Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Emma Gray Munthe: Man vet aldrig så noga hur någon beter sig i en kris

25 mar, 2022 
AvEmma Gray Munthe
Fotograflinus bokehsius/Discovery+
Feminas kulturredaktör har plöjt nya överlevnadssåpan The Island Sverige – och röstar direkt bort alfahannarna till förmån för Maria Montazami och andra trevlighetsministrar.
Annons
Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 årBrand logo
Dagny Carlsson har gått bort – blev 109 år

Några länder bort är det krig, här hemma krigas det på kultursidor och i sociala medier om olika sorters manlighet, om män verkligen genomgår en (för vissa tydligen) nödvändig förädling av krig(!), och om vad – om något alls – man skulle vara beredd att göra för Sverige om det allra värsta skulle hända.

Många av dem som gormar allra högst om att de skulle dra lans, ta till vapen, plocka upp yxan och försvara kung och fosterland är märkligt nog människor som annars inte verkar tycka att Sverige är så himla bra. Många av dem har också gjort allt de kan för att urholka förtroendet för medier och myndigheter och sått splittring åt alla håll.

Jag är ingen överlevnadsexpert, men spontant känns det som en ganska dålig grund att stå på i eventuella kriser.

Annons

Och alla de här människorna som vet precis hur de skulle agera och reagera i en kris?

Det är som om de aldrig tittat på ett enda avsnitt av Bear Grylls överlevnadsrealityserie The Island.

Där ska en grupp människor klara sig i en månad på en öde ö, utrustade med i princip bara machetes och vatten som räcker någon dag eller två. Inga utröstningar eller fåniga pakter, de klarar sig bara om de håller ihop som grupp och hittar sätt att samarbeta. Deras olika erfarenheter av vildmarksliv varierar från noll till mer.

The Island är en studie i gruppdynamik

Det är en studie i gruppdynamik och mänskligheten i stort, det går knappt att slita sig. I nio fall av tio är det en självutnämnd alfahanne som efter några dagar bryter ihop, greppar satellittelefonen och ber om att bli hämtad – efter att de första timmarna och dagarna på ön pekat med hela handen, orsakat bråk och lett gruppen vilse medan någon mer försynt mumlat:

Annons

”Hörrni, jag tror att vi ska gå hit”,

utan att bli lyssnad på.

Det tar alltid några dagar innan det utkristalliserar sig vem som verkligen är någon att hålla i handen när åskan går, monsunregnen häller ner och sandlopporna långsamt äter upp deras ansikten.

Att ha några i gruppen som kan fiska, bygga sovställningar och göra upp en eld är förstås inte fel, men i nio fall av tio klarar sig få grupper som just sammansvetsad grupp utan diplomater och vårdare. Trevlighetsministrar och de som mest puttrar på är också kritiskt viktiga.

Det kan vara på förhand utdömda IT-tekniker och partybrudar som blir stommen i gruppen, eller de bästa jägarna. Man vet aldrig så noga.

Maria Montazami utmärker sig i The Island Sverige

I den lite snällare svenska kändisversionen The Island Sverige som just nu pågår på Discovery+ ska de bara klara sig i två veckor, men det är inte mindre spännande för det.

Där visar sig Hollywoodfrun Maria Montazami vara en av dem man verkligen vill ha i sin ringhörna i en kris. Fenomenal sakletare och kokosnötssamlare tillsammans med Magdalena Graaf. En stretare och en gnetare, alltid med ett peppande:

Annons

”Fasiken vad ni är bra!”,

på väg ut ur munnen. Och komikern Klas Eriksson, som följer efter sega och energiska mångfixaren Thomas Wassberg som en glad hundvalp och genom ett leende mår fruktansvärt illa av vattenbristen.

Och så Alexandra Zazzi som har stenkoll hur man bygger en bra sovställning.

Man vet aldrig så noga hur man själv eller någon annan blir i en kris.

Och som erfarna överlevnadsexperter och preppers upprepat igen och igen de senaste veckorna: en av de absolut viktigaste sakerna vi kan göra i en kris är att snacka ihop oss lite med grannarna och kolla vem som är bra på vad. (Eller i alla fall tror att hen är det. Det lär väl visa sig.)

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons