Lotta Ramel om Hotell Romantik, fördomar och exet Ted Gärdestad

15 feb, 2024 
AvStina Meyerson
FotografJanne Danielsson/SVT
Lotta Ramel hotell romantik säsong 2
En av deltagarna i årets upplaga av SVT-succén Hotell Romantik är skådespelaren och regissören Lotta Ramel.
I en intervju med Femina berättar Lotta bland annat om sitt dejtingliv, om den tidigare relationen med exmaken Ted Gärdestad samt om varför hon har dissat dejtingapparna.
Annons
Skådespelarnas bästa kärleksråd: "Stanna hemma och lägg er i sängen"Brand logo
Skådespelarnas bästa kärleksråd: "Stanna hemma och lägg er i sängen"

När SVT-serien Hotell Romantik i fjol hade premiär i Sverige blev programmet minst sagt en succé. Över en miljon tittare per program tog del av de mogna singlarnas kärleksresa i de schweiziska alperna. Deltagarna, alla över 65 år, testade på äventyrliga aktiviteter följt av middag, dans och – för de som utsetts till kvällens par – en övernattning i en romantisk stuga.

Nu är realityserien tillbaka med en ny säsong, som har premiär på SVT Play och i SVT1 söndagen den 18 februari. Men den här gången byts alptopparna ut mot soliga Portugal, och de 24 längtansfulla singel-seniorerna checkar in på ett anrikt slottshotell i Alcacer do Sal.

Lotta Ramel är en av deltagarna i Hotell Romantik

En av deltagarna i år är skådespelaren och regissören Lotta Ramel, 66. När Femina talas vid med henne inför premiären är hon spänd inför att få se resultatet av deras resa på tv. Hon bestämde sig främst för att söka till programmet av ren nyfikenhet.

Annons

– Jag tycker att det är spännande att utforska olika sociala sammanhang. Jag tittar mycket på andra dokusåpor och är väldigt intresserad av människan som sådan; gruppdynamik och psykologi med mera, berättar hon.

Utöver det intresset var självklart möjligheten att få träffa kärleken en stor anledning. Men det var med ett lugn i kroppen som Lotta beslöt sig för att se om det fanns någon matchning att hitta på slottshotellet i Portugal.

– När jag sökte till programmet så hade jag varit singel i ett antal år, men har inte för den sakens skull levt i celibat – och jag har tyckt om att bo själv. Så jag kände inte någon desperat längtan, utan tänkte mer att det vore kul att testa. Jag är inte så mycket för att hålla på med Tinder eller att gå ut på krogen längre, så jag tänkte att det här kunde vara ett ultimat sätt att träffa nya människor på.

Lotta Ramels oro för fördomar: ”Tankarna fanns i mig”

Lotta Ramel har flera vänner som mött kärleken på dejtingappar, men själv insåg hon snabbt att svajpandet inte var någonting för henne.

Annons

– Min Tinder-resa var väldigt kort, jag tror att den varade i fyra dagar. Jag stod faktiskt inte ut med att det blev så extremt utseendefixerat, berättar hon och fortsätter:

– En annan grej som var lite jobbig med Tinder var tanken på att männen där kanske skulle känna igen mig i och med att jag är en offentlig person. Jag kunde bli lite osäker på deras anledning till att dejta mig.

Utöver att Lotta är offentlig som skådespelare och regissör har hon nästan vuxit upp i rampljuset, som dotter till Povel Ramel. Dessutom har hon varit gift med flickidolen Ted Gärdestad mellan 1976–1978. Detta var också någonting som fanns i Lottas tankar inför Hotell Romantik.

– Det är klart att jag tänkte på det, för jag ville inte att det skulle ligga mig i fatet; de här förutfattade meningarna som vi alla kan ha. Fördomar är dumt att bära på, jag tycker att man ska kasta bort dem all världens väg.

Men till skillnad från dejtingapparna kunde man förstås mötas och lära känna varandra på riktigt i programmet, och därför segrade modet.

Annons

– Jag tycker att jag var jäkla modig som sökte och gjorde det här. Just eftersom jag är en offentlig person, vill Lotta understryka.

Lotta Ramel om olyckliga kärleken

Istället för Tinder har Lotta oftast träffat sina partners via jobbet eller genom vänner, och även om hon sällan går ut på krogen längre så har det också hänt att hon mött intressanta män där med.

– När man är äldre så har man träffat folk på många olika sätt. Nu låter det som att jag har haft tiotusenmiljoner pojkvänner, haha. Men jag har haft ganska många – man hinner med en del när man är 65 år. Det är många år av relationer, övande och stötande och blötande. Det har varit extremt givande och roligt och jag har fått mycket kärlek.

Annons

Med många år av relationer bakom sig har Lotta inte bara erfarit lycklig kärlek, utan vet också om hur det känns att få sitt hjärta krossat.

– Det är klart att jag har upplevt olycklig kärlek. Men de relationerna är gudskelov rätt lätträknade.

Lotta berättar att hon tillhör en av de lyckligt lottade som nästan bara har upplevt bra män, men med betoning på nästan.

– Det har varit några rötägg skulle jag säga och det är klart att jag blivit påverkad. Någon som inte är sympatisk eller rent av är elak påverkar ju människan på ett osunt sätt. Det som är intressant är att jag bara har varit med om två, men ändå tog de stor plats även efteråt – men absolut inte längre.

Lotta tycker att de kärleksfulla männen och de fina relationerna ska bevaras.

Lotta Ramel hyllar exet Ted Gärdestad

En av de bra männen var definitivt Ted Gärdestad, berättar Lotta. Hon var 17 år när de träffades för första gången och ett år senare var de gifta. Även om paret valde att gå skilda vägar efter bara några år så minns Lotta relationen med värme. Att han senare skulle bli sjuk var ingenting som Lotta märkte under deras tid ihop.

Annons

– Ted var faktiskt en av de vackraste själar som jag mött och jag tror inte att jag har skrattat så mycket med någon som med honom. Han var rolig, superintelligent och väldigt skör. Och en så skör person kan ju väldigt lätt ta in yttre påverkan, så på så sätt kan jag förstå det nu med facit i hand.

När Lotta och Ted separerade var det inte tal om att längta efter kärleken på nytt, för romantik fanns det gott om i Lottas liv – och i stort sett utan pauser.

– Jag har egentligen alltid varit i förhållanden, more or less. Jag har aldrig haft några längre uppehåll, så därför tyckte jag att det var ganska skönt att bli singel.

Därför ska du våga söka till Hotell Romantik enligt Lotta Ramel

Även om Lotta inte får avslöja vad som händer i årets upplaga av Hotell Romantik vill hon åtminstone understryka att det var en fantastisk upplevelse. Till de som är sugna på att söka in till programmet, men inte riktigt vågar, vill hon säga:

– Sök! Livet är alldeles för kort och går alldeles för fort. Det spelar ingen roll om man gör bort sig hit eller dit, vem kommer ihåg det om 25 år liksom? Släpp egot lite och kör bara! Min son har en jättebra devis som lyder: ”Häng med, det kan bli kul!”. Längtar man efter kärleken så kanske det här är det ultimata sättet att hitta den på?

Merja Haanpää om deltagandet i Hotell RomantikBrand logo
Merja Haanpää om deltagandet i Hotell Romantik

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons