TV4-profilen Madeleine Westin: ”Mycket har förändrats”

07 mar, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT, Privat.
Madeleine Westin
Madeleine Westin är en av TV4:s mest rutinerade profiler – i över 30 år har hon varit meteorolog på kanalen.
I en intervju med Femina berättar hon om enda nackdelen med jobbet, sitt bästa klädknep och livet med sambon Claes.
– Jag har aldrig känt att det inte känns rätt nice att åka till jobbet, säger hon.
Annons
5 av de roligaste misstagen i NyhetsmorgonBrand logo
5 av de roligaste misstagen i Nyhetsmorgon

Alla som kollar regelbundet på TV4 känner igen henne från rutan – meteorologen Madeleine Westin. I över 30 år har hon berättat om vädret och klimatet för TV4-tittarna på olika sätt, och gästat Nyhetsmorgon, Efter fem och TV4Nyheterna.

För Madeleine har väderintresset varit närvarande sedan uppväxten, även om yrkesvalet inte var självklart från början.

– När jag var tonåring var jag mycket ute på sjön och ute i naturen, och där planerar man ju allt utifrån vädret – var, hur och när man ska åka. Matte och fysik var mina bästa ämnen i skolan, så först tänkte jag bli ingenjör, men sen föreslog någon meteorolog, och jag kände att det skulle passa mig ganska bra.

Varit på TV4 i över 30 år

Madeleine utbildade sig till officer och militärmeteorolog, och arbetade länge inom Försvarsmakten, både i flygvapnet och marinen, innan hon fick en fråga från tv-branschen. Efter ett år av extrajobb på SVT kom hon till TV4 i början av 90-talet – och där har hon stannat sedan dess.

Annons

– Jag har varit här i över 30 år, jag var den första meteorologen som kom hit. Sen har mycket förändrats över tiden, och vi arbetar på ett helt annat sätt. Nu är vi en riktig väderredaktion, och det är egentligen ingen skillnad mot att jobba i Försvaret. Alla är otroligt kompetenta, säger hon och fortsätter:

– På senare tid har vi gått från att jobba renodlat med väder till att fokusera mer på klimat, och väder i hela världen. I höstas var vi nominerade till Stora journalistpriset för vårt jobb med hur väder och elpriser hänger ihop, för att hjälpa tittarna styra över sin ekonomi. Det var vi jättestolta över.

Madeleine Westin
Madeleine Westin har jobbat på TV4 i över 30 år.Foto: Karin Törnblom/TT

Att vara med i Nyhetsmorgon är i mångas ögon ett riktigt drömjobb – men det finns en aspekt som är lätt att glömma bort: hur tidigt man behöver gå upp på morgonen.

Annons

– Jag älskar Nyhetsmorgon, enda nackdelen är arbetstiderna. Jag går upp halv tre på natten, det är inte klokt. Men jag har aldrig känt att det inte känns rätt nice att åka till jobbet, det är alltid någon här och alltid bra stämning. Vi är ganska tajta på väderredaktionen.

Får hjälp med stylingen

Den snygga och ofta färgglada Nyhetsmorgon-stilen har blivit ett begrepp, och något tittarna inspireras av. Madeleine Westin uppskattar hjälpen med kläderna de får på jobbet.

– Vi har en otroligt kompetent och erfaren tjej som hjälper oss med stylingen, det är fantastiskt, att man kan få hjälp och support. Folk här är mer eller mindre modeintresserade, och vissa kanske har en klädsmak som inte passar i tv – du kan inte ha en tröja med jättestora ballonger i tv, då kommer folk inte lyssna på vad du säger. Jag är intresserad, men älskar att få tips och inspiration, säger hon.

Madeleine Westin

Namn: Madeleine Westin

Ålder: 58 år

Familj: Sambon Claes Ling-Vannerus, tre barn och två bonusbarn.

Bor: På en gård söder om Stockholm

Gör: Meteorolog på TV4

Annons

Madeleine har en viktig detalj i hur hon klär sig på jobbet, som gör att hon känner sig redo att leverera väderrapporten inför de många tv-tittarna.

– När jag jobbar har jag högklackat 98 procent av gångerna. Det är ett sätt för mig att dra på mig en uniform, när jag ska göra ett framträdande. Jag sträcker på mig och får bättre hållning. Sen kan mina sneakers så bredvid kameran nere i studion.

När hon väljer färg på sina kläder går gult bort, men mörka färger som vinrött, men även rött och andra starka färger.

Vilket är favoritplagget i garderoben?

– Det är absolut inte kläderna jag har i tv. Jag bor på en gård, och är mycket i stallet, så min standard är boots, jeans och någon form av tröja. Jag har kanske två klänningar hemma. Jag är aldrig direkt uppklädd.

Som profil i Nyhetsmorgon blir Madeleine Westin sminkad av proffs, men även privat tycker om hon om att sminka sig – men då blir det en lättare makeup.

Annons

– Jag har alltid sminkat mig, även innan jag var med i tv. Jag tycker om att ha foundation, lite solpuder eller en rouge åt det bruna hållet, och så mascara. Det är basic, men gör så stor skillnad.

Hon fortsätter:

– Jag har absolut inte de dyraste produkterna, men inte heller de allra billigaste. Jag vill ha lite koll på ingredienser och så, man går ju ändå runt med det i ansiktet.

Bor på gård med sambom Claes

När Madeleine inte syns i tv-rutan tillbringar hon mycket tid ute på sin gård söder om Stockholm, som hon köpte tillsammans med sin sambo Claes Ling-Vannerus för sju år sedan.

Madeleine Westin
Madeleine Westin har westernhästar på sin gård.Foto: Privat

Claes och Madeleine har varit tillsammans i snart 15 år, men har känt varandra sedan de var barn. Paret träffades för första gången på konfirmationsläger, när de var 13 respektive 14 år gamla, men efter en sommarfling tappade de kontakten och gick vidare med sina liv.

Efter att ha levt och skaffat barn med andra partners hittade Madeleine och Claes tillbaka till varandra, och har nu ett aktivt liv på landet tillsammans.

– Vi har westernhästar, och kossor på sommaren, åkrar och skog. Det passar oss utmärkt. Förr körde vi mellan allt, men nu har vi allt samlat på samma ställe.

Jenny Strömstedts stil genom årenBrand logo
Jenny Strömstedts stil genom åren
Annons