Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Emma Gray Munthe: Äntligen är kungahuset lite mer i tiden

22 okt, 2021 
AvEmma Gray Munthe
FotografMagdalena Björnsdotter, tt
Feminas kulturredaktör Emma Gray Munthe och prinsessan Estelle.
Feminas kulturredaktör tycker att det är en ren självklarhet att medlemmar av den svenska kungafamiljen nu får ingå samkönade äktenskap – men undrar hur det ska gå för andra säsongen av Young Royals.
Annons
5 saker du kanske inte visste om skådespelarna i Young RoyalsBrand logo
5 saker du kanske inte visste om skådespelarna i Young Royals

För Sverige – i tiden.

I veckan tydliggjorde riksmarskalken att det skulle funka fint för en medlem av den svenska kungafamiljen att gifta sig med någon av samma kön. Att det inte sagts högt i Sverige förrän vecka 42, 2021 beror gissningsvis på att det varit en ickefråga och en ren självklarhet – hur mycket det än skulle röra upp i vissa kretsar om prinsessan Estelle någon gång i framtiden skulle vilja leva med en kvinna.

Helt oavsett – det var på tiden.

Att saken överhuvudtaget togs upp nu beror på att en nederländsk författare nyligen påpekade att det enligt nuvarande lagstiftning är olagligt för den nederländska kronprinsessan Catharina-Amalia att gifta sig med en kvinna. Det i sin tur ledde till att premiärminister Mark Rutte skrev ett brev till det nederländska parlamentet om att regeringen anser att arvtagaren till tronen ska kunna ingå i ett samkönat äktenskap utan att behöva abdikera.

Annons

Saker och ting har förändrats sedan frågan senast var uppe för diskussion.

Young Royals utforskar vad det innebär att vara kunglig

Omar Rudberg och Edvin Ryding i Young Royals
Omar Rudberg och Edvin Ryding spelar huvudrollerna i Young Royals.

Till, säg, vecka 42, 2031 hoppas jag att vi åtminstone här i Sverige kommit så långt att vi avvecklat hela idén med att barn ska födas in i ett (helt bisarrt) yrke och ha framtiden utstakad innan de ens tagit sina första andetag utanför livmodern. Leva under ett arv som innebär att ha tusentals ögon på sig nästan dygnet runt och tusentals människor som anser sig ha rätt att ha åsikter om hur prinsar och prinsessor väljer att leva sina liv.

Som ser när de tar en cigg eller är alldeles för fulla eller hånglar runt lite hur som helst eller gör de helt vanliga misstag, dåligheter och roligheter som gör en till en vettig vuxen.

Annons

Några som utforskat vad det innebär att vara ung kunglighet och både småstökig och homosexuell är de som står bakom den svenska succéserien Young Royals på Netflix. Den blev snabbt en av streamingtjänstens mest sedda titlar när den kom i somras, och gick bättre än väntat också utanför de nordiska länderna.

Den ligger helt enkelt i tiden, och i slutet av september kom beskedet att en andra säsong är på ingång 2022.

Hur ska det nu gå för Young Royals?

Jag undrar hur regissören Rojda Sekersöz, manusförfattaren Lisa Ambjörn och huvudrollsinnehavarna Edvin Ryding och Omar Rudberg reagerade på riksmarskalkens uttalande. Jublade de? Fick de pyspunka och glodde hålögt framför sig en lång stund? Föll hela premissen för säsong 2 ihop som ett korthus?

I serien skickas prins Wilhelm till en internatskola för Sveriges allra rikaste toppskikt, efter en skandal där han blivit filmad när han nattstökat och hamnat i slagsmål ute på stan. Väl på skolan blir han förälskad i arbetarklasskillen Simon som är där genom stipendier.

Ska Wilhelm välja kärleken och komma ut inför hela svenska folket, eller blir det plikten framför allt?

Efter vecka 42, 2021 kan han göra båda. För Sverige – i tiden.

Annons