Så blev Greta Thunberg världskänd – från kändisfamiljen till prisregnet

23 nov, 2021 
AvMalin Collin
Från en ensam flicka som sittstrejkar till en av världens mest inflytelserika personer.
Här är historien om hur Greta Thunberg tog täten i klimatkampen och öppnade världens ögon.
Annons
TV: 5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom årenBrand logo
TV: 5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom åren

Sommaren 2018 går till historien som en av de varmaste och torraste någonsin i Sverige. Skogsbränder bryter ut, fläktar och luftkonditioneringar säljer slut och rekordmånga tropiska nätter för tankarna till Medelhavet. Den 20 augusti samma år cyklar en späd liten tjej med två långa flätor från hemmet på Kungsholmen i Stockholm. Hon har med en egenskriven pamflett och skylt. I stället för att trampa mot skolan, där hon just börjat nionde klass, styr hon mot Riksdagshuset i Stockholm. Där sätter hon sig på marken, ställer upp sin skylt och skriver modern historia.

Greta Thunberg
Greta Thunberg vid fjället Áhkká i världsarvet Laponia.

Greta Thunbergs allra första klimatstrejk bestod av en person – Greta själv, och blev ungefär lika ensam som hennes skoltid varit de senaste åren. I flera år hade hon oroat sig över den globala uppvärmningen efter att ha sett en skolfilm om plastföroreningarna i havet.

Annons

Till slut var hennes oro för framtidens klimatförändringar så stor att hon drabbades av svår depression och knappt fungerade.

Men nu hade hon plötsligt en strategi. Hon måste göra något och bestämmer sig för att gå i skolstrejk fram till höstens val och protestera mot att klimatfrågan inte prioriteras högre. Men den ensamma flickan med sitt plakat var inte ensam länge. Det fanns fler barn och ungdomar som var lika oroliga för sin framtid som Greta Thunberg. Redan dagen efter fick hon sällskap på marken och då kom även media dit för att ta reda på vad flickans strejk handlade om. SVT Nyheter ställde en fråga till henne under den andra strejkdagen:

Hur känns det att människor som du inte känner kommer och vill stötta dig?
– Det är bra att det är många som vill engagera sig i klimatfrågan, svarade hon då.

greta thunberg skolstrejk
Greta Thunberg skolstrejkar för klimatet utanför Riksdagshuset tillsammans med andra klimatstrejkare år 2021. Foto: Christine Olsson / TT kod 10430

Då hade varken hon eller någon annan en aning om att hon inom kort skulle engagera hela världen och dess ledare.

Annons

Ungefär samtidigt som Gretha Thunberg inledde sin skolstrejk släpptes en bok om hennes familj. Hennes mamma, den firade operastjärnan Malena Ernman, och hennes pappa Svante Thunberg skrev ”Scener ur hjärtat” om de tuffa åren som deras familj gått igenom.

– Jag borde inte ha skrivit en bok om hur min familj har mått i långa perioder under de senaste åren. Men jag måste. För vi mådde piss. Jag mådde piss. Svante mådde piss. Barnen mådde piss. Planeten mådde piss, berättade Malena Ernman i Expressen söndag.

Malena Ernman om dottern Greta

Redan 2015 gick Malena Ernman ut och berättade om hur hennes äldsta dotter, Greta – då 12 år gammal – fått diagnosen Aspergers syndrom. Då hade Greta slutat äta och gick ner tio kilo på några månader. Hon slutade prata och läsa och familjen befann sig i fritt fall.

När Greta Thunberg påbörjade sin klimatkamp kunde hon lägga enorm energi på just det. Inom autismspektrat är det inte ovanligt att man snöar in på ett ämne som man brinner för. I Gretas fall blev plötsligt diagnosen en styrka. Det var inte bara bra för klimatet utan lika bra för hennes eget mående. Ju fler dagar som går, desto fler ungdomar samlas tillsammans med Greta Thunberg på Mynttorget om morgnarna.

Annons

Den åttonde september, under Folkets klimatmarsch, håller Greta Thunberg sitt första stora tal i Rålambshovsparken i Stockholm. Då berättar hon att skolstrejken fortsätter även efter valet, men förläggs på fredagar ända fram till Sverige uppfyller Parisavtalet. Det var nu ”Fridays for future” grundades. Den nionde september skriver skådespelaren och före detta guvernören i Kalifornien – Arnold Schwarzenegger – en tweet till Greta Thunberg där han hyllar hennes engagemang och bjuder in henne till en klimatkonferens i Wien som hans organisation arrangerar. Gretas svar?

