Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Emma Gray Munthe: Det är stökiga tider i cancelkulturen

24 sep, 2021 
AvEmma Gray Munthe
FotografMAGDALENA BJÖRNSDOTTER, TT
Feminas kulturredaktör Emma Gray Munthe om cirkusen inom cancelkulturen
De senaste veckorna har det varit cirkus inom cancelkulturen.
Feminas kulturredaktör tittar närmare på vad som hänt i post metoo-världen.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Det har varit några stökiga veckor i cancelkulturmanegen. Om man ska summera lite snabbt är kanske det mest rimliga som hänt att TV4 brutit med en av sina profiler eftersom det vore problematiskt att jobba vidare med någon som blivit våldsam mot en kvinnlig kollega som försökt stoppa vederbörande från att köra golfbil på fyllan.

Något orimligare: i onsdags hävdade Johnny Depp att cancelkulturen spårat ur och att ingen går säker – inför internationell press på en presskonferens på den andra prestigefyllda filmfestivalen som inom loppet av ett par veckor tilldelat honom ett hederspris.

Cristiano Ronaldo ett problem för Manchester United

Orimligast av allt är kanske att det av Forbes nyss släppta lista över vilka fotbollsspelare som tjänar mest framgick att Cristiano Ronaldo glatt cyklar vidare i cancelkulturbussens döda vinkel med sina nästan en halv miljard följare på sociala medier och en säsongslön på 125 miljoner dollar.

Annons

Samtidigt försöker en mängd Manchester United-supportrar förhålla sig till att en person som enligt läckta dokument medgett våldtäkt (och har betalat 2,7 miljoner kronor till kvinnan i fråga i ett tystnadsavtal) är tillbaka i deras favoritlag. Författaren Fredrik Backman är en av dem, och i en twittertråd skrev han bland annat:

”Kan jag glädjas åt United den här säsongen? Kan jag glädjas om Ronaldo gör mål? Nej. Jag kan nog inte det. Det är nog över för mig nu.”

Cissi Wallins böcker riskerar att brännas upp

Cissi Wallin – som själv ser sig som ett offer för cancelkultur (men inte är i tillräckligt hög grad för hennes åsikter i transfrågor, om man frågar mig) – skriver på Instagram att pallar med exemplar av boken hon skrivit om anklagelserna mot Fredrik Virtanen riskerar att konfiskeras och brännas upp av staten om hon döms i pågående tryckfrihetsmål.

Samma vecka är Fredrik Virtanen, som åkte ut med buller och bång, tillbaka med ett ping på kultursidorna och har börjat podda igen. Comebackavsnittets rubrik? Hanif Balis urskickliga krishantering.

Annons

Riksdagsledamoten Hanif Bali själv har tagit en time out från politiken efter besked om att en förundersökning om utnyttjande av barn för sexuell posering pågår. Bali förnekar brott, är inte formellt misstänkt och har inte förhörts än.

Det finns många steg på den moraliska skalan

Och nej, självklart ska ingen dömas av media och mobb. En person som utpekas för att ha gjort någonting brottsligt anses vara oskyldig till dess att motsatsen är bevisad.

Människor som anmäler brott har samtidigt rätt att bli tagna på allvar och få sin sak prövad – också de utan att behöva riskera att dömas eller hängas ut.

Kanske väcks åtal, kanske läggs utredningar ner. Många fall platsar överhuvudtaget inte i en domstol. Så måste det förstås vara, också i en post metoo-värld.

Men botaniserar man bland försvarstalen för dem som anklagas för den här typen av brott eller beteenden verkar ofta insikt helt saknas om att det finns många steg på skalan mellan offentlig stening, finkan, vatten och bröd och ett enkelt konstaterande att någon har dåligt omdöme eller taskig känsla för moral.

Kanske kan det till och med vara så att någon platsar lika lite på en arbetsplats och i våra finaste rum som vissa anklagelser platsar i en domstol. Allt som inte är olagligt är inte nödvändigtvis okej.

Annons