Biosommaren 2022- filmerna du inte vill missa
1:07

Efter reklamen: Biosommaren 2022- filmerna du inte vill missa

(1:07)

Slå på ljud

Visst var det hon som mördades för att hon visste för mycket?

För inte så länge sedan gick jag förbi en filmaffisch med två 12-åringar som var tvärsäkra på hur Marilyn Monroe dog, trots att de hade en ganska svajig uppfattning om vem hon överhuvudtaget var. De kände till konspirationsteorierna, men inte henne.

Åtminstone en av de där 12-åringarna var till i går lika tvärsäkert övertygad om Johnny Depps oskuld. Har visat mig klipp efter klipp på en kul kille som ger godis till sin advokat, vinkar till fans, skojar, skrattar och driver med det som sägs i salen. ”Top Johnny Depp Comebacks & Reactions.” Klipp efter klipp på Amber Heard som ser ut som en surmunnad fisk som ljuger och dessutom spelar över och vet du att till och med hennes egna föräldrar är på Johnnys sida?

Vi har inte valt att bara se Johnny Depps sida

Jag har protesterat och sagt att det ju också finns en annan bild av vad som hänt. I går kom jag plötsligt på att jag inte visat några faktiska bilder.

Det var kusligt att se förvirringen i ögonen när vi tittade på klippet där Depp slår i skåp, häller upp ett enormt vinglas, har sönder saker och tar Heards telefon. Bilder på blåmärken, Depps knark- och sprittunga frukost, Depp som däckad sitter med smältande glass i knät eller sover i fosterställning på golvet. Läste mindre grova delar av sms Depp skickat.

Det är inte – som jag nog faktiskt trodde – så att hon valt att inte tro på allt det här, utan det har överhuvudtaget inte nått henne i det trollfabriksnedlusade algoritmträsket som matar på med #justiceforjohnnydepp-inlägg och människor som förlöjligar och rekonstruerar Heards vittnesmål.

10 evenemang över hela landet att gå på i sommar!

Man blir matt av att tänka på hur långt, långt ifrån ensam om det hon är.

När Heard anklagas för att vara en golddigger, när hon anklagas för överspel i rättegångssalen och att bara vara ett snyggt ansikte och så vidare i all oändlighet, är det som om människor glömt att Johnny Depp varit skådespelare sedan 1984, knappast är ful och på senare decennier ej heller känd för sitt subtila spel – och att han sedan länge verkar vara i stort behov av pengar.

Depp menar att Amber Heard förstörde hans karriär med texten hon skrev i Washington Post i december 2018. Den som hade rubriken ”I spoke up against sexual violence – and faced our culture’s wrath. That has to change.”, där Depps namn inte nämndes. Den hjälpte förstås, men i till exempel den intervju han – på eget initiativ – själv gav i Rolling Stone flera månader tidigare gjorde han ett rejält grovjobb.

Intervjun pågick i 72 timmar. Depp syntes bara till efter mörkrets inbrott och var mer eller mindre konstant under påverkan. Kul, men ofta osammanhängande och spattig. En curlad rock’n’rolljättebäbis som inte lärt sig hur man öppnade husets grind, så journalisten fick klättra ut när han äntligen skulle hem.

Okända kärleksdramat mellan Monica Zetterlund och Lena Nyman – var kära i samma man

Depp ville hur som helst göra intervjun för att reda ut ryktena som gjorde gällande att av de 650 miljoner dollar han tjänat ihop under åren som en av världens bäst betalda skådespelare var nästan allt borta. Som sa att två miljoner dollar i månaden försvann på dyra viner, fastigheter, droger och 7 000-dollarssoffor från Keeping up with the Kardashians till dottern.

Konsekvenserna kommer vara avgörande

De 50 miljoner dollar han nu stämmer Heard på skulle nog sitta dödsfint i piratkistan. Andra rykten gick de inte närmare in på. Som att han betalat stora summor till en privat ljudtekniker som haft som enda jobb att mata Depp med hans repliker i en hörsnäcka på filminspelningarna. Senare skulle det komma fram i bland annat branschtidningen The Hollywood Reporter att Depp ska ha slagits på inspelningar, ofta varit försenad, haft vansinniga kravlistor och sinkat inspelningen av Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales genom att svälja åtta ecstasytabletter på ett bräde. Och att den där berömda, avskurna fingertoppen kostade filmstudion 350 000 dollar per dag, i två veckor. Helt oavsett vad eller vem som orsakade skadan.

Man tänker stilla att Johnny Depp nog ändå förstört sin karriär alldeles på egen hand. Men konsekvenserna är långt större, helt oavsett hur den här rättegången slutar: det vidriga hat och hån Heard mötts av är och kommer att vara helt avgörande för hundratals, tusentals, fler kvinnor som är eller kommer att vara i valet och kvalet när det kommer till om de ska anmäla misshandel eller inte.

Jag ryser när jag tänker på det.

Mest läst