”Count me in. Hasta la vista baby!”.

Hennes lågmälda humor och professionella lugn ger rubriker och allt fler ansluter. I november strejkar 17 000 studenter i 24 länder. Greta Thunberg bjuds in för att tala i flera länder, bland annat på FN:s klimatkonferens i Polen. På tre månader har hon gått från en okänd skolflicka till en internationell maktfaktor. Men det är 2019 som blir det mäktiga framgångsåret för Greta Thunberg.

Annons

Kritik mot Greta Thunberg

Samtidigt riktas kritik mot henne både från politiskt håll och från lärare eftersom hon genom sin skolstrejk struntar i skolplikten. När hon går ut nian på Kringlaskolan i Södertälje har hon A i alla ämnen förutom hemkunskap, svenska och Idrott och hälsa.

– Jag har verkligen kämpat för att få de här betygen. Om jag inte hade skolstrejkat och rest i väg så mycket så hade jag kunnat få A i alla ämnen. Men det var det värt, sa hon till Dagens nyheter då.

Greta Thunberg strejkar för klimatet.
Greta Thunberg strejkar för klimatet.

Just resorna präglar mycket av det sista läsåret i grundskolan för Greta Thunberg. Med tåget som transportmedel far hon över Europa och håller tal. Om fredagarna strejkar hon med andra ungdomar i just den staden hon befinner sig i. När hon i januari 2019 anländer till World Economic Forum i Davos med tåg, riktar hon kritik mot hur andra deltagare tagit sig dit i privatplan. Det är också i Davos hon håller sitt redan klassiska tal ”Our house is on fire”.

Annons

Sedan följer segertåget. Greta nomineras till Nobels fredspris, utnämns till ”person of the year” av Time Magazine och pryder mängder av tidningsomslag. Meghan Markle går in som gästredaktör på brittiska tidningen Vogue och placerar Greta på framsidan. Hon träffar Frankrikes president Emmanel Macron i Paris, talar i Europaparlamentet i Strasbourg, i Italiens senat, i Storbritanniens parlament och slutligen träffar hon påve Franciskus i Vatikanstaten som önskar henne Guds välsignelse. Våren kröns av klimatkonferensen som Arnold Schwarzenegger bjudit in henne till och ett möte med en imponerad Barack Obama under Brilliant Minds-konferensen.

Greta Thunberg time magazine
Greta på den anrika tidningen Times omslag

Nu meddelar Greta Thunberg att hon tar ett sabbatsår från gymnasiet för att under hösten besöka FN:s klimatkonferens i New York och Santiago de Chile. Att ta sig från Sverige till Nordamerika utan att flyga är inte helt enkelt. Lyckligtvis dyker en monegaskisk prins och hans besättning upp och erbjuder Greta och hennes pappa Svante skjuts över Atlanten i mitten av augusti.

Annons

Efter två veckors seglats stiger Greta Thunberg iland i New York och mottas som en dåtida Hollywoodstjärna. Det är i september i den maffiga FN-byggnaden i New York som Greta Thunbergs kamp i princip kulminerar. Inför världens ledare håller hon ett tal. Nej, inte bara ett tal – det är en utskällning som världens maktelit utsätts för av en 16-årig tjej från Sverige. ”How dare you?” blir ett begrepp som sprids över världen av nyhetsbyråer och sociala medier.

Greta Thunberg smältande glaciärer
Greta Thunberg vid fjället Áhkká i världsarvet Laponia.

Hånad av Donald Trump

USA:s dåvarande president, Donald Trump, hånar henne på Twitter och skriver att Greta verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. När de plötsligt befinner sig i samma rum på FN:s högkvarter står Greta med armarna i kors och blänger på honom. Tv-klippet exploderar i sociala medier. Och hånet glömmer hon inte bort. När Trump, efter det förlorade valet, lämnar Vita huset i januari 2021 skriver Greta att Trump verkar vara en glad gammal man som ser fram mot en ljus och underbar framtid. Det blir omedelbart stora rubriker i världens medier.

