Shima Niavarani: ”Jag orkade inte fler motgångar”

11 dec, 2020 
AvHannah-Fina Rohrmüller
FotografTT
Shima Niavarani
Hon har gjort 50 produktioner, gått igenom en 30-årskris och är nu aktuell i Stjärnona på slottet. Vi har pratat med skådespelaren Shima Niavarani.
Annons
Shima Niavarani om Stjärnorna på slottetBrand logo
Shima Niavarani om Stjärnorna på slottet

Skådespelaren Shima Niavarani, 35, har synts i många olika tv-sammanhang de senaste åren, allt från romantiska komedier till musikaler. Hon skådespelar inte bara utan är även regissör, sångerska och låtskrivare. Hittills har Shima varit inblandad i närmare 50 produktioner inom teater, film och tv. Vi träffas över ett Skype-samtal för att prata om barndomen, framtiden och hennes karaktärer.

Aktuell i Stjärnorna på slottet

Just nu är Shima aktuell i SVT:s program Stjärnorna på slottet tillsammans med Charlotte Perrelli, Ernst Billgren, Shima Niavarani, Kjell Wilhelmsen och Ola Rapace.

Shima berättar att hon redan för några år sedan fick förfrågan med att vara med i Stjärnorna på slottet, men tackade då nej.

– Jag har aldrig riktigt varit bekväm med att vara med i program där man ska sitta och prata om sig själv. Jag kände att jag hade annat att göra med min tid, säger hon.

Hon berättar att hon kände att hon har slagit in så många dörrar i sin karriär och tänkte, varför inte denna också.

Annons

I programmet får tittarna följa med stjärnorna och få veta mer om dem. Shima delar bland annat med sig om sin barndom, men för privat vill hon inte bli. Hon berättar att hon gärna vill spara det för sig själv då hon har det som en bank som hon tar från när hon uppträder, utvecklar karaktärer, sjunger eller skriver manus.

– Jag känner att det jag har närmast hjärtat får komma fram i ett senare skede i livet. Det är de erfarenheter jag har att skapa utifrån. Men jag tror att det berättade om var snarare att jag drev ett typ av narrativ som man annars kanske inte får höra om så mycket i sådana program.

Shima var väldigt tystlåten som barn och pratade bara med sin pappa under en tid.

– Jag växte upp i sådant som skulle kunna bli stora trauman, eller är kan man säga. Så jag var väldigt mycket tystare men sen upptäckte jag det fria rummet genom att kunna stå på scen och uppträda. Och jag kände, wow, vilken makt man har när man kan berätta historier som får människor att skratta och gråta. Det är som att plocka hem en revansch.

Shima Niavarani ler mot kameran.
Shima Niavarani galapremiären av En del av mitt hjärta. FOTO:

Hennes revansch blev att hon fann sin egen röst.

Levde under jorden med sin pappa

När Shima var fyra år levde hon tillsammans med sin pappa under jorden i ett år under väntan på att få fly från Teheran, strax efter krigsperioden.

Annons

– Pappa betydde väldigt mycket från mina tidiga år. Då hade jag inte en mamma och jag hade inte en bror. Jag hade min mormor och jag hade min pappa. Och där levde jag bara med honom.

Hon fortsätter:

– Hur han tog sig an uppgiften att leva under jorden, fly och skapa ny identitet. Vi flydde på illegala handlingar eftersom det var farligt för oss att fly. Han gjorde det med stor fantasi. Det är svårt att förklara för en fyraåring vad som händer helt konkret och vad som står på spel.

Slog igenom i tonåren

Som ung var jag mycket argare

Shima

Shima slog igenom redan som 19-åring med föreställningen Autodidakt i enmansakt där hon stod för manus, regi, medverkan, scenografi, musik, kostym och ljussättning.

– Jag har utvecklats väldigt mycket sedan dess. Jag började med samhällsmedveten monologföreställning som var väldigt litterär och avantgarde. Jag kom in i ett kulturetablissemang som var väldigt homogent och visste om det. Som ung var jag mycket argare och mer seriös, berättar Shima och skrattar till.

Annons

Efter det gick Shima över till att bli en mer klassisk skådespelerska och för att sedan gå över till att göra tv-serier och film. Hon började jobba med gamla Killinggänget och började göra mer humor. Och senast var hon aktuell som Lily i Sjölyckan.

– För mig går humor hand i hand med sorg och smärta, om man ska låta väldigt pretentiös. Jag tycker inte att det behöver vara glatt och lättsamt, jag skrattar sällan åt sådant. Jag har alltid velat variera mig.

Tog en paus vid 30

Vid trettio tog Shima en paus efter att ha gjort en låg rad produktioner.

– Jag fick en smärre 30-årskris där jag insåg att jag gjort 40 produktioner och spenderat från tonåren till dit att stå på scen, eller repetera för att stå på scen och helt enkelt missat alla dessa hållpunkter man ska ha nått för att gå vidare och bli vuxen. Yrkesmässigt hade jag utvecklats jättemycket.

Shima stötte på "Rumshpringa" som Amish-folket har under en period under sitt liv. Hon tyckte att deras huvudidé om att få prova på något nytt och spränga sina ramar under en tid lät spännande.

Annons

– Jag ville ge mig själv ett år och bara testa vad det är att inte vara jag, så som jag känner till mig själv. Jag hängde med vänner, dejtade och festade, egentligen det alla gör. Men för mig var det, wow, nu ska jag ut och leva.

Nu tycker Shima att hon ändå har hittat en balans.

– Jag tror att om man har haft mycket tragedi i livet. Jag kände att jag bara ville försvinna in i mitt arbete. Jag orkade inte fler motgångar, jag var nog bara för känslig för det. Det är ju tufft att leva, men också enkelt. Allt handlar ju om hur man väljer att se på det.

Shima Niavarani i en svart klänning på ELLE-galan.
Shima Niavarani på Elle-galan, Grand Hotel, Stockholm.

”Världen brinner just nu”

Ni känner nog igen Shima som en glad och sprudlande person och hon håller även själv med om att hon är en positiv person.

– Om man har sett saker och sett världen så förenas vi mycket i humorn. Jag är van att hantera det genom att tänka: äh vafan ska man göra, låt oss bara skratta åt det här.

Annons

Men hon medger att hon också kan tänka negativt och berättar att hon har haft sorg och förlorat vänner.

– Om man faller ner i något, som en depression, så är det ju svårt att se saker ljust. Men jag tror att min grundinställning är att jag ser väldigt ljust på saker.

Hon fortsätter:

– Världen brinner just nu. Man måste blicka ut nu och förstå att väldigt många människor i världen lever på väldigt många olika vis. Vissa har det bra och vissa har det riktigt jävla dåligt. Vi sitter inte alla i samma båt. Då finns det ingen anledning för mig att vara negativ och skita ner världen ännu mer med min inställning.

Hur håller du dig positiv i dessa tider?

– Jag tror att det är svårt att vara ung kvinna idag. Allt är digitaliserat, vi kommer allt längre bort från det som gör oss glada och lyckliga. Enkla saker som närhet, nära relationer, natur, att vara ute och röra på sig, väldigt basala saker. Vi är disconnectade från den verkliga världen och är väldigt digitaliserade. Och bara det gör oss frånkopplade från våra egna behov.

Annons

Hennes bästa tips för att hålla sig positiv är att vara snäll mot sig själv, förlåta sig själv och ha empati.

– Jag tror att mycket osäkerhet och ett mörkt sinne bottnar i självhat. Om man kan skifta perspektiv på sig själv så kanske man kan skifta lite på sitt perspektiv på omvärlden. Allt handlar om en själv.

Shima är även aktuell i Sjölyckan och tidigare musikalfilmen En del av mitt hjärta. Men hur hinner hon med så mycket?

– Som sagt så missade jag ju min ungdom, säger hon och skrattar till. Nej men jag låter bli att göra vissa saker och gör bara det jag älskar.

10 snabba med Shima Niavarani

Favoriträtt?
– Allt med tofu. Papayasallad med tofu är jag besatt av.

Favoritbok?
– Den sårade divan av Karin Johannisson

Vad inspireras du av just nu?
– Just nu inspireras jag mycket av Janet Jacksons kläder och koreografi från Rythm nation-eran.

Guilty pleasure?
– Så många. Smöriga powerballader, hemma-karaoke (obs, själv).

Smycke du inte kan leva utan?
– Min mormors rubinring. Jag pratade om den i mitt sommarprat. Den ringen har en stor betydelse. Jag fick den vid hennes dödsbädd och den är laddad med väldigt mycket av min historia.

Skönhetsprodukt du använder varje dag?
– Serum. Jag blandar i det i min foundation. Jag har det på läpparna. Jag älskar serum.

Favoritserie?
– Twin peaks och Angeles in America. Men just nu tittar jag på Grand army som jag verkligen kan rekommendera.

Favoritfilm?
– Första filmen om Rocky Balboa eller Taxidriver av Martin Scorsese.

Vad ville du bli när du var liten?
– Det jag är nu, eller psykolog, eller rymdforskare.

Berätta något som vi inte vet om dig.
– Jag har varit hästtjej, vilket är väldigt otippat för att vara jag. Jag har insomnia och somnar nästan alltid klockan fyra på morgonen, även om jag ska upp klockan fem för att filma. Jag är besatt av parfym och dofter. Jag kan oftast gissa vilken parfym det är och vad den innehåller när jag luktar på en person.

Annons