Tina Nordström

Christina Uhlin
Trailer: Femina möter Tina Nordström
0:18

Efter reklamen: Trailer: Femina möter Tina Nordström

(0:18)

Slå på ljud

Hon smäller igen ugnsluckan och spänner blicken i kameran.

– Och nu får man inte öppna, då blir det pannkaka av alltihop. Man måste vara lite cool, har man slängt in ett bröd i ugnen ska det vara där.

På Ödåkra Spritfabrik utanför Helsingborg, även känt som ”Spritan”, har Tina Nordström hittat sin kreativa fristad.

Tillsammans med vännen och kocken Benny Cederberg, arbetspartner sedan tio år tillbaka, har hon skapat ett kontor som är allt ifrån en plats för möten, till en kombinerad foto- och matstudio där duon bland annat spelar in material till kontot på Instagram.

Lotta Lundgren: ”Det är inte happy-happy att skilja sig”

Tina har koll på varje klippbild

– Jag är väldigt avslappnad när jag och Benny kör själva. Under större produktioner blir jag väldigt koncentrerad, har koll på varenda klippbild, skriver manus, och regisserar både mig själv och andra, säger Tina Nordström och tar en klunk ur koppen med texten ”Kaffe & Kuk”, en tidigare julklapp från Benny.

20 år har passerat sedan Tina Nordström tog steget från restaurangköket ut till studion. I samband med tävlingen ”Årets kock” och Matolympiaden i Erfurt 2000 fick den då 27-åriga Tina ett samtal från tv-världen. Ville hon komma till Göteborg för en audition till Nyhetsmorgon?

Svaret blev ett bestämt nej.

Tina Nordström på promenad med hunden hamma i Ödåkra.

Tina Nordström Foto Christina Uhlin

foto Christina Uhlin

– Jag jobbade mycket och min farmor hade precis gått bort. Jag kände inte alls för att åka upp till Göteborg. Men efter några månader ringde de igen och sa att de skulle komma ner till Skåne i stället – och sedan fick jag jobbet.

Det dröjde inte länge förrän Tina Nordström lämnade TV4 för SVT, och snart tog tv-karriären fart på allvar. I programmet Mat, som skulle komma att sändas under sju säsonger, blev hon ”Mat-Tina” med tv-publiken: den glada, skånska kocken som brann för allas rätt till god och okomplicerad mat.

– Att jag fick en kamera i nyllet var nog en match made in heaven. Jag insåg att jag ju älskade den där linsen. Helt plötsligt kom det fram en ny sida i mig som var väldigt noga med hur jag pratade, som ville informera… Sedan dess har jag inte stängt den där dörren, och jag kommer nog aldrig att stänga den igen. Jag tycker fortfarande att det är lika roligt.

Leder Hela kändis-Sverige bakar

Under åren som följt genombrottet har hon spelat in hundratals matprogram, skrivit flertalet kokböcker och gjort internationell karriär.

I dag programleder hon både Hela Sverige bakar och Hela kändis-Sverige bakar, samt är en av domarna i Sveriges yngsta mästerkock.

Att Tina Nordström uppskattar ett liv med högt tempo gäller inte bara i arbetslivet, utan är även ett karaktärsdrag som följt med ut på vägarna.

Mer än en gång har hon åkt fast för fortkörning.

Tina Nordström i Ödåka Spritfabrik där hon har sin matstudio.

Tina Nordström är redo för ännu en final av Hela kändis-Sverige bakar.

Christina Uhlin

– Det kan man ju inte prata högt om… Blir jag tagen säger jag: ”Hej! Det här var på tiden. Jag tar det, jag betalar, och sen glömmer vi det.”

Och sen gasar du vidare?

– Sen kanske jag gasar på ja. Men jag kör försiktigt, och jag skulle aldrig köra så fort att jag skulle förlora körkortet. Jag är väldigt beroende av min bil.

Om någon skulle utses till Sveriges ansikte utåt för att ”ha många bollar i luften” skulle Tina Nordström kunna vara en passande kandidat.

Den omtalade effektiviteten grundade sig redan under uppväxten i Helsingborg, innanför väggarna på den restaurang hennes föräldrar drev sju dagar i veckan.
För Tina och hennes äldre bror blev Ramlösa Wärdshus ett andra hem.

– Jag har alltid jobbat. Stod jag och snackade med kockarna rullade jag samtidigt köttbullar eller drog sill. Som restaurangunge går man aldrig tomhänt.

Hela Sverige bakar-profilen Birgitta Rasmusson död

”Kan driva mig själv för hårt i bland”

Med fullmatade inspelningsperioder har Tina Nordströms liv periodvis varit extremt intensivt med långa arbetsdagar framför kameran. Men att bli trött har aldrig varit ett alternativ för tv-kocken.

– Du är inte sjuk och du orkar allt. Så är det. Det är ens jobb. När du åker hem kan du sova.

Med åldern har Tina Nordström däremot märkt att hon måste vara mer uppmärksam för kroppens signaler, och berättar att hon på senare år fått problem med både knäet och nacken. Inte heller kan hon längre glömma att äta utan att det får fysiska konsekvenser.

I kontrast till sin tv-personlighet har hon själv nämligen alltid slarvat när det kommer till mat, och Benny får ofta påminna henne om att ta ett mellanmål – framför allt under eftermiddagarna när Tinas energinivåer ofta går från hundra ner till noll.

Tina Nordström i Ödåka Spritfabrik där hon har sin matstudio.

Tina berättar för Femina att hon har utvecklat ett signalsystem - ibland genom att gå på nitar.

Christina Uhlin

– Jag kan driva mig själv lite för hårt ibland, och då måste jag dra i handbromsen. Det är knäppt att säga, men jag kan vara glad över mina fysiska begränsningar. Jag behöver dem – för mentalt finns där inget stopp.

Men trots ett högt tempo säger Tina Nordström att hon aldrig har varit nära att bli utbränd. Snarare beskriver hon sin egen återhämtningsförmåga som ett kretslopp där hon ”tankar” sig själv. Energin kan komma ifrån extroverta möten med andra människor, men också i samband med mer stillsamma aktiviteter i ensamhet. Ofta tar hon sina två hundar ut på en långpromenad, och är inte främmande för att ibland ge skogen ett ”Ronja Rövardotter”-skrik.

Träffade sin man Martin Holmqvist på lågstadiet

Hemma i huset kan däremot en vilande Tina väcka uppmärksamhet bland de andra familjemedlemmarna. Hittar hennes man henne på soffan kan han förvånat utbrista: ”Men gud! Ligger du här. Det är det bästa jag vet!”

– Haha, han är inte alls lika rastlös som jag. Men att vara varandras motpoler är vad som gör ett bra äktenskap. Jag behöver honom, och han behöver nog mig också.

Tina Nordström och Martin Holmqvist, hennes partner sedan 25 år, träffades redan på lågstadiet där de gick i samma klass. Trots att de inte började dejta förrän långt senare, några år innan Tinas genombrott, berättar hon att de alltid haft ett gott öga för varandra. I dag har de två barn tillsammans, 12 och 15 år gamla.

Tina Nordström gifter sig med Martin Holmqvist i Glumslövs kyrka.

I augusti 2011 gifte sig Tina Nordström med Martin Holmqvist i Glumslövs kyrka.

TT

Tidigt i föräldraskapet gjorde paret upp en plan för hur de skulle hantera Tina Nordströms offentlighet.

– Mina barn har lärt sig att alltid gå bakom mig när folk kommer fram och vill ta bilder. Som familj har vi aldrig velat fronta några tidningar och tar heller aldrig emot någon hemma. Det är min frizon. Jag är väldigt mycket mer än mitt jobb. Det är väldigt lätt att springa med i ett hjul för att plötsligt upptäcka att du har tappat din integritet. Du hade den från början, men den bara försvann, för att du inte tänkte efter.
Vad händer när integriteten försvinner?
– Jag tror inte att man blir så hållbar. Inte för att det är något jag har tänkt på att jag ska vara, men jag tror att man kan få känslor av att bli uppäten. Börjar man släppa på sin integritet har man plötsligt ett vilddjur framför sig, som kommer när man minst anar det. Jag har alltid varit noga med att ”här går min mur”.

Efter sina många år i offentligheten är Tina Nordström van vid nyfikna journalisters frågor, och upplever att många vill komma henne in på skinnet. Vem är egentligen Mat-Tina ”under ytan” – bakom den käcka skånskan och det glada leendet?

– Haha, det är så tröttsamt.

För även om Tina Nordström beskriver sig själv som ”en glad skit som väldigt sällan är sur”, har hon självklart precis som alla andra bättre och sämre dagar. Framför allt är det en sak som gör henne på riktigt dåligt humör.

Tina Nordström hemma på gården i Ödåkra utanför Helsingborg.

“Jag kan skratta så mycket att jag börjar gråta. Det börjar som en skrattsalva och går sedan över i hejdlöst gråt. Mina barn avskyr när jag hamnar i det läget.

