Ninna Prage: ”Jag vill utmana folk”

20 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografAnkar Anwar.
Ninna Prage.

Hon äter, sover och andas kultur – för Ninna Prage är teater och litteratur lika självklart som mat.
Nu blir journalisten Feminas nya kulturskribent, och vill få andra att upptäcka det rika kulturlivet som hon älskar.
– Jag vill utmana folk lite, trigga dem att våga närma sig kultur som de kanske annars skyggar för, säger Ninna Prage.

Annons
Kulturfrågor med Ninna PrageBrand logo
Kulturfrågor med Ninna Prage

I de veckovisa nyhetsbreven kommer Feminas läsare få ta del av Ninna Prages vardag, tankar och kulturspaningar – emellanåt kryddat med mat och vin.

– Dels kommer man få en massa inspiration och tips, tänker jag. Sen lite inblick i en vardag som jag inbillar mig är ganska styrd av kultur.

Den 41-åriga journalisten vill lobba för en bred kulturkonsumtion, och menar att de klassiska kulturmännen – tänk Bergman – inte är något att fnysa åt.

– Jag vill utmana folk lite, trigga dem att våga närma sig kultur som de kanske annars skyggar för – som Strindberg och andra ”gamla gubbar”. Jag älskar lättsam och smart underhållning också, min kille och jag ser till exempel Alla mot alla varje kväll, men har nog ännu mer av vad som kallas finkultur i mitt liv, och jag skäms inte för det. Jag tycker bildning är skitviktigt – dessutom är väl genomtänkt kultur så mycket roligare att ta del av i längden.

Annons

Det stora kulturintresset har hon fått med sig hemifrån, en gåva från två väldigt kulturintresserade föräldrar.

– Jag är uppvuxen i akademikerhem, det fanns jättemycket böcker hemma, och jag började läsa tidigt. Mina föräldrar kollade också på teaterproduktioner på tv och drog med mig till Dramaten. Sen försvann det där ett tag när jag blev tonåring och i stället intresserades av rock- och nattklubbsliv, säger hon och skrattar till.

I vuxen ålder har hon minst sagt hittat tillbaka till både litteraturen och teatern – minst en bok i veckan hinner hon med, och att gå på teater är det bästa hon vet.

Jag försöker se allt som görs på Dramaten, de håller trots allt en lite högre nivå än alla andra scener. Sen tycker jag det är jättemysigt med barnteater, trots att jag inte är förälder själv. Det är annorlunda och kul att sitta bland barn, för de är så oförstörda som publik. De reagerar instinktivt och ropar rakt ut när de blir berörda av något.

Ninna Prage.

Lever med pojkvännen Ulf Lundell på Österlen

Ninna Prage numera PR-konsult på välrenommerade firman Westander, där hon får dra nytta av flera av sina stora intressen – mat och kultur.

Annons

– Där jobbar jag främst med bred opinionsbildning kring frågor som rör kultur, hållbar mat och hälsa. Väldigt kortfattat kan man säga att jag hjälper företag att kommunicera om sin samhällsnytta, säger hon och fortsätter:

– Vi har rätt hög svansföring och tar bara uppdrag som vi tror genererar något bra till samhället. Det är ett skitkul ställe att vara på!

Prage delar upp sin tid – två veckor i månaden tillbringar hon på skånska Österlen med pojkvännen Ulf Lundell, och två veckor i Stockholms kulturliv.

– När jag är på Österlen lever jag ett rätt stillsamt liv med mycket läsning, matlagning och natur. I Stockholm lever jag ut den sociala sidan av mig mer– träffar kompisar, hänger på krogen och går på museer och teater.

Hur mycket Öppna landskap-sångaren kommer märkas av i hennes nyhetsbrev vet hon inte än – men det blir inte lika intima skildringar som hon själv fått skrivna om sig i hans bokserie Vardagar.

Annons

– Särskilt mycket detaljer lär det inte bli men man kommer väl ana vem som finns där i bakgrunden, han förekommer ju i mitt dagliga liv. Han är en person med otroligt stor integritet, så jag skulle aldrig lämna ut honom mer än vad jag tror att han tycker är okej.

Ninna Prages...

... tre böcker alla borde läst:

PO Enqvist – Ett annat liv ”Otroligt spännande liv han har levt, otroligt bra skriven”

August Strindberg – Ensam (novell) ”Den handlar om hur det är att vara människa”

Märta Tikkanen – Århundradets kärlekssaga ”En otroligt gripande skildring”

... tre filmer ingen får missa:

Så som i en spegel – Ingmar Bergman

Sommaren med Monica – Ingmar Bergman

Nyckeln till Provence – Yves Robert

... Om Sveriges häftigaste kulturkvinna:

”Jag är väldigt svag för Harriet Andersson. Jag vet inte hur mycket kulturkvinna hon skulle säga att hon är själv, men hon är min favorit.”

Annons