Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sofia Ståhl: ”Våga stanna upp och reflektera” – 3 tips

09 feb, 2023 
AvSofia Ståhl
Sofia Ståhl separation
”Det var mitt livs svåraste och jobbigaste beslut – och det bästa”, skriver Sofia Ståhl om sin separation. Här tipsar hon om att stanna upp och känna av livet som pågår!
Annons
Sofia Ståhl: "Glad att göra det tillsammans med Tareq"Brand logo
Sofia Ståhl: "Glad att göra det tillsammans med Tareq"

Är det något vi vet är det att livet kan vända på en sekund – på alla sätt. Det är både skrämmande och fantastiskt. Vi kan förlora det vi har i morgon, träffa vårt livs kärlek på måndag, få ett erbjudande vi inte känner till i dag, träffa någon som känner någon som leder till något, en dörr kan öppnas, en annan stängas. Det är LIVET som pågår här och nu … varje sekund.

Jag bröt upp från min tioåriga relation när jag var 31 år gammal, gift, med en knappt tvåårig dotter. Det var mitt livs svåraste och jobbigaste beslut – och det bästa. Jag ser tillbaka på våra år tillsammans med tacksamhet, det var helt rätt då och hade varit helt fel om vi fortsatt. Att välja att leva tillsammans är en gåva, likaså är att släppa varandra fria om kärleken inte längre finns kvar.

Ibland väljer vi att förändra livet och ibland tvingar livet oss till förändring. Oavsett vad så är det ofta när något större händer som allt ställs på sin spets och vi måste börja reflektera. Om vi i stället övar på att bita ihop mindre och reflektera mer har vi betydligt bättre förutsättningar att möta livets alla skeenden. Börja redan nu, stanna till här. Var befinner du dig här och nu? Unna dig en mikropaus och reflektera över hur det (livet!) känns i dig just den här perioden. Att stanna till ger en möjlighet att utgå från det man faktiskt behöver där man befinner sig. I stort som smått. Låt oss undersöka: Vad behöver du ge dig själv just precis nu? Hur trivs du med livet? Vad säger hjärtat? Kanske kan den dagliga pratstunden med dig själv hjälpa till att ta fler beslut som är förankrade i hjärtat och befria dig från illusionen om hur du ”borde” leva ditt liv. Livet kan vända på en sekund, det är skrämmande och fantastiskt. Pirrigt och ovisst. Ta vara på det.

Sofia Ståhl skilsmässa

3 tips för reflektion

Några tankar att ta med sig:

”Det är snällt att strunta i orden ’jag borde’ och byta till ’det här skulle jag må bra av just precis nu’.”

Annons

”Jag behöver inte köra på lika hårt under helgen som i vardagen.”

”Jag hade tänkt göra allt det där, men nu skiter jag i det för det här är så ­förbaskat härligt.”

Hur känner du dig i dag?

Övning: Har du noterat hur du mår i dag eller sprang du ur sängen? Stanna till här. Dra ett djupt andetag in genom näsan, blunda. Andas in, ett, två, tre, långsamt. Fyll magen med luft. Håll. Blås långsamt ut genom munnen. Upprepa. Hur känns det? Hur känner du dig i sinnet? Lätt, tungt, mörkt, ljust, harmoniskt, glatt, dimmigt, energiskt, påfyllt, dränerat – välj ett ord.

Glöm inte dagsformen!

Påminnelse: Lyssna på din dagsform! Det är så lätt att strikt hålla sig till det planerade och glömma bort att känna in dagsformen. Dina förutsättningar är annorlunda i dag mot när du planerade in det här passet. Kanske kan du köra på, kanske vill eller behöver du göra något annorlunda under de förutsättningar som råder idag. Man får ombestämma sig.

Annons