hon och putar med läpparna. Hon fortsätter:

– Och inget annat heller.

Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattanBrand logo
Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan
Annons