Shakira
4 svenska kändispar som hållit sina relationer hemliga
0:42

Efter reklamen: 4 svenska kändispar som hållit sina relationer hemliga

(0:42)

Slå på ljud

Finns det något mänskligare än att avundsjukt blicka mot någon som det går bättre för? Det kan vara en bekant som plötsligt får ett utlandsjobb. Och inte som bartender på Kos, utan som diplomat i Paris. På våren. Med en sekelskiftesvåning i fjärde arrondissementet som ingår i arbetskontraktet. Det kan lika gärna vara någon man följer och vet precis allt om på Instagram som lever ett liv, ganska likt ens eget, men i en bättre version. Vackrare hem, slankare figur, mer väluppfostrade barn, stiligare man och roligare jobb. Som att någon har lyckats ta sig till nästa level i livsstils-spelet vi alla spelar. Avundsjukan kan också rikta sig mot en kändis.

Men där brukar jag sätta stopp. För kändisskap verkar avundsvärt med all sin dyrkan, lyx och specialbehandling. Men i verkligheten är ju kändisskap ungefär som att vara björnunge på Skansen, fast ens inhägnad är inredd med infinity-pool och trädäck i jakaranda.

Under sommaren har mina tankar gång på gång vandrat till den colombianska artisten Shakira.

Shakira och Gerard Piqué – från powerpar till power-uppbrott

Det kan tyckas märkligt på många plan, men jag har i kanske 20 år haft en ohälsosam relation till hennes tidigaste album, de som släpptes innan hon började sjunga på engelska och konstaterade att höfterna inte ljuger. 45-åringen, som slog igenom som 13-åring, har dubbats till ”Queen of Latin music” och är en av de artister i världen som sålt absolut flest skivor. 2010 träffade hon Barca-mittbacken Gerard Piqué som är på dagen tio år yngre än henne. Han medverkade i musikvideon till hennes låt ”Waka waka (This time for Africa)” och kärleken slog till. 2013 föddes deras äldsta son och två år senare fick de ytterligare en son. Bopålar slogs ner i Barcelona, där Piqués fotbollslag fanns och paret blev en inventarie, både i Spanien och i resten av världen. Tidningen Forbes placerade till och med paret på deras ”World’s most powerful couple”-lista. Men när ett par blir just ett powerpar, blir också uppbrottet ett power-uppbrott.

Shakira och Gerard Piqué
Foto: Bryan R. Smith/TT

I juni slog det ner som en bomb när de i ett gemensamt uttalande gav det kortfattade beskedet om separationen.

Rykten hade redan florerat om Piqué, som det brukar bli. Det spekulerades om en annan kvinna.

Så tog sommaren slut och i förra veckan släpptes amerikanska tidningen Elles oktobernummer. På omslag ser man Shakira – allvarlig, vacker och klädd i svart. Normalt sett brukar inte kändisar berätta särskilt mycket om trassliga privatliv, men Shakira valde en annorlunda väg. Hon berättade om hur besviken hon var och att hon under relationen med Gerard Piqué prioriterade ner sin egen karriär och fortsatte att bo i Spanien för hans fotbollskarriärs skull i stället för att flytta till USA där hennes karriär i mångt och mycket utspelar sig.

Shakira och Gerard Piqué
Foto: Albert Gea/TT

– En av oss var tvungna att göra den uppoffringen. Och jag gjorde det. Jag lade min karriär åt sidan och åkte till Spanien för att stötta honom så att han kunde spela fotboll och vinna titlar. Det var en uppoffring jag gjorde av kärlek, säger hon i Elle.

Samtidigt fångades Gerard Piqué på bild i spanska tidningar med sin 23-åriga nya flickvän.

Det ville inte Shakira kommentera och det kan vem som helst förstå.

I det här läget kände jag mig inte särskilt avundsjuk på varken Shakira eller någon form av kändisskap.

90-talets popstjärnor - då och nu

Shakira kan dömas till fängelse för skattebedrägeri

Så häromdagen – när man trodde att det inte kunde bli kämpigare för henne – slog det till: Shakira ska upp i rätten i Spanien anklagad för skattebedrägeri.

Hon kan dömas till åtta år i fängelse!

En spansk åklagare anklagar artisten för att inte ha betalat skatt på 157 miljoner kronor på inkomst mellan 2012 till 2014. Enligt åtalet ska hon ha tillbringat mer än hälften av tiden i Spanien och borde därför betala skatt just där.

Shakira anklagas
Foto: Yui Mok/TT

Shakira nekar till brott. Men rättegång lär det bli framöver.

Man kan säga att Shakira gav upp en stor del av sin karriär för att vara med sin kille i Barcelona. Konsekvenserna av det blev att han lämnade henne och dessutom står hon med ett möjligt fängelsestraff i horisonten.

Det har jag lärt mig av Shakira

Min avundsjuka är som bortblåst.

Men jag tar med mig några livsvisdomar: ge aldrig upp din egen karriär för någon annan och se till att betala in skatten i tid, var du än bor.

Men framför allt: var avundsjuk på dig själv som lever ett så enkelt och fint liv långt bortom paparazzifotografer, 157 miljonerkronorsskulder och en framtid bakom galler.

Mest läst