1:37

Efter reklamen: 7 tips för att hantera perfektionism och prestationsångest

(1:37)

Minns ni hur tidningshyllorna såg ut förr i tiden? Jag ser meter efter meter av veckotidningar i sprakande färger som skriker ut hur man rasar i vikt på bara tre dagar och det senaste skvallret om alla kända par. Det mesta av både bantningstipsen och kändisarnas kärleksproblem kändes lite taget ur luften när man låg där på stranden och bläddrade med kroppen full av Ambre Solaire. ”Nu lämnar Tomas Ledin sin fru”, kunde det stå. Men när man läste artikeln visade sig att Tomas Ledin bara skulle åka på turné under juli månad och det rörde sig inte alls om någon skilsmässa.

Då kände jag mig grundlurad.

Den riktiga kändiseliten pratade aldrig med skvallerpressen om sina äktenskap. Men visst fanns det vissa kändispar som verkligen bjöd in de här orättvisa veckoblaskorna till sina hem och berättade allt om sin relation. Man skulle kunna säga att de paren ofta var de längst ner på kändisstegen. Hemma hos-reportagen gav en förhoppning om att flyttas upp några pinnhål så en vacker inbjudan från Bindefelds fester skulle dimpa ner på hallmattan. Kanske skulle man också bli nämnd i en Magnus Uggla-låt?

Detta var strax efter muren föll och innan dokusåporna kom och gjorde kändisar av snygga poliser och blondiner från Västerås. Det var också långt innan sociala medier var påtänkt. Att bli känd var svårt och för att bli känd behövde man de där veckotidningarna, oavsett vad man tyckte om dem.

”Det enda jag vill se är Pernilla och Benjamin inlåsta i ett vackert hem”

Men nu är världen helt annorlunda. Tidningshyllorna är inte längre lika stora och de flesta som är sugna på skvaller, läser det på sin telefon.

Äkta makarna Jenny och Niklas Strömstedt leder "Tillsammans med Strömstedt".

Elvira Pihl/Aftonbladet/TT

Det var kanske därför jag häpnade när Jenny och Niklas Strömstedt 2017 sjösatte sitt relationsprogram Tillsammans med Strömstedt. För det första: varför ville detta kändispar gräva i sin egen relation på tv och dessutom dra in andra kändisar i förfallet? I första säsongen syntes Mikael Persbrandt och Sanna Lundell, liksom Jan Malmsjö och Marie Göranzon, öppna upp det allra mest privata inför hundratusentals tv-tittare. Det som alla finkändisar duckat i decennier blev nu helt normaliserat. Sedan dess har vi sett säsonger med alla från Camilla Läckberg till Charlotte Perrelli prata om sina egna kärleksrelationer.

Strömstedts på Haga Slott nästa säsong?

Det fick mig att fundera på om den tynande skvallerpressen som alla kändisar hade hatat i åratal, kanske lämnade ett tomrum som kändisarna själva inte förstod då att de både behövde och ville ha. Kanske hade Instagram gjort att 19-åringar som inte var kända för något alls körde om våra folkkära berömdheter från insidan och puttade ner dem från tronen? Den giftiga kändiscocktailen som består av lika delar integritet och skvallerrubriker lockade kanske mer än någonsin?

Paret Strömstedt stod plötsligt där som en seriös och rättvis räddande famn att tryggt leka parterapi på tv med.

I den nya säsongen har allt hamnat på en ny nivå. Nu är det inte bara kändisar i vimmelvärlden som medverkar. Stefan Löfven, som knappt hunnit städa ur sitt skrivbord på Rosenbad, sitter och pratar kärleksutmaningar i tv med sin Ulla. De djupanalyserar hur stark passionen var mellan dem, vilket fick henne att bryta upp sin familj. Backa bandet något decennium och föreställ er att Ingvar Carlsson skulle göra detsamma.

I nästa avsnitt är det plötsligt en före detta finansminister och en popstjärna som pratar om hur de smusslade med nyckelkort till ett hotellrum för att i hemlighet få utlopp för sin passion för varandra. Det såg man inte komma när Anders Borg fortfarande hade hästsvans och hanterade finanskrisen bredvid Fredrik Reinfeldt.

Men jag erkänner: det är hypnotiserande att höra Stefan Löfven prata om hur han har hanterat livet som bonuspappa eller hur Ulla Löfven haft miniexplosioner när Stefan plötsligt måste kasta sig på ett plan till Bryssel och får hoppa över deras helgplaner ännu en gång.

Vi bär nog alla på ett grundläggande intresse för att se till synes strama kända ansikten öppna upp om det privata.

Men frågan är varför de själva väljer att göra det?

Kanske är det nedtonade strålkastarljuset en anledning? Plötsligt blir man relevant och omskriven igen. Visserligen om något annat än politik, men ändå om någonting.

Malin Collin: Deras låt har blivit en kampsång för hela Ukraina

När en av de få riktiga skvallertidningarna, som befinner sig i internets utmarker, började skriva om kronprinsessparets stundande skilsmässa i januari, höll resten av Sveriges medier sina hästar hårt. Till slut blev ryktesspridningen så omfattande att kronprinsessan Victoria och prins Daniel gick ut på kungahusets Instagramkonto och dementerade alltihop. I alla tider har kungahusen, både i Sverige och utomlands, i princip aldrig kommenterat ett enda rykte. De står över allt sådant.

Men det är uppenbarligen nya tider nu.

Och jag skulle inte förvånas ett dugg om nästa säsong av Tillsammans med Strömstedts inleds med en heldag på Haga slott där det lagas mozzarellafylld kycklingfilé och kronprinsessparet berättar hur de får sin relation att fungera.

För kändisars relationsproblem var kanske tidigare en sak för snaskig skvallerpress. Nu paketeras det i dyr tv-kostym och legitimeras av en parterapeut.