Louise Johansson: ”Kommer alltid tillbaka till mat”

25 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografKatja Rangstam.
Louise Johansson
Louise Johansson vann den allra första säsongen av Sveriges Mästerkock, och är nu en framgångsrik och etablerad kock.
Men det var långt ifrån självklart att det skulle bli så – som ensamstående mamma till en bebis försökte Louise lämna matlagningsbranschen helt.
– Jag kände att ”nu får jag ta tag i mig själv”, säger Louise Johansson.
Annons
3 ögonblick vi minns från Kockarnas kampBrand logo
3 ögonblick vi minns från Kockarnas kamp

Med 13 år i branschen har Louise Johansson blivit en etablerad kock och matlagningsprofil, som många sett i både Kockarnas kamp och Nyhetsmorgon. Men det är kanske inte alla som minns att hon började sin karriär i ett annat matlagningsprogram – första säsongen av Sveriges Mästerkock 2011.

– Det var det roligaste som jag har gjort, och jag träffade en av mina bästa vänner under den tiden. Det var också där jag började förstå att det är kul att tävla och laga mat. Jag märkte hur jag utvecklades.

24 år gammal arbetade Louise med sin pappa på familjeföretaget, och hade inte mer erfarenhet av ett restaurangkök än att hon hade gått hotell och restaurang-inriktning på gymnasiet.

Vinsten i Sveriges Mästerkock kickade igång en helt ny karriär för Louise Johansson.

Annons

– Efter det startade jag eget företag, och det blev två kokböcker ganska tätt inpå varandra. Samtidigt kände jag att jag ville laga mer mat, och lära mig ännu mer, så jag började jobba en hel del på olika restauranger i Göteborg.

Sonen ändrade allt

Men karriären har inte gått spikrakt sedan dess.

– Det har varit lite högt och lågt, upp och ner, precis som livet är, konstaterar Louise och fortsätter:

– Jag fick min son Ludde 2015. Det tog slut med hans pappa, så jag har varit själv med Ludde sedan dess. Mitt största fokus har alltid varit att vi båda ska ha det bra i livet.

Sonens födelse gjorde att tv-kocken behövde lägga om sina prioriteringar – att jobba sena kvällar och helger fungerade inte längre, och hon bestämde sig för att byta bransch helt.

– Jag har fått välja jobb efter hur livet har varit, och någonstans kring Luddes födelse fick jag sluta jobba på krog. Jag kände att ”nu får jag ta tag i mig själv”, och började plugga till sjuksköterska. Det här livet med att jobba kvällar och så fungerade inte. Men på något sätt kommer jag alltid tillbaka till mat, jag tycker att det är så himla roligt.

Annons

Det dröjde inte länge innan kocken hittade tillbaka till matbranschen, men på ett nytt sätt än tidigare. Hon fick ett jobb inom matstyling hos Ica, och kunde nu jobba med det som intresserade henne, samtidigt som kontorstiderna gjorde att hon kunde ta hand om sin son.

– Det var ett drömyrke, och det var jättekul att ha kollegor. Jag utvecklades jättemycket där.

Louise Johansson
Louise Johansson har gått igenom många olika faser i jobbet.Foto: Katja Ragnstam

Mötet med kocken ändrade karriären

2019 tog Louises liv en ny riktning igen. Efter att ha pratat med den välrenommerade kocken Staffan Ekengren på en branschgala sökte hon till Årets kock-tävlingen, ett slags SM i matlagning. Där lyckades hon ta sig till finalen som en av åtta finalister, och även om hon inte vann så fick hon på nytt upp ögonen för sin egen potential.

Annons

– Efter det så hoppade jag på mitt egna företag på nytt, och började få lite erbjudanden igen. Jag hade saknat det väldigt mycket.

Pandemin satte stopp för en del av planerna, men i stället gjorde Louise succé med sina cookalongs på Instagram. 2021 återvände hon till Årets kock och lyckades knipa bronsplatsen, och 2022 vann hon hela Kockarnas kamp, ett program som tidigare vunnits av kockar som Tommy Myllemäki och Tareq Taylor.

Louise 3 tips för att bli bättre på att laga mat

– Många människor vågar inte salta och slänga in lite syra och även lite sötma. Det är det som gör att det smakar mycket, det där som folk upplever på restaurang. Jag tror att alla ska försöka våga salta lite mer. Det är också ett bra knep att slänga in lite äppelcidervinäger eller vitvinäger eller citron. Det lyfter smakerna lite mer.

– Många är lite stressade när de ska laga mat, och har en lite för kall stekpanna när man ska lägga i fisk eller kött. Våga höja temperaturen – våga värme helt enkelt.

– Det tar tid att laga mat om det ska bli ett bra resultat.

I dag arbetar Louise som frilansare, och har många olika typer av uppdrag inom matlagning. Hon arbetar med att ta fram recept och med matstyling, men gästar också som kock på olika restauranger, och syns som nämnts i Nyhetsmorgon.

Annons

– Sen har jag en rolig jobbförfrågan som inte är i lås än, men jag hoppas att det ska bli något mer. Det jobbet blir i så fall lite mer kvällsjobb. Jag gör lite tvärtemot alla andra, många har redan gjort den biten och nu känner jag att jag har blivit sugen på det.

Sonen Ludvig har hunnit bli lite äldre nu, vilket gör att Louise har större frihet när hon väljer jobb.

– Jag får fortfarande väldigt mycket stöttning av mina föräldrar, att hämta och lämna på skolan och så. Han är åtta år i dag, så han är ju absolut inte självgående än, men han klarar sig lite mer själv.

5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåporBrand logo
5 kändisar som startade sina karriärer i dokusåpor
Annons