Matilda blev livshotande sjuk – vårdades av vännen från barndomen

12 jun, 2024 
AvMalin Roos
FotografANNA HÅLLAMS
Matilda Ambré och Matilda Bräck hemma i Jönköping.
Anna Hållams
Det började på lågstadiet när Matilda Bräck tyckte att Matilda Ambré snodde hennes kille. Med tiden växte ett systerskap där de delade lägenhet och musikaliska drömmar.
Klipp till rum 11 på hjärtintensiven i Jönköping: Matilda Ambré är i så allvarligt skick att läkarna inte vet om hon kommer överleva – och sjuksköterskan som ska vårda henne är vännen sedan barndomen.
– Man ville kunna säga att det brukar gå bra, men jag kunde inte hitta på saker, säger Matilda Bräck.
Annons
Matilda blev livshotande hjärtsjuk – vårdades av barndomsvännenBrand logo
Matilda blev livshotande hjärtsjuk – vårdades av barndomsvännen

Killen hette Jimmy och hon var ”väldigt förälskad”, säger Matilda Bräck, 36.
– Om man nu är det när man är åtta år, haha. Vi var ihop i en vecka, tittade på ET tillsammans, sen gjorde han slut. När jag fick höra att han träffat en ny bläddrade jag i skolkatalogen och såg den här supersöta tjejen som också hette Matilda.

De skrattar högt åt minnet.

Matilda Ambré, 37, som inte visste att hon var den ”supersöta tjejen” som snott någons kille, berättar att de möttes på riktigt när den ett år yngre Matilda blev intvingad av sina föräldrar i hennes sånggrupp:

– Du levde lite rövare och hade rätt tuffa, coola kompisar. Jag var ingen revolttjej på det sättet, mer ordentlig och rädd för att göra fel.

Matilda Ambré och Matilda Bräck sunder studietiden i Skåne.
Matilda Ambré och Matilda Bräck från Jönköping blev kompisar när hade samma sångpedagog och bildade en grupp i tonåren.Privat

Skolade hos samma sångpedagog började de sjunga tillsammans och bildade gruppen H.E.M.M.quartet med två andra tjejer.

Annons

Efter gymnasiet sökte de till Musikteaterskolan i Bjärnum, kom in båda två och flyttade till Skåne där de delade lägenhet.

– Det var ett roligt och speciellt år. Det var en liten ort och inte så mycket att göra. Vi var på skolan eller i lägenheten. Vi smygrökte och drack vin på balkongen, kommer jag ihåg, säger Matilda Ambré och ler.

– Ja, och jag tog dit en katt som du inte alls var förtjust i ha ha!

Fick en roll i Kristina från Duvemåla

Nästa anhalt blev Göteborg. Matilda B studerade vid Performing Arts School och Matilda A hade gått musikallinjen på Balettakademin när hon våren 2012 landade en drömroll.

Trots att hon sjöng fel på audition framför Benny Andersson blev hon castad till ensemblen för Kristina från Duvemåla i en uppsättning på Svenska Teatern i Helsingfors.

Hon blev första inhoppare till huvudrollen i världsmusikalen och fick spela Kristina över 30 gånger.

– Jag tyckte väldigt mycket om att gestalta Kristina som är ett starkt kvinnoporträtt. Att få göra de där låtarna vi hade sjungit också i kvartetten, som ”Du måste finnas”, det var en otrolig dröm som blev sann.

Matilda Ambré och Matilda Bräck på Kulturhuset Spira i Jönköping.
Matilda Ambré och Matilda Bräck berättar för Femina om hur vänskapsrelationen fördjupades när en brutal verklighet knackade på.Anna Hållams

Matilda Bräck hade samtidigt ändrat plan för sin framtid.
Hon hoppade av musikalutbildningen för att bli sjuksköterska.

