Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Emma Gray Munthe: Det borde vara okej för Adele att inte turnera mer

28 jan, 2022 
AvEmma Gray Munthe
FotografTT
Divalater, dålig produktion och scenskräck. Feminas kulturredaktör tittar på möjiga orsaker till att världsstjärnan Adele ställt in sin Las Vegas-turné – och kommer fram till att hon kanske inte behöver spela live.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Med bara 24 timmar kvar till Las Vegas-premiär ställde Adele i ett gråtigt Instagraminlägg in hela den planerade periodens shower: 24 stycken, slutsålda. Forbes rapporterade i december att de dyraste biljetterna nära scenen gick för belopp som vansinniga 280 000 kr på andrahandsmarknaden precis när de släpptes, men priset gick så småningom ner till inte fullt lika vansinniga priser.

Det ryktades om att Adele sparkat bakut när Caesars Palace och managers pushat för att hon skulle framföra Skyfall med en kör på 60 personer. Det ryktades om att hon hamnat i bråk kring scendekoren. Tanken var att hon skulle stå i en pool av något slag, och hissas upp med en kran för att skapa illusionen att hon svävade i vatten. Adele ska ha menat att poolen såg ut som en säckig gammal damm och vägrat.

Annons

Under inlägget blandas helhjärtat stöttande kommentarer med ilska från människor som sparat ihop till biljett, flygbiljett, covidtest, hotell och tagit ledigt från jobbet, folk som är arga på dem som är arga och antivaxxare som menar att sanningen bakom det hela är att inga biljetter egentligen sålts på grund av vaccinationskraven och går vidare till att skriva om Nürnbergrättegångarna och folkmord.

Sedan kommer en som säger:

”Sad, but Adele could literally sing with a piano player and a beer in her hand and people will be there.”

och så är det ju.

Och ja, ska man vara ärlig har det där Instagraminlägget en en aura av ”en hund åt upp min läxa”. Att ställa in så snart inpå på grund av covid eller att showen inte är färdig låter inte rimligt.

Adeles scenskräck ligger förmodligen bakom

Jag vet förstås inte riktigt vad människor som köpt biljetter för tusentals kronor förväntar sig av en Adele-show. Har man förväntningar på att hon ska hissas upp i en pool som gör att det ser ut som att hon går på vatten? Har man i så fall förväntningar på standarden på poolen? Förväntar man sig verkligen omöjlig extravaganza och något annat än hennes röst?

Annons

Och om poolen nu verkligen var substandard hade man ju kunnat ställa in bara de närmaste konserterna. Det som insiders menar kanske mer troligt ligger bakom de inställda konserterna är Adeles scenskräck. Hon har flera inställda gig bakom sig, och har öppet berättat om panikångestattacker, att det känns som om hjärtat ska explodera av nervositet när hon står på scenen. Om att hon kastkräkts och försökt smita ut genom bakdörrar. Helt enkelt att hon inte tycker om att turnera.

Pressen att ändå göra det och ge konserter måste vara fruktansvärd. Att behöva stå på en scen när man inte känner sig förberedd eller tillräckligt bra är stoff för mardrömmar.

Men jag tänker så här: när det handlar om sådana här saker borde vi kanske alla vara snällare mot oss själva. Visst är det bra att utmana sig själv och göra saker man egentligen inte vågar eller tror att man kan ibland. Men sedan om man gjort det ett par gånger och konstaterat att man faktiskt inte gillar det tycker jag att det borde vara helt okej att bestämma sig för att inte göra vad det nu är igen.

I det här fallet kanske det hade sparat tusentals fans många tusen kronor, inte lett till prat om divafasoner eller skadat Adeles rykte och karriär fullt lika mycket.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons