TV4-profilen Maud Bernhagens beslut – därför är hon gråhårig

04 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTV4 / Privat.
TV4-sportens programledare Maud Bernhagen tröttnade på att färga sin gråa utväxt var tredje vecka, och bestämde sig för att välkomna det grå håret.
Samtidigt som hon hyllas för beslutet är det också många som kallar henne ”modig” – något hon reagerar på.
– Det är väl synen på hur man ska se ut som kvinna. Jag säger ju inte till Olof Lundh eller Anders Kraft att ”shit vad modig du är”, säger Maud Bernhagen.
Annons
4 tips till dig med grått hårBrand logo
4 tips till dig med grått hår

Sportjournalisten Maud Bernhagen, 51, syns flera gånger i veckan i tv-rutan, när hon håller i TV4-sportens sändningar. Uppmärksamma tittare har kunnat märka hur programledaren påbörjat en hårresa för att gå över till sitt naturligt gråa hår, från att det har varit brunt.

– Det var mest för att testa, och kolla hur det blev. Jag tycker mig se det rätt mycket, att det har blivit trendigt med grått hår. Men det kanske är för att jag har börjat titta på det för att det blivit aktuellt för en själv. Det är så otroligt snyggt på andra, så jag kände äh, jag kör.

Under en period färgade Maud den grå utväxten så ofta som var tredje vecka. Eftersom hennes hår växer snabbt och det gråa gör så tydlig kontrast mot hennes bruna var det nödvändigt – men till slut tröttnade hon på den tidsödande proceduren.

Annons

– När det blev allt mer silverutväxt kände jag att det här orkar jag inte med.

TV4-profilens hjälp av frisören

TV4-ankaret tog då hjälp av sin frisör, och tillsammans lade de upp en plan för hur de ska göra en snygg övergång till hennes naturligt gråa hår. Att bara låta utväxten växa ut ville hon inte, och alternativet att bleka så att hela håret blev grått på en gång lockade inte heller.

– Har man brunt hår i grunden så måste man bleka för att få grått. Men jag hade ingen lust att ha brunt ena dagen och sedan nästa dag ha grått.

Istället har frisören över tid gått från att använda sig av varma nyanser till kalla och sedan askiga, samt kompletterat med slingor och till slut en silvertoning – allt under ett års tid.

– Jag vill ju att det ska var lite edgy så det ser coolt ut. Därför tar jag hjälp av min frisör, jag vill inte tänka ”nu blir det som det blir”.

Maud Bernhagen i TV4-sportens sändning.
Maud Bernhagen i TV4-sportens sändning.

Maud Bernhagen får andra reaktioner än manliga kollegerna

Mauds beslut kring håret har fått många att reagera, och hon har flera gånger fått hör att hon är modig som låter håret bli grått – något hon inte tror händer hennes manliga TV4-kolleger.

Annons

– Jag har fått bra reaktioner, många tycker att det är snyggt. Men en del säger också ”gud vad modigt”. Det är väl synen på hur man ska se ut som kvinna. Jag säger ju inte till Olof Lundh eller Anders Kraft att ”shit vad modig du är”, som ju är snygga med sitt gråa hår.

Maud Bernhagen menar att man som kvinna i tv-branschen helst ska sluta åldras när man är kring 40-årsåldern, och att då omfamna sitt gråa hår går mot strömmen.

– Jag jobbar i en utseendefixerad bransch. Men jag kände bara att nu kör jag. Det är ju spännande, det är det ju för vem som helst som byter hårfärg, ”undrar vad det blir nu”. Känns det konstigt så får man väl börja färga igen. Men det vill jag inte göra, känns det som nu i alla fall. Det känns otroligt bra.

Annons