Annons

– Det är förlegat att säga att det är ett kall, men min mamma är sjuksköterska och min syster också, båda älskar sina jobb och jag hade nog innerst inne velat bli sjuksköterska också. Jag hade dessutom fått en känsla av att musikalspåret inte var min väg.

Hon fick jobb på hjärtintensiven på Länssjukhuset Ryhov i barndomsstaden Jönköping dit Matilda Ambré också så småningom återvände när hon mötte kärleken i Oscar Sundh som var ishockeyspelare i Hv71.

Vännerna sedan högstadiet berättar att de träffades för en fika på bryggan och började planera för en välgörenhetskonsert mitt i alla annat som pågick i livet med arbete och barn.

Matilda B var småbarnsmamma och Matilda A nybliven mamma till en pojke på tre månader när hon i januari kände som en hård klump längst ned i magen.

Hon tänkte att det hade med graviditeten att göra, eller att hon var förstoppad.
– Jag åkte och köpte katrinplommon och drack massa kaffe.

Annons

Fick cancerbesked som nybliven mamma

Men det försvann inte. Den hårda klumpen visade sig vara en cysta på äggstocken av typen teratom, där 99,5 procent är godartade – och det var också vad Matilda fick höra när cystan i mars 2021 opererades bort för att skickas på analys.

Hon trodde att de skulle titta till snittet bara när hon fem veckor senare fick ett helt annat besked: Hon hade drabbats av en ovanlig, elakartad och mycket aggressiv form av äggstockscancer.

Första gången Femina mötte Matilda Ambré i Jönköping var hon mitt i den tuffa behandlingen. Samtidigt som hon var ödmjuk inför den allvarliga diagnosen var hon vid gott mod. Det var hon veckan innan midsommar också när hon fick den sista av drygt 50 omgångar cellgifter.

Matilda Ambré drabbades av cancer som nybliven mamma.
Matilda Ambré var 35 år och nybliven mamma när hon våren 2021 drabbades av en elakartad och aggressiv äggstockscancer.Anna Hållams

Hon kände att hon ”hade klarat det” – bara för att få en ny smäll som slog undan benen på henne. I juli upptäcktes en fyra centimeter stor förändring i hjärtat.
– Jag såg själv på ultraljudet. Det liknande en Barbapapa som kastades runt i takt med mina hjärtslag. Jag blev livrädd för metastaser och läkarna kunde inte ge lugnande besked, berättar Matilda.

Annons

Helt enkelt för att de inte säkert kunde säga vad det var.

”Barbapapan” i hennes högra förmak kunde vara metastaser, en nytumörsjukdom eller en blodpropp.
– Det var mycket ovisshet och oro. Jag hoppades på blodpropp för att det inte skulle vara cancern som spridit sig, samtidigt kunde en propp släppa och sätta sig i lungartären, och det skulle vara slutet, säger Matilda Ambré.

Istället för att äntligen få vara föräldraledig med sin lille son på riktigt efter cancerbehandlingen, förbereddes hon för en öppen hjärtoperation.
I juli 2021 blev hon inlagd på kardiologen på Länssjukhuset Ryhov – avdelningen där hennes kompis sedan högstadiet var sjuksköterska.

Matilda Bräck hade lämnat musikalspåret och skolat om sig till sjuksköterska när hennes vän från tonåren blev hennes patient.Anna Hållams

Matilda Bräck berättar att hon låg hemma och vilade inför nattpasset när hon fick ett sms.

”Bara så du vet så ligger jag på rum 11.”

Annons

– Du visste att jag skulle jobba och att jag hade ansvar för de salarna och kände väl att det var bra att jag var förberedd. När du skrev att man misstänkte en metastas eller tumör i hjärtat, visste jag inte vad jag skulle svara. När jag såg hur stor den var och hur den satt, tänkte jag ”vad fan”. Jag kände, nu kommer det nog inte gå vägen.

– Det kändes kört faktiskt.

