Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"
0:41

Efter reklamen: Lena Endre om dagens skönhetsideal: "Förjävligt"

(0:41)

Slå på ljud

Lena Endre, 67, är en av landets mest hyllade och folkkära skådespelare. Genom åren har hon både spelat på de stora teaterscenerna och haft roller i filmer som Män som hatar kvinnor, Min pappa Marianne och Trolösa.

Att film- och mediebranschen, precis som resten av samhället, är full av snäva skönhetsideal är ingen hemlighet – men det är något som Lena Endre är riktigt trött på. I en intervju med Femina konstaterar hon att utseendefixeringen bara har blivit värre, och att hon tycker att utvecklingen går i fel riktning.

– Generellt så har vi backat 100 år. Det är ännu värre idag än för 100 år sedan. Man ska under kniven dessutom. Förjävligt. Det backar jag inte, säger Lena Endre.

Här är de mest spektakulära looksen på Guldbaggegalan 2023

Vill inte operera sig

Skådespelaren har tidigare berättat i Femina att hon slutade färga håret och omfamnade sitt gråa svall, men nu har hon valt att liva upp håret med lite blonda slingor. Att färga håret är också något som hör till när man arbetar som skådespelare, menar hon.

– Jag har haft det i flera år, tills jag kände ”nu skiter jag i det här”, så nu har jag gjort slingor. Jag orkade inte vara som en grå mus varje morgon. Håret färgar jag fram och tillbaka i och med att man jobbar och använder det, säger hon.

12 bortglömda (och helt fantastiska) bilder på Ulla Skoog

Men att liva upp håret med slingor är också så långt som Lena Endre vill sträcka sig gällande att ändra sitt utseende. Hon

– Men absolut inget sånt här knytnävsslag på munnen, det vill jag inte ha, säger hon och putar med läpparna. Hon fortsätter:

– Och inget annat heller.

Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan
1:01

Efter reklamen: Guldbaggegalan 2023: Bilderna från röda mattan

(1:01)

Slå på ljud
Mest läst