Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Malin Collin: De manliga förebilderna blev plötsligt två våldsutsatta komiker

08 apr, 2022 
AvMalin Collin
Nöjesvärlden och krig går hand i hand våren 2022.
Och sanktioner införs mot Putin såväl som Will Smith.
Ser vi ett nytt mansideal ta form?
Annons
Oscarsgalan: Här slår Will Smith till Chris RockBrand logo
Oscarsgalan: Här slår Will Smith till Chris Rock

Under de senaste veckorna är det i princip bara en sak som har nått genom bruset av Rysslands bomber över Ukraina. Jag tänker såklart på när Will Smith klev upp på scenen under Oscarsgalan, gick fram till komikern och programledaren Chris Rock och gav honom en käftsmäll inför mångmiljonpublik. Detta eftersom Chris Rock hade skämtat om Will Smiths fru Jada Pinkett Smiths hårlösa huvud – något Jada Pinkett Smith blev ledsen för då hon lider av den autoimmuna sjukdomen alopecia, vilket fått henne att tappa håret.

”Om jag var Jada hade jag dött av skam”

Reaktionerna blev enorma och själv har jag försökt föreställa mig hur det skulle kännas om det var jag som var Jada Pinkett Smith. Jag hade blivit ledsen över skämtet, men om min man skulle börja skrika aggressivt och sedan ge sig in bland tv-kameror och slåss likt någon skramlande gammal riddare för att rädda min heder, hade jag nog bara dött av skam rakt upp och ner.

will smith chris rock
Will Smith slår Chris Rock.

Men det fanns en falang i efterspelet av händelsen som tyckte att Will Smith gjorde rätt – att man till och med bör stå upp för sin fru på det här sättet. Alla de borde självklart Hollywood-packas in i en ”Tillbaka till framtiden”-buss och skjutsas direkt till 1200-talet där de rimligtvis borde trivas bättre.

Annons

Resten tyckte att Will Smith uppförde sig som en sann idiot. Men det tog några dagar innan folk landade i detta och jag tror att det kan förklaras utifrån vår cementerade bild av Will Smith. Han har genom hela sin karriär varit en av de goda, vänliga och respekterade filmstjärnorna. Fallet blev så högt och det gör ont att byta uppfattning om människor.

Till slut infördes sanktioner och nu pratar jag inte om omvärldens sanktioner mot Ryssland, utan sanktioner mot Will Smith.

Det intensiva budgivningskrig som pågått mellan Netflix och Apple+ för att filmatisera Will Smiths bästsäljande memoarer kom av sig. Båda streamingjättarna tystnade och backade långsamt ut ur rummet för att aldrig mer vilja prata om de där mångmiljonbelopp som de just hade framme på bordet. Samtidigt måste Will Smith lämna Oscarsakademin. Det tar inte i från honom den Oscarsstatyett han tog emot ungefär en halvtimme efter han slog Chris Rock och han får fortfarande nominera kandidater och gå på Oscarsgalan. Den sanktionen tog inte riktigt där den skulle.

Annons

För det är ju svårt med sanktioner.

Även om land efter land utvisar ryska diplomater och stöter och blöter om man ska stoppa all rysk gas som ett sätt att visa sitt missnöje med Putin, pågår fortfarande ett krig.

”Berätta sanningen om kriget”

När bilderna från den ukrainska småstaden Butja, strax utanför Kiev, kablades ut över världen uppstod en hopplöshet. Helt vanliga män och kvinnor låg avrättade längs stadsgatan, i källare, i trappor. Ryska styrkor hade torterat och dödat civila innan de backade sina styrkor från området.

”Ett krigsbrott”, sa USA:s president Joe Biden. ”Ett folkmord”, konstaterade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som tog tillfället i akt att under den amerikanska Grammygalan hålla förinspelat tal inför USA:s musikelit.

– Berätta sanningen om kriget på sociala medier och på tv. Stöd oss på det sätt som ni kan, men var inte tysta, sa han innan artisten John Legend gick upp på scenen och sjöng låten ”Free” tillsammans med tre ukrainska artister. Allt var precis rätt paketerat för den amerikanska publiken. Och inga rockstjärnor gick upp och slog programledaren heller. På det sättet lyckades Grammygalan bättre än Oscarsgalan.

Annons

Samma helg arrangerade Sverige insamlingsgalan ”Hela Sverige skramlar” med några av landets största artister. Galan slog rekord med 75,8 miljoner kronor till Ukraina. Även om nöjesvärlden och krig kan kännas långt ifrån varandra, är de sammanflätade. Inte minst när SVT sände Volodymyr Zelenskyjs komedifilm ”Folkets tjänare” efter insamlingsgalan – inspelad 2016 då han fortfarande var skådespelare.

Volodymyr Zelenskiy
Volodymyr Zelenskiy.

Just nu har omvärlden nolltolerans mot våld. Att jämför Will Smiths slag med Putins krig är att ta resonemanget lite väl långt. Men jag tror att all form av manlig aggression upplevs som ännu mer obehagligt än vanligt i skenet av vad som pågår i omvärlden.

Så medan Putin och Will Smith beläggs med olika former av sanktioner fick en annan manstyp kärlek och status. De manliga förebilderna blev märkligt nog två, på olika vis, våldsutsatta komiker från varsin sida av jorden: Chris Rock i USA och Volodomyr Zelenskyj i Ukraina.

Annons