Matildas och Oscars magiska bröllop – efter sjukdomskampen

18 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografAnna Hållams, Privat.
Matilda Ambré och Oscar Sundh har gift sig.
När Matilda Ambré tvingades operera hjärtat akut för två år sedan gav hennes kärlek Oscar ett löfte: ”När det här är över firar med bröllop”.
I dag har Matilda klarat sig igenom en cancerbehandling, hjärtoperationen samt en bukoperation – och nu har paret också gift sig.
– Jag njuter av livet för fullt. Efter den här helgen kan man inte annat än att sväva på moln, säger Matilda Ambré.
Annons
Se kändisarna som ska gifta sig 2023Brand logo
Se kändisarna som ska gifta sig 2023

Matilda Ambré och kärleken Oscar Sundh har minst sagt haft några omtumlande år. Musikalartisten och hockeystjärnan från Jönköping hade allt – de båda karriärerna gick som på räls, och de hade precis fått sitt första barn, Nikolai.

Men i november 2020 vände lyckan. Under en hockeymatch skadades Oscar så svårt att han blev medvetslös på isen. Hans svåra hjärnskakning ger ihållande men, och hans framgångsrika ishockeykarriär är över.

Kort därefter kommer nästa tunga bakslag, när Matilda upptäcker att hon har drabbats av cancer, och måste påbörja en påfrestande cancerbehandling. Det som skulle bli parets lyckliga bebisbubbla hade snabbt förvandlats till en mardröm kantad av sjukhus och mörker, något som hon då berättade ärligt om i ett reportage med Femina.

Annons

I juli 2021 blev det ännu värre, när läkarna upptäckte en förändring i hjärtat. Hon kördes i ilfart till Linköping och behövde genomgå en akut hjärtoperation. Bara några månader senare behövde hon dessutom göra en omfattande bukoperation, efter att ha drabbats av en blodpropp.

Matilda Ambré och Oscar Sundh.
Familjen drabbades av bakslag efter bakslag under 2021.

Matildas bröllopslycka efter tunga åren

Nu har det gått nästan två år sedan den senaste operationen, och Matilda Ambrés hälsa är bättre än på länge.

– Jag mår än så länge väldigt bra, och har börjat jobba igen. Att jobba 50 procent gick jättebra, men nu när jag jobba 75 procent blir jag väldigt trött i huvudet. Hjärnan behöver fortfarande smälta allt som hände då. Men rent fysiskt och cancermässigt har vi inte märkt några tecken på återfall. Det är tvåårskontroll i september, så det blir en milstolpe om jag får nå dit utan att något händer, berättar hon.

Annons

Hon är också lyckligare än någonsin – hon är nämligen nygift. Nästan på dagen två år efter den riskfyllda hjärtoperationen sa hon och Oscar ja till varandra inför sina nära och kära, under en vacker ceremoni. Och allt började med den där hjärtoperationen, menar Matilda.

– Hjärtoperationen var upprinnelsen till bröllopet. Oscar sa till mig före operationen, att ”vi firar med bröllop när det här är över”. Han har inte velat ha ett stort bröllop, och det har väl egentligen inte varit någon megadröm för mig heller, men det är tack vare hjärtoperationen som det blev av.

Att bröllopet hölls samma helg som det var två år sedan den livräddande operationen var inget paret hade planerat – de ville bara gifta sig i början av juli, för att sedan kunna återhämta sig under resten av sommaren. Det var först efter bokningen som de insåg att de skulle gifta sig dagen efter operationens årsdag.

– Hela helgen var väldigt känslosam, det var många datum som påminde om en svår period. Jag känner en stor tacksamhet för att jag fick uppleva det här med familj och vänner, säger Matilda, som också är tacksam över allt det stöd hon och familjen fått från människor de inte känner under den tuffa tiden.

Matilda Ambré och Oscar Sundh.

Makens fina tal till Matilda

Timmarna före vigseln kantades av kalabalik med ett trotsigt barn och försvunna ringar, men när paret väl klev in i kyrkan till första tonen av Show me heaven, där en av Matildas hjärtläkare spelade gitarr, släppte allt.

Annons

Matilda hade också planerat en överraskning till maken på vigseln, och sjöng En sång till livet från musikalen Så som i himmelen med sina musikalvänner.

– Vi är fulla av tacksamhet och ödmjukhet över allt vi fått. Vi har njutit så mycket vi kunnat.

Bruden beskriver kvällen på restaurangen vid Vättern som ”magisk”, och berättar att maken tyckt att det var bättre än båda hans två SM-guld, något hon aldrig trodde han skulle säga.

– Oscar höll ett jättefint tal till mig, där han började med att säga ”'Bröllop eller begravning' stod jag och tänkte efter att vi hade sagt hej då innan operationen”. Jag höll också ett tal till honom.

Matilda Ambré och Oscar Sundh.
Matilda och Oscar hade en magisk bröllopsdag.

Nu åker det nygifta paret på bröllopsresa till Italien, och kommer för första gången någonsin vara utan sonen Nikolai, som får stanna hemma med morföräldrarna.

– Vi har inte varit iväg tillsammans sedan allt hände, det ska bli skönt att prata igenom allt, och bunkra upp på pluskontot. Det har redan kommit in så mycket på pluskontot med bröllopet, jag känner mig nästan bortskämd. Det har varit en ynnest.

Annons