Trendar: InredningMat och dryckResor

Här är alla deltagare i Stjärnorna på slottet 2020

08 jun, 2020 
AvMinna Wallén-Widung
Lagom till jul kommer en ny säsong av Stjärnorna på slottet i SVT. I sommar drar inspelningarna igång, och årets deltagare består av en schlagerdrottning, en konstnär och tre skådespelare.– Tittarna kan se fram emot ännu en känslomässig berg- och dalbana i julhelgen, säger Ulrika Midunger, projektledare på SVT, i ett pressmeddelande.
Annons

Stjärnorna på slottet har blivit en riktig framgångssaga hos SVT. I julhelgen 2020 är det dags för den femtonde säsongen att dra igång, och SVT avslöjar nu vilka stjärnor vi kan se fram emot att stifta närmare bekantskap med. Precis som tidigare år utgörs deltagarlistan av en spännande kompott av kändisar inom kultursfären.

I juli är det Charlotte Perrelli, Ernst Billgren, Shima Niavarani, Ola Rapace och Kjell Wilhelmsen som möts på Lejondals slott för att berätta sina livshistorier för varandra – och tittarna.

– Vi är så glada över att kunna genomföra den 15:e säsongen av Stjärnorna på slottet och med en spännande mix av tre skådespelare, en schlagerdrottning och en konstnär. Tittarna kan se fram emot ännu en känslomässig berg- och dalbana i julhelgen när Shima, Charlotte, Ernst, Ola och Kjell öppnar dörren och släpper in oss bakom kulisserna, säger SVT:s projektledare Ulrika Midunger i pressmeddelandet.

Annons

Precis som i de senaste två säsongerna är det tv-kocken Tareq Taylor som står för maten, och som tillsammans med stjärnorna komponerar veckans menyer.

Här är alla deltagare i Stjärnorna på slottet 2020:

Charlotte Perrelli

Charlotte Perrelli. Foto: Henrik Montgomery/TT

Charlotte Perrelli föddes med efternamnet Nilsson år 1974 i småländska Hovmantorp. Hon inledde karriären som dansbandssångerska, bland annat sjöng hon under 1990-talet i dansbandet Wizex. 1999 lämnade hon bandet för att slå sig fram som soloartist och samma år deltog hon i Melodifestivalen med låten Tusen och en natt. Och inte nog med att hon vann den svenska tävlingen, hon tog dessutom hem vinsten också i Eurovision Song Contest som arrangerades i Jerusalem det året. Låten hade då översatts till Take me to your heaven.

Annons

Charlotte Perrelli vann den svenska Melodifestivalen också 2008, då med låten Hero. Hon har också varit programledare för arrangemanget två gånger, och 2019 var hon kommentator för Eurovision Song Contest tillsammans med Edward af Sillén. Dessutom har hon släppt nio album, spelat i flera stora musikaluppsättningar, gett ut egen kollektion med skönhetsprodukter och driver en blogg.

Charlotte Perrelli var gift med Nicola Perrelli, som tidigare hette Ingrosso i efternamn, mellan åren 2003 och 2008. Hon har två söner tillsammans med honom. 2015 gifte hon sig igen, med Anders Jensen, som hon också har två barn ihop med.

Shima Niavarani

Shima Niavarani. Foto: Karin Törnblom/TT

Shima Niavarani föddes 1985 i Irans huvudstad Teheran. Mamma Azam var barnmorska och pappa Bijan ingenjör, familjen levde ett övre medelklassliv i hemlandet. Men familjen tvingades på flykt när Shima var fyra år gammal, och hamnade i Sverige och Upplands Väsby.

Annons

Shima Niavarani har tidigare berättat att hon var ”en jättehögpreseterande unge”, som alltid vetat att hon ville bli artist och skådespelare. Tillsammans med brorsan Shebly Niavarani, som också drömde om en skådespelarkarriär, spelade hon in hemmagjorda filmer under hela uppväxten.

