Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Emma Gray Munthe: Provocerande att kvinnliga erotik-makare utmålar sig som pionjärer

02 jul, 2021 
AvEmma Gray Munthe
FotografMagdalena Björnsdotter, shutterstock/tt
Emma Gray Munthe provoceras av kvinnliga erotikmakare
Ljudsexappar ska få fler kvinnor att konsumera erotik. Men Feminas kulturredaktör Emma Gray Munthe tycker att porrhjulet för kvinnor redan är uppfunnet och att satsningarna inte utmanar porrindustrin.
Annons
5 saker du bör undvika på första dejtenBrand logo
5 saker du bör undvika på första dejten

I veckan sändes ett inslag i Sveriges Radio med rubriken Ljudsex-appar ska locka kvinnor till erotiken, och några av grundarna till svenska AVA Stories berättade om hur nyheter om ökad porrkonsumtion under pandemin fått dem att vilja skapa ett annat, mer kvinnofokuserat alternativ. ”For women by women”.

The more the merrier, tänker jag. Porr för kvinnor-hjulet är uppfunnet en och annan gång under de senaste decennierna, och jag tänker också att kvinnor nog redan är lockade till erotiken. Och att erotiken numera inte är så svår att hitta för dem som vill leta. Bara en snabb ”erotik för kvinnor”-googling bort finns sammanställningar över olika tjänster, bästa-listor, recensioner och porr av alla sorter. Ljudsex, mjukporr, BDSM-porr, poddar, sexbaserad fanfiction, fetischer, lesbiskt sex, bögsex, trekanter, fyrkanter, noveller, konstnärliga bilder, precis vad som helst. Mycket av det gjort av kvinnor, för kvinnor.

Annons

Bara i de etablerade ljudboksapparna finns mängder av erotik. (Det är verkligen en parentes, men onödigt och orimligt ofta funderar jag på hur det var för skådespelerskan Helena af Sandeberg att läsa in sexbitarna i Hästarnas dal.)

Flera ljudsexappar för kvinnor har lanserats

Att just skriven och muntlig porr blivit så stort bland många – både kvinnor och män – är förstås lätt att förstå: på det sättet behöver man inte tänka på om de framför en kamera mår bra och att allt har gått rätt och schyst till på någon inspelning.

Utöver AVA Stories har två andra svenska ljudsexappar för kvinnor också lanserats på senaste – BLANCHEstories (reklamlänk) och OhCleo – med ungefär samma uttalade mål. Att erbjuda kvinnor andra alternativ. Och igen, the more the merrier – men det finns också något provocerande i att de omger sig med en air av pionjär som bara vill kvinnors självförtroende och hälsa väl.

Som det så ofta blir i de här sammanhangen säljer de som står bakom den här typen av satsningar, produkter och initiativ gärna in sig själva som alternativ till den ”kommersiella porren”. Som utmanare till industrin. Som om de stod utanför och tittade in.

Annons

Så är det väl inte riktigt längre. I alla fall långt ifrån bara. Internationellt sett har marknaden för ”audio erotica”-tjänster exploderat, och Forbes har förutspått att hela ”sexual wellness”-industrin år 2026 kommer att omsätta runt 1000 miljarder kronor.

Därför ska det kallas erotik och inte porr

Men ja, oavsett om de här företagen bara har kvinnors välbefinnande för ögonen – knappast – lär effekterna vara positiva. Tabun som rasar. Fler som har koll på kroppar och fantasier, vet vad de vill och inte vill, gillar och inte gillar.

Just porrkonsumtion är det fortfarande många kvinnor som ser som något skamligt. Bäst då för alla inblandade att kalla det erotik och inte porr. Och för företagen att fylla sina Instagramflöden med smakfulla bilder (nästan uteslutande på kvinnor, märkligt nog, men de är väl lika skadade av den manliga blicken som oss andra, antar jag) och tagga dem med ord som #wellness, #health, #lifestyle, #mentalhealth, #mindfulness, #healing, #healthyliving och #wellbeing.

Annons

I ett svar på radioinslaget jag nämnde i början kritiserar en erotikforskare just den typen av marknadsföring kring just den här sortens produkter, och menar att det bidrar till en skev bild av sexualitet. En som befäster kvinnlig sexualitet som något rent och hälsosamt och sunt – till skillnad från den manliga sexualiteten.

Hon har förstås en poäng, och den första svenska appen som skapar och marknadsför ljudsex för män med #wellness, #health, #lifestyle, #mentalhealth, #mindfulness, #healing, #healthyliving och #wellbeing skulle verkligen kunna omge sig med en air av pionjär. Jag ser nog faktiskt fram emot det.

Annons