Robinson vinnaren-Olivia avslöjar hemligheterna bakom kulisserna

26 maj, 2024 
AvFelicia Güven
FotografTV4
Robinson-vinnaren 2024 Olivia Lindegren.
Det blev till slut deltagaren Olivia Lindegren som tog hem vinsten i årets säsong av Robinson – efter en tuff och jämn final.
I en intervju med Femina avslöjar hon nu hemligheterna bakom kulisserna som tittarna inte har fått se.
– Det var tuffare än vad jag trodde, säger Olivia till Femina.
Annons
Robinson-skandalerna genom åren – som vi aldrig glömmerBrand logo
Robinson-skandalerna genom åren – som vi aldrig glömmer

Efter 42 dagar på ön står det nu klart att 27-åriga Oliva Lindegren har vunnit den 14:e säsongen av det populära tävlingsprogrammet Robinson. Det är många känslor inblandade och för vinnaren är det otroligt stort som om det vore en dröm.

Hur känns det att ha vunnit Robinson?

– Otroligt stort. Men också så overkligt. På ett sätt hade jag redan på känn hela tiden att jag skulle vinna och det är en sådan overklig känsla. Jag kan säga att det svartnade för ögonen. För just det där momentet med trappan, den hade jag visualiserat. Och när jag var där på riktigt då svartnade det till och jag kände bara,”det här är så sjukt att ta in”, säger hon och fortsätter:

– Det var ett otroligt äventyr och det var så fantastiskt på många sätt.

Robinson-vinnaren Olivia Lindgren.
Olivia Lindegren vinner Robinson 2024.Foto: TV4

Robinson-vinnaren berättar för Femina att detta äventyr även har varit en inre resa för alla deltagare. Att vara bortkopplade från världen och vara i en sådan situation gjorde att de kom till många insikter med sig själva och sitt liv. För Olivia var det något hon inte var beredd på.

Annons

– Men det var väldigt fint och självklart så var det även väldigt jobbigt.

Vad var det som fick dig att söka till Robinson?

– Det har varit en längtan att bevisa för alla vem jag är. Jag tror även många har haft en skev bild av vem jag är. Många som har haft förutfattade meningar om mig och den längtan att få visa vem jag är för alla, var en stor bidragande faktor till varför jag ville vara med.

Hemligheterna bakom kulisserna

När man sitter hemma och kollar på Robinson som tittare kan man bli lite nyfiken på hur det egentligen är att vara på ön. Får deltagarna hjälp av produktionen eller är det lika tufft som det ser ut?

Nu hjälper Robinson-vinnaren Olivia oss att reda ut dessa frågetecken om vad som händer när kamerorna stängs av.

– Det är hårdare än vad det framgår i tv, säger Olivia Lindegren.

Fick ni hjälp av produktionen under er tid i Robinson?

– Nej, vi får ingen hjälp.

Det har däremot varit så att vi behövt avbryta tävlingar någon gång då det handlad om en säkerhetsfråga. En av deltagarna har ramlat och skadat sig och det är något produktionen måste kolla innan de fortsätter. Men då är det verkligen att man pausar och så fort man startar igen står man på exakt samma ställe för att det inte ska bli fusk på något sätt. Om allting går som det ska och tävlingen startar då är den startad, tillägger Olivia.

Annons

Fanns det en läkaren på plats?

– Ja, alltid läkaren på plats. Jag är så imponerad över hela Robinson-produktionen för att det är så otroligt mycket säkerhetstänk. Vi har läkarkoll innan och efter varje tävling, innan och efter öråd, och även varje morgon och kväll. Vissa dagar kunde det vara läkarkoll upp till sex gånger på en dag. På nätterna är det alltid en läkare som bor på ön fast en annan del. Om det hade hänt något på natten så har man alltid tillgång till en läkare.

Robinsons egna programledare Anders Lundin.
Programledaren Anders Lundin i Robinson.Foto: TV4

Som tittare kan det vara lite svårt att hänga med när programledaren Anders Lundin går igenom reglerna för tävlingarna. Men tydligen så är vi inte ensamma, även deltagarna har svårt att förstå.

Vad det svårt eller lätt att förstå reglerna inför tävlingarna?