Hur var det att se en vän du känt länge så väldigt utsatt, och att du skulle vårda henne?
– Man är ju förberedd på att vem som helst kan komma in när man jobbar med akutvård och det låter kanske konstigt, men man måste skärma av och fokusera på arbetet. Känner du efter för mycket kanske du gör felaktiga bedömningar eller tar fel beslut.

– Men samtidigt, det är klart att det var speciellt, säger Matilda Bräck och tillägger att det viktigaste var att det kändes okej för Matilda men att hon själv inte ville lämna ifrån sig uppgiften till någon annan.

Matilda Bräck och Matilda Ambré sida vid sida i sjukhuskorridorerna på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
Tillbaka sida vid sida i sjukhuskorridorerna på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.Anna Hållams

Matilda Ambré säger att hon inte tvekade en sekund.

– Det hade känts konstigt för mig om inte du varit min sjuksköterska. Vi hade varit kompisar i så många år och hade bott ihop. Man är ju liksom ingen solskenshistoria när man ligger där och dryper av svett och ibland behöver hjälp med att gå på toaletten.

Annons

– För mig var det en trygghet att det var du, eftersom du jobbade mycket natt också. Det var nätterna som var jobbigast, när jag skulle sova och inte riktigt visste om jag skulle vakna ens. Då fanns du alltid där och kunde prata.

Hjärtat skulle stängas av

Mellan provtagningarna hade de sina samtal som vänner men undvek det mest brännande.

Vad händer om det värsta händer?

– De vanligaste hjärtsjukdomarna har man så mycket statistik och erfarenhet av men i Matildas fall kunde man inte säga vad det var. Det var ju liksom ödesmättat.

– Man vill säga någonting hoppfullt, som att det brukar gå bra, men jag kunde inte hitta på saker, för det hjälper ju inte.

När Matilda i juli 2021 kördes till Universitetssjukhuset i Linköping för det riskfyllda ingreppet där hennes bröstben skulle sågas upp och hjärtat stängas av och öppnas upp, visste de inte om de skulle ses igen.

– Vi sms:ade innan du skulle åka och skickade lite låtar som vi skrev att vi skulle sjunga tillsammans när ”allt var färdigt”. Så vi försökte väl ha någon slags framtidstro, det var viktigt. Sen kändes det lite skönt när du åkte, inte för att slippa dig. Men jag kände ”nu är hon på väg, nu händer det någonting, nu blir det gjort.

Matilda Bräck och Matilda Ambré festar tillsammans som unga.
Tjugo år efter att de pluggat, bott och festat tillsammans befinner sig Matilda och Matilda i en helt annan allvarlig situation i livet.Privat

”Hoping for the best, expecting the worst”.

Matilda Ambré berättar att hon, sambon Oscar och lille sonen Nikolai köpte pizza för att försöka ha det lite mysigt i Linköping – men att hon också skrev ett testamente och bytte lösenord på sina sociala medier.
– Så att Oscar skulle kunna komma in och stänga ner mina konton.

Annons

Om det värsta hände.

Hon övervägde även om de skulle gifta sig för att underlätta allt efterarbete. Matilda hade alltid velat gifta sig och det fanns sjukhuspräster som kunde komma med kort varsel.

– Men då började jag tänka att vi jinxade. Om vi gifter oss nu kommer jag dö. Det slutade med att jag inte vågade.

Pratade om att sjunga ihop igen

När operationen var över gick djungeltelegrafen på kardiologen i Jönköping, där också Matilda Ambrés mamma var chef under perioden.
Det var ingen spridd eller ny cancer. Det var en blodpropp och den hade opererats bort. När Matilda Ambré kom tillbaka var smärtorna från det uppsågade bröstbenet monumentala – men hon levde.

Flera veckor återstod dock på sjukhus där planerna smeds.
– Vi pratade ganska snabbt om att vi skulle sjunga ihop igen, säger Matilda Bräck.

