Melinda Jacobs visar upp livet med alla barnen i tv-dokumentär: ”Stundtals väldigt jobbigt”

14 nov, 2022 
AvMalin Roos
FotografSVT/TT
melinda jacobs mammahjärtat
Hon är familjehemsmamman som skrev om lagarna i sin upprättelsekamp för flickan Esmeralda som dog tragiskt av vanvård.
I SVT-dokumentären Mammahjärtat har ett kamerateam följt Melinda Jacobs på hennes väg genom maktens korridorer och hemma i vardagsstöket i Vadstena.
– Det har varit spännande och kul men stundtals också väldigt jobbigt, sammanfattar Melinda projektet där också hennes barn medverkar.
Annons
Melinda Jacobs om tv-dokumentären MammahjärtatBrand logo
Melinda Jacobs om tv-dokumentären Mammahjärtat

Melinda Jacobs, 38, blev känd för svenska folket då hon brutalt förlorade sin familjehemsdotter Esmeralda som påträffades död och undangömd efter att de biologiska föräldrarna enligt beslut i kammarrätten fått tillbaka vårdnaden.
Lilla Hjärtats öde berörde ett helt land och vållade debatt om barns utsatthet och rättigheter.

I dokumentären Mammahjärtat har filmmakaren My Sandström följt Melinda Jacobs under ett år. Genom de avgörande mötena med politikerna i riksdagen som ledde till de viktiga lagförändringarna i Lex Lilla hjärtat – och i livet som fembarnsmamma hemma i Vadstena.
– Det har varit spännande och kul men stundtals också väldigt jobbigt. Man vänjer sig snabbt vid kamerorna men det är ett känsligt ämne att prata om, konstaterar Melinda Jacobs som var så berörd efter pressvisningen av filmen att hon behövde samla sig inför det efterföljande samtalet med tidigare socialministern Lena Hallengren.

Melinda Jacobs med senaste tillskottet i familjehemmet.

I dokumentären medverkar flera av Melindas barn. Såväl de tre biologiska döttrarna som de två små placerade pojkarna som hon i dag har vårdnaden om.
– Vi fick öva lite på Sofias Änglar. Barnen har varit otroligt duktiga. Det har gått väldigt bra, säger Melinda Jacobs som också låter oss möta Daniel i filmen, hennes första familjehemsplacerade barn.

Annons

Väntar sitt sjätte barn med Martin Eriksson

Hon var 21 och han var en 16-åring kille med en stökig tonår som fått två val av Socialtjänsten: ungdomsanstalt eller fosterhemsplacering.
"Du skulle ha träffat henne förr, herregud vad tråkig hon var. Du drack inte ens kolsyrat", säger Daniel i en scen i Mammahjärtat där Melinda Jacobs medger att hon var "präktig så det gick överstyr" och att hon är annorlunda i dag som fembarnsmamma med ett sjätte barn på väg.

I dag råder en stor brist på familjehem i Sverige och Melinda Jacobs säger att hon har gjort filmen Mammahjärtat tillsammans med My Sandström för ge en inblick i hur ett familjehem ser ut – och förhoppningsvis kunna bidra till att fler utsatta barn kan få en tryggare tillvaro.
– Det är en del i min kamp att belysa och öka kunskapen om vad familjehem är och inspirera andra att vilja bli familjehem. Jag hoppas absolut att filmen kan få upp ögonen för familjehemsvård, säger Melinda Jacobs och lyfter den fråga som hon ser som allra mest angelägen.
– Att familjehemmen får några slags rättigheter, att vi är någon i processen när det blir processer om barnen. Det är vi som vårdar barnen och står dem närmast men vi har ingen röst. Det måste förändras för att fler ska vilja och våga bli familjehem

Familjehemsmamman Melinda Jacobs hemma i Vadstena.
Melinda Jacobs fortsätter kampen för Lilla Hjärtat.

I en scen i slutet av filmen sitter hennes näst yngste son i bilbarnstolen och önskar musik: ”sätt på Martins låt”.

Annons

Martin är artisten Martin Eriksson mer känd som E-Type som i dag lever med och väntar sitt första barn tillsammans med Melinda Jacobs.Martin var med under smygvisningen av Mammahjärtat där han själv till sin egen förvåning dök upp i slutscenerna.
– Jag var ganska övertygad om att jag inte skulle vara med, säger den blivande pappan som också var märkbart rörd efter den timmeslånga dokumentären om Melindas kamp.
– Det var överväldigande och enormt känslosamt. Att se Melinda i det ljuset som jag har sett också såklart, men det blev en påminnelse om hennes styrka och engagemang och sorgen som alltid finns där, säger Martin Eriksson.

Martin E-Type Eriksson och Melinda Jacobs väntar sitt första gemensamma barn i början av 2023.
Martin E-Type Eriksson och Melinda Jacobs väntar sitt första gemensamma barn i början av 2023.Han fortsätter:

– Jag tycker det är helt fantastiskt att hon gör det här. Samtidigt som hon krigar för något som är otroligt viktigt för henne är det en väldigt privat sorg hon blottar. Ju mer bilden om hur det är att vara fostermamma sprids, helst på alla språk i hela världen, desto fler barn kommer att få ett hem.

Annons

I slutet av filmen har kameran fångat E-Type när han rullar barnvagn. Något som krävde lite övning, medger artisten med ett skratt.

– Jag kunde verkligen inte köra och tänkte "ska det vara så här tungt att styra en barnvagn" och det skulle det inte. Jag hade glömt att lossa nån spärr.

”Går inte att jämföra med något”

En av Melinda Jacobs små pojkar ropar plötsligt på honom i biosalongen och den 57-åriga artisten ler.

– Det är udda men jag är otroligt tacksam och glad. Från ingenting till det här. Jag har haft många hundar men inte människor på det viset. Det är en ära och en ynnest att få vara en del av den här familjen. När de små söker upp en... den värmen går inte att jämföra med något, säger han och återkommer till Melinda.

– Jag har fått den bästa läraren i världen. Jag kunde stå med en blöja och inte veta vad fasen som var bak och fram. Då visade Melinda, medan hon lagade mat, krattade i trädgården och plockade ned hunden från bordet.

Dokumentären Mammahjärtat läggs ut på SVT Play den 15 november och är tablåplanerad till den 15 december.

Annons