Annons

När FN plötsligt byter plats på klimatkonferensen 2019 från Chile till Spanien, blir det logistiska problem. Hur ska Greta hinna dit? Hon frågar sina miljontals följare i sociala medier och erbjuds en plats på en katamaran hos en småbarnsfamilj som bestämmer sig för att ta henne till Europa. I de förrädiska höststormarna på Atlanten tar hon sig under 19 dygn över och kan infinna sig i Madrid bara någon dag försenad.

Greta Thunberg
Greta Thunberg.

Men med 2020 kom också pandemin.

I mars i fjol gjorde Greta Thunberg skolstrejken digital och har sedan dess, precis som i sin klimatkamp, uppmanat sina följare att lyssna på forskare och experter.

Detta är Greta

Namn: Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg
Familj: Mamma Malena Ernman, pappa Svante Thunberg och lillasyster Beata, 16.
Bor: På Kungsholmen i Stockholm
Gör: Klimataktivist.

Annons

Donerade 1 miljon av vinstpengar

I april 2020 donerade hon 100 000 dollar till Unicef för att bekämpa pandemin – pengar hon tidigare vunnit. När pandemin härjade som värst, försvann klimatkampen från radarn och solidaritet var inte direkt ett ledord när världens länder slogs för att säkra vaccindoser. När FN:s klimatpanel i augusti släppte sin nedslående klimatrapport, var Greta Thunberg beredd. Hon brydde omslaget av premiärnumret av Vogue Scandinavia där hon kritiserade modeindustrins påverkan på klimatet och fick ny glöd i sin kamp. Pandemin har knappast satt punkt för Greta Thunbergs kamp. Efter sommaren 2021, som kännetecknades av extrema väder över hela jorden, har kampen egentligen bara börjat.

Tidslinje

20 augusti 2018 Greta Thunberg genomför sin första skolstrejk utanför Riksdagshuset alldeles ensam.
8 September 2018 ”Fridays for future” inleds med skolstrejk varje fredag i samband med Klimatmarschen i Stockholm.
7 december 2018 Time Magazine utser Greta Thunberg till en av världens mäktigaste tonåringar 2018.
13 december 2018 Greta håller tal på klimatmötet i Katowice, Polen.
23 januari 2019 Greta talar till makthavare i Davos i Schweiz.
13 mars 2019 Greta nomineras till Nobels fredspris.
24 mars 2019 Greta nomineras till Normandies frihetspris som hon sedan vinner.
17 april 2019 Påve Franciskus i Rom träffar Greta och ger henne Guds välsignelse.
18 april 2019 Greta utses till en av världens 100 mest inflytelserika personer av tidningen Time Magazine och pryder tidningens omslag en månad senare.
17 maj 2019 Greta blir hedersdoktor på universitetet i belgiska staden Mons.
24 maj 2019 Under den andra globala klimatstrejken deltar 110 länder.
2 juni 2019 Dalai Lama skriver ett brev till Greta med sitt helhjärtade stöd.
29 juli 2019 Greta anländer till New York efter en seglats över Atlanten.
17 september 2019 Amnestys finaste pris tilldelas Greta Thunberg.
20 september 2019 Den tredje globala klimatstrejken engagerar miljoner demonstranter.
23 september 2019 Det klassiska talet på FN:s klimatmöte i New York hålls. ”How dare you?” blir bevingade ord.
24 september 2019 Twitterdispyten med dåvarande president Donald Trump blir en världshändelse.
9 november 2019 En nyupptäckt skalbagge namngavs efter Greta Thunberg.
3 december 2019 Greta anländer till Lissabon efter en hård seglats över Atlanten och tar sig till klimatmötet i Madrid.
13 mars 2020 Skolstrejkerna blir digitala på grund av pandemin.
3 september 2020 Dokumentärfilmen ”I am Greta” har premiär på Venedigs filmfestival.
30 april 2020 Greta donerar 100 000 dollar till Unicef för kampen mot viruset.
31 januari 2021 Greta nomineras ännu en gång till Nobels fredspris.
13 april 2021 BBC släpper en dokumentärserie om Gretas klimatkamp tillsammans med David Attenborough.
9 augusti 2021 Greta pryder omslaget på nya Vogue Scandinavia där hon kritiserar modeindustrin.

Se också: Greta återvinner Donald Trumps hånfulla kommentarBrand logo
Se också: Greta återvinner Donald Trumps hånfulla kommentar
Annons