– Det där som tittare kan jag förstå är svårt för det som visas på tv är väldigt snabbt och otydligt. Men vi har en väldigt lång och noggrann genomgång innan varje tävling. Vi går igenom hela tävlingen steg för steg med säkerhetsexperter och tävlingen startar inte förrän alla har gett en hand upp att vi förstått alla regler. När Anders säger reglerna så bryter vi och har den här genomgången.

Annons

Hur såg stödet ut från Anders Lundin?

– Anders stöd var otrolig. Han är en otrolig människa och var lika engagerad i oss både framför kamera och utanför kameran. Jag är jättepositiv överraskad över honom som människa. Han var ett tryggt stöd igenom det hela äventyret. Men tyvärr, så har vi ingen kontakt i dag.

Mindre mat än vad som visas i tv

Som tittare förstår man att de inte får stora middagar varje dag, men man kanske undrar om det verkligen är så hårt om mat.

– Jag tycker det är hårdare än vad det framgår i tv, faktiskt. Det känns att i varje scen så sitter vi och tuggar på någonting, men det är så lite mat. Vissa dagar kunde vi äta en halv kokosnöt var, säger hon och fortsätter:

– Det enda produktionen skjuter in utanför kamerorna till oss är att vi får en liten banan innan varje tävling. Det är för att vi ska få lite energi innan vi ska prata med Anders. Men förutom det så är det verkligen den enda maten.

Annons

Hur mycket är det som klipps bort?

– Det är väldigt mycket som klipps bort. De här programmen är bara 22 minuter per avsnitt och kamerorna rullar från fem på morgonen till fem eller sex på kvällen varje dag. Det är mycket material som klipps bort och det är ju där många som har haft en frustration i att de har blivit fel vinklade.

Olivia berättar även om gången de filmade in en tävling i ungefär sju timmar på grund av tidvattnet. Det var paddeltävlingen mellan lag Nord och lag Syd där de skulle paddla ut till en brygga för att dyka efter en nyckel. Men tidvattnet gjorde det svårt och de var tvungna att vänta tills vattnet skulle komma tillbaka.

Ett läger i Robinson på Ön.
Robinson var tuffare än vad deltagaren och vinnaren Olivia Lindegren trodde.Foto: TV4

Så här ser en Robinson-vecka

För Femina berättar Olivia att en Robinson-vecka är fyra dagar som består av en dag där det är en Robinson-tävling, dagen efter är det en immunitets-tävling och öråd. De andra två dagarna handlar om en pristävling och att få sitt pris. Deltagaren förklarar att detta går sedan som ett rullande schema.

Annons

En dag i Robinson börjar deltagarna med att de vaknar när kamerateamet kommer och de käkar kokosfrukost, samt pratar lite inför dagen. Sedan kommer det ett brev och de åker i väg till dagens tävling. Olivia säger att de var borta hela dagen och när man kommer tillbaka till lägret är det redan kväll. Det sista som står på schemat är att filma eftersnack och att äta. Efter det är det god natt.

– Det är saker att göra hela tiden.

Är det även dålig stämning bakom kulisserna?

– Säg att man har gjort en Robinson-tävling som man har förlorat och vet att vi har ett öråd som väntar, då kan stämningen vara lite tryckt. För då vet man att alla kommer börja gå och tissla och tassla i buskarna, och pakta ihop sig.

Olivia om livet efter Robinson

För vinnaren var det inte lätt att komma tillbaka till de gamla rutinerna i Sverige och har fått hjälp med att gå vidare från sina dagar på ön.

– Jag hade jättesvårt för att komma tillbaka till verkliga livet efter Robinson. Jag hade problem med det och fick prata några gånger med en psykolog genom Robinson. Vi pratade om att komma hem igen och hur jag stängde in mig i min lägenhet, och att jag var så sjuk och svag. Det var väldigt jobbigt för mig. Han sa en sådan fin grej till mig som alla kan ta med sig i livet. Att själen är inte lika snabb som vår fysiska kropp. Så man måste verkligen sätta sig ner och vänta in den lite, tills att den också kommer tillbaka.”

– Det hjälpte mig, men det var väldigt tufft, avslutar Olivia Lindegren.

Är Robinson-vinnaren Olivia singel?

Ja, Olivia Lindegren är singel. Hon har varit singel i tre år efter en åtta årsrelation med ex-pojkvännen.

– Men jag söker nog inte efter en partner för jag känner mig så stark i mig själv just nu, avslutar Olivia.

Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-programBrand logo
Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-program
Annons