Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Fi Lindfors: ”Fria och säkra aborter är en mänsklig rättighet”

29 jun, 2022 
AvFi Lindfors
Fotograftt.
I fredags kom beskedet att högsta domstolen i USA har rivit upp domen ”Roe mot Wade” – en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten. Beslutet innebär att de enskilda delstaterna får bestämma om aborträtten. Fi Lindfors, Feminas bloggare, reagerar på beslutet och kräver att aborträtten ska grundlagsskyddas – nu.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Det har aldrig gått, och kommer aldrig gå, att förbjuda aborter. Förbud resulterar bara i att kvinnor riskerar sina liv genom att söka alternativa vägar.

Osäkra aborter är i dag en av de största dödsorsakerna bland kvinnor globalt sett och det enda sättet att minska komplikationer och dödlighet vid abort är att öka tillgängligheten till säkra metoder. Öka. Inte begränsa.

”Grundlagsskydda aborträtten”

Ändå står vi här år 2022 och tvingas dividera värdet av ett kvinnoliv. Ofta med människor som inte ens har en livmoder.

Under veckan har vi i Sverige sett diverse politiska utspel i frågan. För mig känns det enkelt: grundlagsskydda aborträtten – nu. Det är fullkomligt oacceptabelt att lämna minsta utrymme för diskussion kring huruvida en liten klump av celler, som eventuellt skulle kunna bli en människa, skulle vara mer värd än en levande kvinna. För alldeles oavsett vad vi personligen anser i frågan så landar det i vad som borde vara helt obestridligt: kvinnors rätt att bestämma över sitt liv och sin kropp.

Annons

Och är det inte märkligt ändå, att människor som aldrig själva skulle kunna bli gravida är just de som bestämmer över den del av befolkningen som kan bli gravida?

Man kan fråga sig om det sett likadant ut om även män tvingades till konsekvenserna av en oönskad graviditet. Om männen tvingades vara där på riktigt, trots att de inte önskade sig en graviditet. Om de tvingades vara med vid alla undersökningar, under de nio långa månaderna, vid förlossningen och genom halva ansvaret för det födda barnet. Inte som nu, att de efter en oönskad graviditet enkom finns där genom en näst intill symbolisk underhållssumma. Om det skulle vara olagligt för män att överge sitt barn, skulle ”pro life”-ivrarna vara lika ihärdiga? Skulle vi ens se dessa diskussioner?

”Ingen som inte vill genomgå en abort behöver göra det”

Visst finns det även kvinnor som är emot aborter, men det fina med fri aborträtt är just att den är fri. Ingen som inte vill genomgå en abort behöver göra det. Det är lite som religionsfriheten. Du är välkommen att tro på din Gud. Jag kommer att stå upp även för din rätt att utöva din religion. Men jag kommer inte tolerera att tvingas gå i synagogan, bära burka eller leva mitt liv efter vad som står i Bibeln – för din tro. Precis som jag aldrig kommer att gå med på konceptet att tvinga någon att genomgå en graviditet för att jag personligen tycker att det känns obehagligt att avsluta vad som eventuellt skulle ha kunnat bli ett (oönskat) liv.

Annons

Det är okej att känna en massa saker kring aborter, men det är aldrig okej att ta sig rätten att bestämma över en annan människas kropp. Ändå är det vad som händer hela tiden, överallt. Eftersom det redan har bevisats att det inte går att minska antalet aborter genom att göra abortlagar mer restriktiva, eller försöka undanhålla kvinnors möjlighet till abort, borde den som på riktigt är intresserad av att minska antalet aborter koncentrera sig på att förekomma. Att arbeta förebyggande. Vad är det som gör att det blir så många oönskade graviditeter? En viktig del i detta är utbildning. En annan är lättillgängliga och säkra preventivmedel.

Men om vi ska vara krassa så är det ju mäns utlösning i en kvinna som resulterar i graviditeter. Så varför inte börja där? Alla som är mot abort, för att det skulle vara att avsluta ett liv, måste ju ändå känna att det vore rimligare att strypa uppkomsten. Varför inte låta alla könsmogna pojkar genomgå en sterilisering? När sedan pojken blivit man och är mogen och redo att skaffa barn med en villig partner så kan man öppna upp sädesledarna igen. Inga oönskade graviditeter – inga aborter.

Annons

”En mänsklig rättighet”

Men när det handlar om att kontrollera och reglera en mans kropp då är det plötsligt inte lika självklart. Då är det ju ett övergrepp. Då tänker man på konsekvenserna. Vi som samhälle anser alltid att konsekvenserna för en kvinna är acceptabla. Så länge de inte drabbar männen. Vi ser det överallt. Det är kvinnors och barns lagstadgade rörelsefrihet som inskränks till förmån för mannens – även då mannen dömts så är det kvinnorna som lever gömda. Preventivmedel för kvinnor med oändliga biverkningar föreskrivs utan betänkligheter, eller ens adekvat information, till förmån för den manliga njutningen. Mer än 95 procent av alla anmälda våldtäktsmän slipper laglig påföljd.

Och hur kan man ens ge sig på att diskutera det moraliska i en abort när det är kvinnans hälsa, kropp och liv som står på spel?
Fria och säkra aborter är en mänsklig rättighet och borde vara en ickefråga år 2022.

Fotnot: I Sverige utförs 85 procent av alla aborter före vecka nio. Färre än en procent av alla aborter görs efter vecka 18 och de flesta av dem görs på grund av fosterskador.

Annons