TT

Atlantic Crossing handlar om prinsessan Märtha som flydde till USA under ockupationen och blev nära vän med president Roosevelt. Vad lockade med rollen?

– Jag hade aldrig hört talas om Märtha tidigare. Det här var en kvinna som åstadkom något, men det finns ingen som har forskat på hennes gärning. En spännande roll.

Vad säger du om reaktionerna som blev i Norge?

– Det har varit oerhört starka känslor och många historiker som har varit upprörda. NRK har vid varje avsnitt lagt ut en text om vad som är helt sant och vad som är manusförfattarnas tolkning. För mig har det intressanta varit att se hur människor som föds in i makt handlar i en så tillspetsad tid. Det är som i The Crown.

Serien kommer också att visas i USA. Vad har Saga Norén och Bron betytt för dig internationellt?

– Min position har blivit annorlunda, jag får jobb utomlands och större möjligheter att välja. Så Bron förändrade verkligen yrkeslivet för mig.

Vilket telefonsamtal förändrade ditt liv?

– Det var när de ringde och undrade om jag ville provfilma för Bron. Jag blev först inte jättetänd, och eftersom min dotter inte ens hade fyllt ett år tackade jag först nej av familjeskäl. Men de löste det...

Sofia Helin gick kurs på slottet inför nya storrollen

Vilken film har du sett fler än tre gånger?

– När jag var tonåring såg jag Den goda viljan flera gånger. Det måste ha varit minst tre.

Vilken modetrend vill du aldrig ha tillbaka?

– Lågt skurna byxor. Det var oerhört obekvämt.

Vilket råd skulle du vilja ge ditt 17-åriga jag?

– ”Oroa dig inte, det blir bättre”. Jag var verkligen orolig när jag var i den åldern, men det är väl någonting som gäller alla 17-åringar.

När har du brutit mot lagen?

– Liksom de flesta har jag kört för fort. Annars är det väl att jag snattade som ung. Men det är inget spännande.

Vilken egenskap ogillar du mest hos dig själv?

– Stress. Det är meningslöst och jag blir trist när jag är stressad. Den här perioden med corona har hjälpt mig att stressa mindre. Jag har varit nära naturen och på vårt lantställe och räfsat löv.

Vilken är bästa drinken?

– Jag dricker inte så mycket alkohol, men om det ska bli en drink är det gin och tonic.

Din bästa skämslåt?

– ”Jag kommer hem igen till jul” med Peter Jöback. När jag hör hans röst i den börjar jag alltid att gråta. Det är väl kanske inte så kulturkreddigt.

Vilket är ditt bästa kulturtips under våren?

– Att varje dag gå in på brittiska The Guardian och leta upp deras ”Photo of the day”. Det är fantastiska bilder av världens bästa fotografer.

AV: GUNNAR REHLIN

Sofia Helin

GÖR: Skådespelare.

ÅLDER: 48.

FAMILJ: Maken Daniel Götschenhjelm och två barn (11 och 17 år gamla).

BOR: Stockholm.

AKTUELL: Med nordsiska dramasatsningen ”Atlantic Crossing” på SVT.16 one-hit-wonders i Melodifestivalen - var tog de vägen sen?