Sofia Helin läser nyråsdikten

Om några dagar står Sofia Helin på Sollidens scen på Skansen och läser Alfred Tennysons Nyårsklockan. En gammal fin tradition som ser helt annorlunda ut i år.
Skådespelaren kommer ringa in det nya året 2021 utan publik närvarande, samtidigt som mycket talar för att årets tv-sändning vid tolvslaget kommer bli den mest betittade någonsin.

– Jag tror att det kommer bli en helt annan publik än vanligt som sitter vid tv:n. Jag kommer att tala till de ensamma och till alla de som sitter hemma. Pandemin har gjort att texten till Nyårsklockan har fått en helt ny mening. Det kommer att kännas extra meningsfullt, säger Sofia Helin, 48, till Femina.

Sofia Helin

Sofia Helin är dubbelt aktuell.

Heiko Junge

Som så många andra intervjuer under detta pandemiår sker detta samtal över telefon. Skådespelaren beklagar att det inte går att ses, hon saknar de personliga mötena och konstaterar som så många andra att det inte är samma sak att jobba hemifrån.
Men samtidigt, för henne, har den långa ofrivilliga ledigheten paradoxalt nog haft en positiv inverkan.

– Jag behövde vila. Jag har jobbat så oerhört hårt, nu kunde jag landa. Jag har varit nära naturen och ute på vårt lantställe och räfsat löv.

Maken som är präst har haft fullt upp

Sofia Helins make Daniel Götschenhjelm är präst, ett yrke som dystert nog kanske varit viktigare än någonsin under coronaåret. Deras två barn är 17 och 11 år gamla och har självklart också påverkats av pandemin.

– Det har gått ok, men det är tufft att vara tonåring, säger Sofia Helin. Det är svårt med distansundervisning och för många i den åldern är det livet att träffas. Det är allt, att hålla lusten igång. Men man får tänka att det går över, allt går över, konstaterar hon.


Kollegorna förlorade jobbet på grund av corona

Men exakt hur livet kommer att se ut efter pandemin vet ingen, inte Sofa heller, men hon är övertygad om att det blir annorlunda.
I hennes egen bransch kommer väldigt många få svårt att starta om.

– Det är oerhört stora yrkeskunskaper som försvinner. Alla som jobbar bakom, som ljussättare eller ljudläggare. Och jag känner skådespelare som hamnat mellan stolarna. De har inga jobb.

Sofia Helin som Saga Norén i tv-serien Bron.

Sofia Helin fick ett internationellt genombrott med rollen som Saga Norén i tv-serien Bron.

Själv har skådespelaren som fick det stora genombrottet med rollen som Saga Norén i tv-serien Bron, tillbringat pandemin inte minst med att göra PR för den norska TV-serien ”Atlantic Crossing”, som börjar på SVT den 1 februari.

Sofia Helin som inför inspelningen fick gå ”kurs” på Stockholms slott i hur man uppför sig som kunglig, spelar den norska kronprinsessan Märtha, som när kungafamiljen tvingades fly undan naziockupationen, hamnade i USA.

Där blev hon god vän med president Franklin D. Roosevelt – alltför god vän, menade många, och hennes man, kronprins Olav, blev svartsjuk.

Atlantic Crossing väckte starka reaktioner i Norge

Vad som hände vet ingen (Roosevelts son har senare sagt att fadern blivit förälskad i den unga norskan), men klart är att Märthas vänskap med presidenten gjorde att denne, trots starkt motstånd, började hjälpa Norge i kampen mot nazisterna.

– Serien har väckt oerhört starka känslor i Norge, och många historiker har varit upprörda. NRK har vid varje avsnitt lagt ut en text om vad som är helt sant och vad som är manusförfattarnas tolkning. För mig var det intressant med hur människor som föds in i makt handlar i en så tillspetsad tid. Det är som i ”The Crown”, säger Sofia Helin och fortsätter:

– Jag hade aldrig hört talas om Märta tidigare, men det här var en kvinna som åstadkom något, men det finns ingen som har forskat på hennes gärning.

Om lektionerna i de kungliga salarna berättar hon:

– Jag fick lära mig sånt som hur man sitter och detta med hur besticken ligger och mycket annat. Jag läste handböcker och tittade på klipp. Man ser till exempel oerhört tydligt hierarkin, de vet exakt när man ska buga för vem.

Sofia Helin som prinsessan Märtha i Atlantic Crossing där Kyle MacLachlan gör rollen som amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelt.

Sofia Helin som prinsessan Märtha i Atlantic Crossing där Kyle MacLachlan gör rollen som amerikanska presidenten Franklin D. Roosevelt Foto: Cinenord

I USA kommer serien att visas på PBS Masterpiece, vilket garanterar en mångmiljonpublik. Att den sålts världen över beror nog inte minst på att Sofia Helin är känd internationellt sedan hon var Saga Norén i ”Bron”.

Hans Rosenfeldt, som skapade ”Bron” har sagt att serien förändrade hans liv, och Sofia håller med:

– Det är klart, så är det för oss alla som gjorde den. Min position har blivit annorlunda, jag får jobb utomlands, jag får större möjligheter att välja. Och det är möjligt att vissa projekt vill ha mitt namn knutet till sig för att kunna gå vidare. Så Bron förändrade verkligen yrkeslivet för mig. Och på det sättet förändrade det mycket på det personliga planet också.

Läs mer:
Sofia Helin läser Nyårsklockan
Sofia Helin om tiden efter Bron: ”Nu kan jag göra mig hörd”
5 av de bästa Saga Norén-citaten

Sofia Helin

ÅLDER: 48.

YRKE: Skådespelare.

FAMILJ: Maken Daniel Götschenhjelm och två barn (11 och 17 år gamla).

BOR: Stockholm.

TIDIGARE FILMER/TV-SERIER: Bland annat Tusenbröder, Fyra nyanser av brunt, Nina Frisk, Arn, Bron och Mystery Road.

AKTUELL: Ringer in det nya året från Skansen i SVT på nyårsafton. I februari har nordiska dramasatsningen Atlantic Crossing premiär i SVT.