Malin Wollin krönika.
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén
0:58

Efter reklamen: Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén

(0:58)

Slå på ljud

Det bästa tänket att tänka när man är i tänkartagen är att nu inte är alltid.

Nu är inte alltid. Om man ska vara petnoga så är nu bara nu och så fort du har tänkt det så har det kommit ett nytt nu. Vad lätt det är att leva, vad lätt det är att tänka, inte sant?

Om du har en tung period i livet, du kanske är orolig, rädd, ledsen, förtvivlad, ser ingen ljusning.

Nu är inte alltid, tänker du kanske då och så känns det förhoppningsvis en smula lättare.

Jag har många favoritord, trösterikt ligger högt upp och det är trösterikt att tänka på nya chanser till nu.

Kvinna som kollar ut över naturen.

Kvinna som kollar ut över naturen.

Tom Baur

Men.

Om Nu är inte alltid gäller i mörka tider så är det ju även sant i tider av gott. Om du har det bra och livet är sött och lätt så vet: det här är inte alltid.

Om du har barn och de har det bra i skolan och med kompisarna, de verkar ­ glada och barnsliga så kan du trampa snett i en dunkel grop när du inser att DE KOMMER FÅ DET JOBBIGT, svåra perioder lär ligga framför dem, framför dig. Plötsligt är det ett annat nu och det nuet kanske är fyllt av svårigheter och kamp.

PT-Fia: lagom är inte alls tråkigt – lagom är perfekt

Insåg att Nu är inte alltid

Det var en dålig dag när jag insåg livets krumelur att Nu är inte alltid kan appliceras på alla dagar, på alla sinnesstämningar.

Jag satt i min soffa, i änden där jag inte brukar be­finna mig, och det skulle visa sig: om jag sitter på en ny plats så får jag nya ideér. Jag tänkte att allting är ganska bra just nu, alla har det ganska bra, det är ganska harmoniskt. Allting är ganska ganska, men så har jag inte så mycket större krav än ganska.

Och så kom den då, insikten om att det här är inte alltid. Det ska inte alltid vara ganska bra. Nu är inte alltid och om bara någon dag eller så kan det finnas ett nytt nu och det nuet kan vara tungt och ångestridet. Och det värsta av allt: ibland håller nu i sig.

Det finns en stor poäng med att få fast anställning. Fast anställning är trygghet. Jag vill ha fast livshållning. Nu just nu är livet ganska och jag vill låsa mina alternativ, nu vill jag ha det så här. Kan jag boka raksträcka?

På insikten om att även härliga nu går över följde genast en annan. Den om att det är så livet är. Och jag vet inte om jag ska skratta eller skrika åt att det ska ta över fyrtio år att komma på en så självklar tanke.

Pärlhalsband.

"Livet är ett pärlband av nu."

iryna1

Livet är ett pärlband av nu. Ibland är de korta, ibland är de långa, ibland är de sköna, ibland är de obehagliga.

Men nu är inte alltid.

Och vad bättre är: alltid är inte nu.

Mest läst