Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Malin Collin: Varför tvingas kvinnor in i sexistiska kostymer?

03 nov, 2022 
AvMalin Collin
FotografTT
Halloween 2022
Halvnakna kvinnor på stan-högtiden är över. Ja, fortfarande är Halloween-dräkten ”sexig” kvinnornas favorit. Eller?
Annons
Kändisar som klätt ut sig till andra kändisar på HalloweenBrand logo
Kändisar som klätt ut sig till andra kändisar på Halloween

Vi är i slutet av höstlovet, vilket för oss med barn innebär att den importerade högtiden Halloween har firats i ungefär elva dagar nu. Problemen med Halloween är många men det mest alarmerande är att ingen vet exakt datum då ungarna ska spökas ut, ringa på dörrar för att tigga godis trots att bettleri undanbedes. Och på andra sidan dörrarna står familjer, singlar och äldre i full panik eftersom de inte har hunnit köpa hem en massa godis till småtiggarna. En Halloween kom min son hem med ett halvt paket frukostflingor eftersom den 22-årige killen i trappuppgången bredvid blivit så stressad över att inte ha något annat att lägga in kollekthåven, förlåt plastpumpan.

Kvinnor värderas högre som sexobjekt

Men allt detta är det minst irriterande med Halloween. Det som jag har svårare för är den barnförbjudna versionen av högtiden, alltså när vuxna klär ut sig för en vuxenfest. Jag är antagligen tråkig, men i 10-15 år har folk världen över suckat över att män klär ut sig i roliga och knäppa kostymer och kvinnor till kanske ett yrke, men alltid med prefixet ”sexig”. Sexig sjuksköterska, sexig lärare, sexig polis, sexig revisor, sexig renhållningsarbetare, sexig kassapersonal på matbutik. Det finns ingen bortre gräns för vad som kan bli hett.

Annons

Men samma tjatiga fråga kvarstår: varför kan männen få utrymme att vara så härligt bjussiga medan kvinnorna tvingas in i en klaustrofobisk Halloween-kostym: den sexistiska? Svaret vet vi alla. Eller det finns säkert flera svar. En del tar chansen att våga leva ut lite under skydd av maskeraden. En del överdriver sin redan utmanande look ännu mer. Oavsett vet vi att vi kvinnor värderas högre som sexobjekt än som roliga och oattraktiva. Det är sorgligt och vi vet alla om det och vem orkar vara den som driver på en förändring? Särskilt som att Halloween ska vara roligt - inte en feministisk politisk debatt.

Det roligaste med Halloween är att titta på vad alla amerikanska kändisar klär ut sig till. De har massor av pengar och folk som hjälper dem, vilket gör att det blir riktigt bra. Men så sitter jag där och bläddrar på Instagram och ser Kim Kardashian i tajt, ursexigt blått fodral utklädd till Mystique från ”X-men”.

Därefter skådespelaren Megan Fox och hennes fästman Machine Gun Kelly. De klädde ut sig till 90-talets sexigaste par Pamela Anderson och Tommy Lee. I 2022-årstolkningen var 90-talsikonerna ännu sexigare än originalet; mer nakna än klädda och med en fejkad (?) kokainlina i urringningen.

Kendall Jenner försökte i alla fall vända sig mot barnens favorit och valde Jessie i ”Toy story”. Hon var iögonfallande lik Jessie, förutom detaljen att Kendall Jenner visade sina bara skinkor. Ungefär som att man själv skulle ha klätt ut sig till en sexig Pippi Långstrump med rumpan bar. Här någonstans gick det väl för långt för hela USA och kritiken haglade.

Men så såg jag en kändis som fick ögonen att tåras. Och nu var det glädjetårar.

Artisten Lizzo valde något helt annat: hon var helt gulmålad från topp till tå och en avbild av Marge Simpson. Det var så välgjort och kul att jag inte kunde sluta zooma in på detaljerna. Hon är inte sexigare än vad Marge Simpson själv är, men hon är fantastisk.

Dåndimpen fick jag av Halloweens härskarinna, modellen Heidi Klum, som genom åren hållit de mest omtalade festerna. I år var hon utklädd till en stor daggmask. Hon krälade runt på röda mattan som en oformlig...ja, mask. Jag kände mig plötsligt varm i hela kroppen. Det är ju såhär Halloween borde vara: en lek där både män och kvinnor kan se roliga ut i stället för först och främst sexiga och perfekta inför den manliga blicken.

Men samtidigt - vem vem är jag att klaga egentligen? För vad klädde jag ut mig till? Svaret är: ingenting alls. Jag gick runt i vanliga kläder och skriver nu en text där jag ger mig på de som faktisk, med liv och lust, gick inför Halloween-firandet. Därför borde jag bara vara tyst. Men trots det väljer jag att tycka allra bäst om gulliga Penny Parnevik som gick som prinsessan Fiona i träskmonster-versionen. Ja, hela hennes familj bytte skepnad till familjen Shrek. Jag kom på mig själv att skratta gott.

Och där och då inträffade Halloweenfriden även för mig.

Annons