Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sofia Ståhl: 11 sätt att röra dig med dina barn

10 jan, 2024 
AvSofia Ståhl
Rörelse för barn.
Nya året är här och många har som nyårslöfte att komma igång med träning. Sofia Ståhl vill poängtera att det är viktigare att man röra på sig än hur man gör det. Hon ger 11 tips på hur man kan röra sig tillsammans med sina barn.
Annons
5 oväntade och effektiva sätt att träna på – för dig som hatar träningBrand logo
5 oväntade och effektiva sätt att träna på – för dig som hatar träning

Mitten på december innebär att vi närmar oss den ljuvliga julvilan – och med det kommer (tyvärr!) den efterföljande nystarten. Ångesten och det dåliga samvetet över att ha chillat och inte levererat på alla plan smyger sig lätt på när hela samhället skriker ut pressen om att starta sitt bästa liv och den snyggaste versionen av sig själv innan bakfyllan från nyår ebbat ut. ”Jag ska börja träna” – igen. Något de flesta har sagt någon gång.

Tänkte på den formuleringen och hur knasig den är. Träning i sig är ju ett modernt påhitt för att få den moderna människan att röra på sig. Om vi värderade rörelse lika högt, oavsett om det innebär stenhårda träningspass, lek, en promenad eller trädgårdsarbete, så kanske pressen släpper och projektet försvinner.

Annons

Ett första steg skulle kunna vara att sluta ”börja träna” och i stället fokusera på att lägga till rörelse – använda kroppen. Att befria oss från den termen kan hjälpa att släppa pressen om att träning måste vara på ett visst sätt för att räknas, släppa pressen att träning måste vara ett projekt som är noga uträknat och släppa pressen att träning måste innebära en plan.

Sofia Ståhl och dotter.
Sofia Ståhl och dotter.

Om vi slutar ”börja träna” hela tiden och i stället lägger till rörelse, träningspass, lek, vardagsmotion och allt däremellan och värdesätter hela skiten lika högt så kan vi fokusera på att använda kroppen snarare än att ha dåligt samvete för att man ibland rör på sig mindre.

Då skulle vi se att rörelsen alltid finns närvarande – och fram­förallt – värdesätta Att vi rör på oss snarare än värdera Hur vi rör på oss.

Annons

11 sätt att röra dig tillsammans med dina barn

1. Be barnet leda ett träningspass där barnet bestämmer/visar rörelserna och föräldern hänger på.

2. Sätt på rolig musik och dansa tillsammans och turas om att bestämma låt och dansmoves till.

3. Barnet cyklar och föräldern springer/joggar. Gärna med en eventuell ”korvkiosk-paus” längs vägen!

4. Bygg en hinderbana med olika nivå på svårighet/tyngd för vuxen och barn. Kör tillsammans eller en i taget.

5. Packa ryggsäck med fika och gå ut på äventyr i skogen med fokus på att ”hitta Robin Hood”.

6. Sätt på en digital träningsklass med barngympa, dans eller liknande och kör tillsammans hemma i vardagsrummet.

Familj som dansar.
Sätt på musik och dansa loss.

7. Spring korta och roliga intervaller tillsammans, en i taget och så många ni orkar. Kanske är en vända med slalom, en över en parkbänk, en med ett läskigt monster att springa ifrån osv.

8. Häng på barnens aktiviteter om möjligt eller träna när de tränar/sportar och bygg gemenskap runt det.

9. Låna en hund (eller gå tillsammans med er egna) och sätt ett tema för vad ni ska prata om på varje promenad.

10. Sätt klockan på 10 minuter och turas om att bestämma vilken rörelse ni ska göra. Gör till exempel 10 repetitioner av varje och byt.

11. Sätt på rolig musik och dansa loss tillsammans!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons