Mischa Billing: ”En del uppfattar mig som sträng och arg”

26 aug, 2021 
AvEMMA SANDERBERG
FotografTT
Mischa Billing
Mischa Billing är sommelier, lektor och forskare inom måltidskunskap på Örebro universitet, men de allra flesta känner nog igen henne som en av jurymedlemmarna i Sveriges Mästerkock.
För Femina berättar Mischa om vinet hon låtsades tycka om, vilken film hon har sett flest gånger och vilket råd hon hade gett till sitt 17-åriga jag.
Annons
Sveriges Mästerkock VIP - se alla deltagareBrand logo
Sveriges Mästerkock VIP - se alla deltagare

Söndagen den 29 augusti sätter höstens säsong av det populära programmet Sveriges Mästerkock igång, men denna gång med en twist. I stället för okända amatörkockar kommer programmet köra på en VIP-säsong med kändisar som bland annat Anders Öfvergård och Josefine Öqvist. För åttonde året i rad sitter Mischa Billing i juryn för programmet.

Finns det något vin du låtsas att du gillar för att man ska göra det, men som du helst inte dricker?

– Inte nu längre. Det var en period under min 30 år långa karriär som det blev inne med en viss sorts röda viner från USA, Australien och Sydamerika. De hade väldigt hög alkoholhalt och jättemycket övermogen fruktsmak. De kostade mycket pengar, ansågs vara fina och var svåra att få tag i, men jag tyckte de smakade hostmedicin. Det var helt förfärligt. En gång satt jag på en middag där de tog upp ett sådant vin och alla satt och sa ”oj vad gott”, medan jag satt och tänkte ”jag kan ju knappt svälja det här”. Jag låtsades i ett år men till slut berättade jag sanningen.

Annons

Måste man verkligen gurgla för att känna smaken, eller är det bara för att det ska se ut som att man kan något?

– Saken är den att när man provar professionellt, särskilt unga viner, så kan det faktiskt vara så att för att komma åt de tunga aromerna så behövs det en gurgling. Men det är inget man gör när man är hembjuden på söndagsmiddag eller går på ett champagnemingel på Operakällaren direkt.

Vad har du alltid i din handväska?

– Jag har alltid med mig tuggummi.

Om du inte fick bo i Sverige, i vilket land hade du i så fall valt att bo i?

– Just nu känner jag att jag skulle vilja bo i Buenos Aires ett tag. Sydamerika är oupptäckt för mig och jag hade kunnat tänka mig att bo där i något år och upptäcka den kulturen.

Vilken film har du sett fler än tre gånger?

– Robert Altmans sista film, Gosford Park. Den är helt amazing.

Vilket råd skulle du vilja ge ditt 17-åriga jag?

– Ta ut svängarna lite mer. Jag var rätt vild, men jag kunde varit vildare.

Annons

Vad är en vanlig fördom om dig?

– En del uppfattar mig som sträng och arg, när det egentligen handlar om att jag värnar om min profession. När man är kvinna och ser koncentrerad ut så uppfattas man ofta som sträng och bitchig, medan män uppfattas som fokuserade och kunniga. Det har blivit extra tydligt i Sveriges Mästerkock. Står man upp för sin kompetens och säger vad man tycker som kvinna, utan att göra det gulligt och lindar in det, så uppfattar ofta omgivningen att man är arg.

Vilken är din mäktigaste naturupplevelse?

– Egentligen är det när man plötsligt bara är ett med naturen. Ibland händer det när jag är ute och går med hunden eller när jag har åkt skidor.

Vilken låt har du oftast i ditt huvud?

– Just nu är det Hot stuff med Kygo. Jädrans vad bra den är!

Hur tjänade du dina första pengar?

– De allra första var nog när vi som små stod och sålde någon hemsk hemmagjord saft med alldeles för mycket socker som grannarna tvingades köpa.

Annons

Hur vill du bli ihågkommen?

– Jag vill nog bli ihågkommen som en person med energi och som också har en förmåga att se både stora och små sammanhang.

Annons