Sandras man fick en stroke: ”Det var som att han druckit en hel flaska sprit”

20 mar, 2021 
AvAnna Larsson
FotografPrivata

Under en helt vanlig fredagskväll börjar Sandra Holmstedts man Jarmo Holmstedt bete sig annorlunda. Jarmo kunde varken stå upp rakt eller skriva sitt namn, men tack vare Sandras uppmärksamhet kunde de kontakta sjukvården innan det var försent.
– Jag var såklart orolig, speciellt eftersom att jag inte visste om det kunde bli några komplikationer.

Annons
Sandras man Jarmo drabbades av strokeBrand logo
Sandras man Jarmo drabbades av stroke

Allt började som en helt vanlig fredagskväll hemma i Hedemora. Sandra Holmstedt, 35, och hennes man Jarmo Holmstedt, 42, har precis nattat barnen och det enda som behöver göras innan fredagsmyset är att gå ut med hunden. När Sandra kommer tillbaka från hundpromenaden sitter Jarmo i soffan och sover.

Sandra reflekterar inte mer över det det utan börjar istället plocka fram lite tilltugg inför fredagsfilmen, men när hon frågar Jarmo vad han vill ha för snacks så förstår hon att allt inte står rätt till.

Sandra och Jarmo Hedenstedt och deras två döttrar.

”Det var som att han druckit en hel flaska sprit”

– Han kunde inte få fram något svar utan satt bara med huvudet ner och sluddrade. Det var nästan som att han druckit en hel flaska sprit, berättar Sandra för Femina.

Annons

Sandra börjar bli fundersam, speciellt eftersom varken hon eller Jarmo vanligtvis dricker någon alkohol. Hon börjar misstänka att det rör sig om en stroke och tack vare att Sandra arbetat inom vården visste hon vilka rutinkontroller som skulle göras.

Hon ber Jarmo att ställa sig upp och upptäcker att han inte har någon balans. Han kan inte heller skriva sitt namn eller uttala sitt personnummer. Sandra förstår att det är allvarligt och vill ringa 112. Men Jarmo är bestämd - han vill inte till sjukhuset, men efter många om och men så ringer han till slut 1177.

– Sköterskan på 1177 ville att vi skulle åka in direkt, men Jarmo ville inte åka ambulans. Det var som om han var personlighetsförändrad och det var obehagligt att uppleva.

En av Jarmos nära vänner erbjuder sig att köra honom till sjukhuset och väl inne på Avesta lasarett konstaterar läkarna att Jarmo har fått en stroke.

Tiden på sjukhuset

Jarmo lades in på avdelning 10, Geriatrik och Rehabilitering, på Avesta lasarett och Sandra åkte dit med barnen för att hälsa på.

Annons

– Det var så speciellt att se sin man på en sån avdelning. Det var många äldre människor där och många som låg inför döden. Jag tror att Jarmo påverkades mycket av det, då jag märkte att han blev låg under tiden på sjukhuset, berättar Sandra.

Jarmo Holmstedt och äldsta dottern precis efter stroken våren 2017.

Sandras man Jarmo fick genomgå en magnetröntgen för att utesluta ett epileptiskt anfall eller hjärntumörer, allting såg bra ut och efter sju dagar fick han till slut åka hem igen.

Sandras oro efter stroken

Jarmo sjukskrevs för att kunna återhämta sig. Det mesta hade blivit som vanligt igen förutom att Sandra kände en gnagande oro över om storken skulle ge bestående komplikationer.

– Mitt liv var egentligen som vanligt, men jag var såklart orolig - speciellt eftersom jag inte visste om Jarmo skulle få några bestående komplikationer. Jag var rädd att han kanske skulle bli personlighetsförändrad och att barnen inte skulle känna igen sin pappa.

Sandra Holmstedt och Jarmo Holmstedt tar gärna med barnen ut på en båttur.

Men några komplikationer blev det inte och nu fyra år senare så lever Sandra, Jarmo och deras två små barn som vanligt igen. Jarmo jobbar som elektriker och på fritiden tar de gärna med barnen ut på en båttur eller umgås vid sommarstället i Stjärnsund.

– Vi har varit väldigt öppna med barnen och pratat med dem om vad som har hänt och de brukar ofta säga till Jarmo att: ”Vi är så glada över att du lever pappa”. Då brukar Jarmo svara med att: ”Jag är så glad över att ni har en mamma som ser och hör allt”, berättar Sandra för Femina.

Så gör du ett akut-test vid en misstänkt stroke

  • Be personen le. Vid stroke hänger den ena mungipan inte alltid med.
  • Be personen hålla armarna rakt fram. Vid stroke faller den ena armen ned.
  • Be personen säga en enkel mening av typen ”det är vackert väder i dag”.
Annons