Christina Uhlin

– Dåliga grönsaksavdelningar. Slarv gör mig förbannad, det tycker jag är sjukt onödigt. Faktiskt är jag en riktig argbigga i butik. Om jag ska ta äpplen och där är tre som är dåliga… Då tar jag mig friheten och lägger dem på golvet. Eller så säger jag till att de måste se över sina äpplen. Men då är jag inte arg, utan säger det bara i all välmening.

– Nu låter det precis som att jag är nån egoistisk ”alla ska dansa efter min pipa”-person, och så är det definitivt inte. Jag är väldigt mån om att alla ska må bra, att allt ska vara roligt och generöst. Problem är bara där för att lösas. Haha, jag är som en liten raket.
Kan du bli irriterad när det inte är på ditt sätt?
– Nej, definitivt inte. Jag vet inte alltid bäst. Men jag har nog ett tossigt kontrollbehov, som kommer från att jag är en entreprenör med många bollar i luften där jag alltid måste ha koll.

Tina Nordström är ambassadör för organisationen Operation Smile.

Tina Nordström är ny ambassadör för hjälporganisationen Operation Smile.

Foto Christina Uhlin

Har gått på nitar i affärerna

För att kunna släppa på ratten har Tina Nordström valt att lita på sin magkänsla och samarbeta med människor hon känner att hon kan lita på.

Framför allt har hon flera ”klokisar” som hon gärna vänder sig till för råd, däribland Benny och hennes advokat sedan många år. Men trots en vaksamhet berättar hon att det ändå hänt att hon lierat sig med fel personer – där hon har drabbats av motgångar som fått henne att tvivla på sin karriär.

– Jag har gått på rätt stora stötar, både i samarbeten och personligen. Men det är inte bara något dåligt. Jag kanske har förlorat lite pengar, men sedan har jag kommit ur det. Om allting bara gick på räls skulle det vara skittradigt, säger hon.

– Jag är ingen grubblare, och har aldrig varit. Jag tillåter inte mig själv att vara det. Varför ska man grubbla? Jag vet ju om att saker och ting gör ont – och då får det göra ont. Det är okej. Men sedan får man lägga det åt sidan. That’s life.

Till den 27-åriga Tina som precis hade klivit in bakom kameran och vidare genom tv-rutan har hon däremot förmaningar att komma med.

– Om hon hade vetat allt som skulle hända hade hon aldrig gjort alla de här knasiga grejerna. Haha, det är jag väldigt glad över. Att vara naiv är rätt härligt. Ju äldre du blir lär du dig att vara mer eftertänksam, men det är en styrka att också kunna vara kontrollerat naiv. Du lever lite snabbare. Det kan vara rätt härligt att få åka till månen ibland.


TINA NORDSTRÖM OM…

… ATT BLI KÄND:
"De som hade mest problem var nog mina vänner som tyckte det var jobbigt att folk glodde. Jag glömmer aldrig när vi var ute på disco i Göteborg, min kompis blev så arg att hon sa: “Har ni ätit glosoppa eller??”. Världens bästa kommentar."

...MINGELFESTER:

"Jag har alltid hållit mig ifrån kändislivet. Det är en sådan konstig situation, alla känner igen en och jag känner igen alla… Nej, jag kan inte föra mig och blir obekväm. Var kan jag få lov gå i mina bajsbruna tofflor? Det är de rummen jag trivs i. ....

...CURLING:

"Min man kallar mig för “lag Norberg” efter curlingspelaren Anette Norberg, för jag curlar alltid mina barn om mornarna. Jag brer mackor, sätter på kaffe och har det mysigt."

... VARFÖR HON ÄR AMBASSADÖR FÖR OPERATION SMILE:

"I många länder handlar det om liv och död, konsekvenserna av en obehandlad spalt kan bli fruktansvärda. En operation som kan förändra ett helt liv kan Operation Smiles volontärer genomföra på bara en timme. Om jag kan göra mitt för att upplysa om detta så känns det bra".

TINA NORDSTRÖM

Gör: Tv-kock med eget vin och egen kollektion med produkter för köket.

Ålder: 47.

Bor: Helsingborg.

Familj: Maken Martin och två barn.

Aktuell: Som programledare för Sveriges yngsta mästerkock och Hela kändis-Sverige bakar, samt ny ambassadör för organisationen Operation Smile.

Tina Nordström Foto Christina Uhlin

Foto Christina Uhlin
Mest läst