Som 19-åring satte hon upp föreställningen Autodidakt i enmansakt på Riksteatern. Hon gjorde allt själv – manus, regi, scenografi, kostym och ljussättning. Dessutom var det hon som stod på scenen. Sedan dess har hon spelat på många av de stora teatrarna i Sverige och vunnit flera priser.

Shima Niavarani har också jobbat med humor och synts i flera svenska tv-serier, som Sjölyckan och Enkelstöten. Hon har sommarpratat i P1 och uppträtt i Allsång på Skansen. Shima Niavarani jobbar också med musik, och hon både skriver och producerar eget material.

Ernst Billgren

Ernst Billgren. Foto: Eero Hannukainen/TT

Ernst Billgren föddes 1957 i Danderyd, Stockholm, och är en av landets mest välkända konstnärer. Förutom att han är målare, jobbar han också som skulptör, grafiker, författare och filmkonstnär. Ernst Billgren gick på Konsthögskolan Valand i början av 1980-talet och har under åren blivit känd bland annat för att han ständigt ifrågasätter begreppet konst och vad som egentligen kan räknas som konst.

Annons

Han blev professor 1994 och är sedan 1997 ledamot i Kungliga Akademien för de fria konsterna. Djur av olika slag har ofta en framträdande roll i Ernst Billgrens verk, ofta syns de i hans tavlor propert uppklädda och placerade i diverse salonger.

Ernst Billgren var gift med konstnären Helene Billgren mellan 1983 och 2012. Tillsammans har de barnen Elsa Billgren och Sigge Billgren. Sedan 2014 är Ernst Billgren gift med Julia Billgren, 37. Han syntes nyligen i reality-serien Äkta Billgrens i SVT.

Ola Rapace

Ola Rapace. Foto: Jessica Gow/TT

Ola Rapace föddes 1971 i Stockholm. Han blev tidigt intresserad av musik och skådespeleri och i mitten av 1990-talet gick han Teaterhögskolan i Göteborg. Han spelade teater under studietiden och fick sedan sin första större roll i tv-serien Sjätte dagen 1999. Men det riktiga genombrottet kom året efter, då han landade en roll i Lukas Moodyssons kultfilm Tillsammans. Något år senare fick han en framträdande roll i tv-serien Tusenbröder.

Annons

Sedan dess har Ola Rapace medverkat i en mängd olika filmer och tv-serier. Han har jobbat en del utomlands och fick 2012 en roll i James Bond-filmen Skyfall. Han har också stått på teaterscenen och bland annat haft flera roller på Dramaten.

Ola Rapace gifte sig år 2001 med skådespelaren Noomi Rapace. Innan dess hette han Ola Norell, och paret tog det gemensamma efternamnet Rapace (som betyder rovfågel) i samband med giftermålet. De har en gemensam son, och Ola Rapace har dessutom en dotter sedan en tidigare relation. Ola Rapace gifte sig 2019 med Sonja Jawo och bor sedan några år tillbaka i Paris.

Kjell Wilhelmsen

Kjell Wilhelmsen. Foto: Karin Törnblom/TT

Kjell Wilhelmsen föddes 1967 i Göteborg. Under ungdomsåren var han en riktig sportkille, och det skulle dröja tills han var i 20-årsåldern innan han för första gången stod på en teaterscen.

Annons

Han var sedan engagerad i Kulturgruppen Spegeln i Kristianstad och har också jobbat vid Angereds nya teater, Backa teater och Göteborgs stadsteater. Han har också synts i mängder av filmer och tv-serier, bland annat Sprängfloden och Saltön. Det stora genombrottet kom först 2012, då han redan jobbat som skådespelare i flera decennier, med rollen som Glenn i 30 grader i februari. Han har också deltagit i underhållningsprogrammet På spåret, där han tagit sig till semifinal hela tre gånger tillsammans med skådespelarkollegan Eric Ericsson.

Kjell Wilhelmsen har två döttrar sedan en tidigare relation. Han är ambassadör för Cancerfonden, efter att 2015 ha drabbats av bröstcancer.

Foto: TT

Läs mer:

 

Annons