Pt-Fia.
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén
0:58

Efter reklamen: Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén

(0:58)

Slå på ljud

Länge gick jag med allt jag borde sagt inuti, med frustration och outredda känslor som resultat. Nu för tiden är det annorlunda. Även om det kan kännas svårt eller rentav obehagligt att ta snacket med någon så är det alltid värt det. Om jag nu återberättar en situation som skavde och hen säger ”du borde sagt ifrån” så kan jag med lätt hjärta säga ”det har jag redan gjort” – en ovärderlig känsla för en sådan som mig. Med ”en sådan som mig” menar jag en sådan som styrts av konflikträdsla, som kämpat med att våga säga ifrån och låta känslor uttryckas och ta plats. En sådan som övat på att låta bli att lägga locket på och faktiskt vågar reda ut saker på riktigt. Hela vägen igenom. Det är en vinst för välmåendet varje gång. Att våga säga som det är. Att stå tryggt när det blir obekvämt. Att öva på att formulera hur det känns och vila i fakta.

Det finns mängder med grejer man kan göra för att stärka sitt välmående. För mig har kommunikationen varit avgörande och kanske haft mest effekt för min självkänsla och välmående. Både kommunikationen med mig själv och kroppens signaler men även med andra. Det kräver övning och mod om man är ovan, men jädrar vilken effekt det har! En oväntad känsla jag upptäckt ju mer jag kommunicerar rakt är hur rent det känns när man vet var man har varandra på riktigt. När man reder ut något hela vägen och sedan landar på en gemensam plats där inget ligger kvar och skaver. Det går även att applicera i relationen till sig själv: Att börja agera på kroppens signaler i stället för att notera informationen vi får, ignorera och gå vidare. Att lägga sig tidigt när man är trött. Att äta sig mätt. Att uttrycka när något skaver. Att lyfta tungt när det efterfrågas.

Tillåt dig att öva!

Sofia Ståhl.

Sofia Ståhl.

Anna Larsson: ”Jag gick ner tio kilo under min behandling för ätstörningar”

Lyssna in dina egna signaler

Vi är så vana att lyssna in allt runtomkring oss att det är lätt att tappa kontakten med sig själv, vilket kan leda till att vi saknar tillit och mister kontakten med kroppens signaler. Vi lär oss att söka svar för välmående i det yttre. Det blir mer naturligt att fråga andra om ett strikt schema med begränsat kaloriintag än att öva på att lyssna in och respektera egna signaler om hunger och mättnad. Backa bandet. Om anledningen till att du tränar eller gör hälso­samma val är att du vill må bra. Hur känns ”må bra” för dig? Vad får dig att känna så?

Plocka russinen ur just din kaka

När du väljer att göra något hälsosamt – blir det ännu en prestation eller grundar det sig i omtanke? Påminnelse: Allt som är nyttigt och hälsosamt är inte nyttigt och hälsosamt för just dig. Plocka dina russin ur kakan. Det finns mängder med hälsosamma val att göra och roliga saker att ägna sig åt. Det är kul att krydda med prestation, men grunden för välmående behöver grunda sig i något omtänksamt för sig själv.

Kakor.

Kakor.

marla dawn studio

Malin Wollin: Ingenting varar för alltid – som tur är!

Stå kvar vid din sida

Oavsett vad man väljer att göra i form av träningspass, matval, sömnrutiner och annat så är grundkärnan i välmående att möta sig själv. Att våga stå kvar vid sin egen sida i alla väder. Jag upplever att vi tidigt lär oss att kliva ifrån oss själva – att alltid anpassa efter andra, att blocka egna behov och tysta ner känslor. I stället, öva på att uttrycka dina känslor, stort som smått. Ett första steg kan vara att formulera din dagsform eller säga ”det här landade inte väl i mig”.

Mest läst