Tareq Taylors stöd från frun under tuffa motgången: "Ny tillvaro"

08 nov, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Han är en av landets mest älskade tv-kockar, men trots det har 2020 har varit svårt även för Tareq Taylor som i coronapandemin var nära att bli av med sin restaurang.
Nu berättar han för Femina om de tuffa motgångarna, stödet från familjen och kärleken till hustrun Stina.
– Jag har världens finaste familj, världens bästa dotter och fru, som har varit med och stöttat och hjälpt mig, säger Tareq Taylor.
Annons
5 saker du inte visste om Tareq TaylorBrand logo
5 saker du inte visste om Tareq Taylor

Med en stående inbjudan till Nyhetsmorgon, vinst i Kockarnas kamp och en återkommande medverkan i Trädgårdstider år efter år har Tareq Taylor blivit en av landets allra mest folkkära tv-kockar. Att han dessutom medverkar i Filip och Fredriks frågesportsprogram Alla mot alla, har seglat över havet i Över Atlanten och efter årsskiftet har ett nytt eget program på SVT cementerar bara plats på mat-profilstoppen.

Men trots alla framgångar har Tareq Taylor haft ett minst sagt kämpigt år. När coronapandemin slog ut hela landet under våren var kocken nära att gå i konkurs. Men Tareq Taylor är envis – han valde att kämpa sig blodig för att rädda sin älskade restaurang Kockeriet i Malmö.

– Kockeriet har verkligen varit nere och vänt. Det har varit en oerhört tuff period, den svåraste svackan jag varit med om någonsin. Men nu har vi vänt på det, och med hjälp av våra gäster lyckats få styr på skutan igen. Jag har jobbat med Kockeriet i 20 år, att gå i konkurs var inget alternativ. Jag ser Kockeriet som ett resultat av alla mina drömmar om vad min restaurang ska vara. Det har varit en hemsk period, säger Tareq Taylor.

Annons

Tuffa ekonomiska perioden för Tareq Taylor

För att restaurangen skulle överleva var han tvungen att båda varsla och korttidspermittera personal, och kockarna som var kvar fick hjälpas åt att servera och dela på arbetsuppgifterna.

Tareq Taylor blev känd för hela svenska folket i Trädgårdstider på SVT.

Samtidigt hade Tareq Taylor flera andra järn i elden som hamnade på vänt, sköts upp och påverkades av pandemikrisen – en stekpanna av återanvänt material som håller hela livet, och onlinerestaurangen Maten é klar hamnade båda i kläm.

– Sen har jag ju mitt företag med böcker och föreläsningar, och det var lika tomt i böckerna där. Jag skulle precis lansera både Maten är klar och stekpannan. Nä, jag har verkligen varit nere och vänt under det röda strecket, säger Taylor.

Annons

Fakta Tareq Taylor

Ålder: 51
Familj:
Fru Stina och dotter Ellen
Gör:
Driver restaurangen Kockeriet och flera företag, syns i SVT, TV4 och Kanal 5
Aktuell med:
Syns i Alla mot alla på Kanal 5, släpper stekpanna Circular Onepan.

Genom den tuffa tiden har har stöttats av sin familj, hustrun Stina och dottern Ellen.

– Jag har världens finaste familj, världens bästa dotter och fru, som har varit med och stöttat och hjälpt mig. Men det här året har ju inte bara påverkat mig här hemma, skolorna stängde och det har varit hemundervisning. Min fru är lärare och hade digital undervisning stundtals, så det var en helt ny tillvaro, som inte alltid var så enkel.

Tareq Taylor blev blixtförälskad i frun Stina

Tareq och Stina firar silverbröllop i år, med 25 år som gifta. Men medan det var självklart från dag ett att Stina var hans livs kärlek, så behövde frun lite mer tid på sig för att bli övertygad – hon var nämligen i en annan relation när de träffades för första gången.

– Första gången jag såg Stina var när jag kom ut från köket på en restaurang där jag jobbade extra, hon satt där och såg helt fantastisk ut. Jag försökte prata med henne, men det gick inte så bra, för hon hade redan kille då. Så jag gick väl och smygtittade på henne – gud nu låter jag som en stalker haha, men när man sågs ute – i något års tid. Jag höll mig lite på avstånd. Men jag fick höra att de hade gjort slut, och så träffades vi ute av en ren slump, berättar Tareq Taylor.

Annons

När de två väl började dejta och blev ihop gick det desto snabbare.

– För mig var det, och för Stina också tror jag, en riktig blixtförälskelse. Jag friade till henne efter två månader tillsammans, men då hade vi ju tittat på varandra i ett år. Det var 27 år sedan.

Två år senare gifte sig paret på en strand utanför Perth i Australien – och på den vägen är det. Tillsammans har de dottern Ellen, som under barndomen verkade ärva sin pappas matintresse och dessutom tävlade i Sveriges yngsta mästerkock.

– Hon var med där när hon var yngre, men nu har hon gått vidare till annat. Hon har för mycket annan talang för att slösa bort den framför en spis. Hon är dansare idag. Men hon har tävlingsgenen i sig, den delar vi.

Tareqs tre roliga köksprojekt när man ändå ska vara hemma

  1. Ta tag i surdegsbaket! Många säger att det är för jobbigt eftersom man måste se till det, men nu är man ju mer hemma och kan göra det. Att skära upp en skiva nybakt bröd på morgonen är svårt att slå, jag älskar det.
  2. Brygg öl! Det är sjukt roligt och man behöver inte köpa sån stor och dyr utrustning, utan det kan man göra med en vanlig kastrull. Det är vansinnigt belönande, eftersom det tar en månad innan det är färdigt. Jag vet många som har börjat med det, det är riktigt kul.
  3. Återupptäck gamla köksredskap! Plocka fram den gamla pastamaskinen eller woken som ligger i källaren och dammar eller aldrig packades upp från förpackningen. Det har man tid att grotta ner sig i nu. Jag tycker det är spännande att utforska de asiatiska köken, de har enkla ingredienser men med mycket smak. Det är inte svårt, när man har grundbultarna så är det inte så komplicerat. Oavsett om det är koreanskt, det sichuanesiska köket eller vad det nu är, så är det kul att utveckla sin gastronomiska vokabulär.

Läs mer:

Annons