Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Sofia Ståhl: ”Att bli arg är som ett bra ligg”

16 mar, 2023 
AvSofia Ståhl
Sofia Ståhl krönika om att vara arg.
Ibland behöver man bli arg för att rensa sig själv från ilska, menar Feminas krönikör Sofia Ståhl. Här är hennes bästa tips på hur du kan göra för att befria dig från ilskan!
Annons
5 onödiga vanor – som gör dig arg och lättirriteradBrand logo
5 onödiga vanor – som gör dig arg och lättirriterad

Plötsligt slog det mig. Jag behövde släppa fram ilskan och vara riktigt jävla skitförbannad! Hela mitt system visade vägen men jag kopplade inte. Kände mig inte glad, var less, likgiltig, nedstämd, trött och allmänt ur spår. HUR skulle jag komma ur det? Om vi ser känslorna ovan och pratar energi så var mitt flöde bromsat och hindrat av massor med ilska som behövde ut. Allt det arga låg som ett lock på glädje, kärlek, tacksamhet, flöde och livsglädje. Inpackad i många lager av att hålla tillbaka att hela systemet sa HALLÅ STOPP NU BEHÖVER DET RENSAS HÄR!

Jag motarbetade ilskan trots att jag innerst inne ­visste precis att det var den som låg i vägen. Ville inte erkänna och släppa ut. Tills poletten trillade ner och jag gjorde precis det. Skrek i en kudde. Var i ilskan. Jag har jobbat med massor i min personliga utveckling – och det är uppenbart att jag behöver fortsätta öva på att stå stadigt i kontakt med ilskan. När den glöms bort stänger den till, och mattar av, hela mitt system.

Annons

Känslan efteråt var som efter ett bra ligg. Tillfredsställd. Lättad. Befriad. Systemet och kroppen lättare igen. Inget låg i vägen. Det är mer uppenbart än någonsin att kroppen guidar mig, att den visar vägen. Jag behöver fortsätta öva på att förstå att när ilskan trycks undan händer det jag beskrev ovan för att något skaver. Är så tacksam över att få fortsätta lära mig nya saker. Skriver det här som en kärleksfull påminnelse till mig själv och kanske någon annan som behöver det. Välkomna ilskan, möt den, släpp den. Tack och förlåt, bye bye.

Sofia Ståhl, befriad från ilskan.

3 tips till dig som behöver befria dig från ilska

1. Tillåt dig att känna

Öva på att tillåta känslan ilska. Utmana hur du ser på den, vilka värderingar du lägger i den och reflektera över om/när du tillåter dig att vara arg. Är du aldrig arg? Är det för att du aldrig är det eller för att du aldrig tillåter dig att vara det?

Annons

2. Hitta ditt trygga rum

Öva på att släppa ut ilskan i ett tryggt rum. Kanske börjar du med att skriva av dig eller prata med dig själv. Skrik i en kudde eller ring en vän som du känner dig trygg med. Säg allt du behöver säga till personen du är arg på som om den vore i rummet för att släppa ut det arga. Skriv ett brev som du inte postar, spring så snabbt du kan i en backe eller slåss med soffkuddarna för att få uttrycka känslan.

3. Ta tag i saker direkt

En teori kan vara att ju mer du lägger locket på, desto större blir skadan när det väl ­tippar över. Öva på att ta tag i saker direkt i stället för att skjuta upp det som är obekvämt, jobbigt eller svårt. Ta samtalen och red ut det som behövs innan det blir en enorm grej som kommer leda till mängder av gammal ­osämja som åker med i bara farten.

Annons