Matilda Ambré visar upp ärret efter hjärtoperationen för vännen och sjuksköterskan Matilda Bräck.
Ärren och minnena efter den traumatiska tiden när Matilda Ambré drabbades av cancersjukdom och en blodpropp i hjärtat sitter kvar för evigt.Anna Hållams

På Luciadagen fem månader senare blev deras gemensamma konsert verklighet – och sommaren 2023 när Matilda Ambré gifte sig med sin Oscar var det Matilda Bräck som sjöng på bröllopet.

Annons

Sjuksköterskan hade då fått en aningen oväntad plats i rampljuset. Hon berättar att det började under coronapandemin när världens befolkning och inte minst sjukvårdspersonalen drabbades.

Matilda Bräck spred ljus med Trapptoner

För att sprida ljus i mörkret ställde sig Matilda Bräck i en kulvert på sjukhuset där hon kompad av läkarkollegorna Janne och Sven, framförde låten Somewhere over the rainbow.

– Man matades med bilder från Italien och statistik över döda. Sjukvården hade det jättetufft och vi kände vi att vi behövde någonting positivt, för vår egen skull också.
– Som att, någon gång tar den här skiten slut.

Filmen som postades på sociala medier fick enorm spridning och våren 2024 hade gruppen Trapptoner framträtt i både Musikhjälpen och Nyhetsmorgon.

Sjuksköterskan Matilda Bräck i Jönköping med vännen Matilda Ambré som blev hennes patient.
”Det var viktigt att ha en framtidstro”, säger sjuksköterskan Matilda Bräck och berättar att hon och vännen skickade låtar till varandra under den dramatiska sjukdomsperioden.Anna Hållams

Matilda B ler.

– Jag har aldrig känt att jag måste stå på en stor scen men att få musicera i ett sammanhang där det verkligen kommer från hjärtat är jag väldigt tacksam för.

Annons

Och för Matilda A är det inte bara en sjuksköterska och två läkare som står i en sjukhuskulvert och sprider ljus.
Det var teamet på kardiologen i Jönköping som vårdade henne när hennes liv var i ett kritiskt läge.

Cancerfri med ärren kvar

I dag är Matilda Ambré producent på Kulturhuset Spira i hemstaden. Hon är inte friskförklarad men har varit cancerfri i två och ett halvt år. Samtidigt som ärren bleknar har andra drömmar och tongångar kommit tillbaka tydligare.

Som Abbas Chiquitita.

Det var en av de låtar de skickade till varandra när den ena var sjuksköterska och den andra patienten som rullades iväg till en stor hjärtoperation.

– Vi tyckte mest att det var en jättefin låt utan att tänka på texten på ett djupare plan. Men det handlar ju om en kvinna som i den stunden inte får vara i sin fulla potential.

– Det kan se oerhört mörkt ut, men du kommer sjunga, dansa och leva igen, säger Matilda A och andra Matilda börjar nynna:

Matilda Ambré och Matilda Bräck på Kulturhuset Spira i Jönköping.
De delar inte längre sångpedagog med Matilda Ambré och Matilda Bräck ser fram emot att sjunga mer tillsammans.Anna Hållams

”Chiquitita, tell me what's wrong You're enchained by your own sorrow In your eyes there is no hope for tomorrow How I hate to see you like this There is no way you can deny it”

Matilda Ambré fyller i och snart sjunger de i stämmor:

”I can see that you're oh so sad, so quiet Chiquitita, tell me the truth I'm a shoulder you can cry on Your best friend, I'm the one you must rely on”

Frågan är totalt överflödig såklart, men ändå.

Har de kommit över Jimmy?

– Haha, han var fin, väldigt söt och snäll. Men sen blev han lite bad boy, så det var kanske bra att det inte blev något, säger Matilda Bräck.

När Feminista-galan hölls på Nationalmuseum i juni 2024 sjöng Matilda Ambré och Matilda Bräck tillsammans inför en berörd publik.Foto Anna Hållams
Annons