Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Sofia Ståhl: Befria dig från vikthetsen i sommar

14 jun, 2023 
AvSofia Ståhl
Sofia Ståhl har skrivit en krönika om vikthets och sommar.
Prova att le mot dig själv i spegeln, skriver Feminas krönikör Sofia Ståhl, och reflektera över hur du tänker om din kropp.
Annons
Feminista - Årets ikon: Suzanne OstenBrand logo
Feminista - Årets ikon: Suzanne Osten

När såg du dig själv i ögonen senast?

När mötte du din spegelbild med ett leende?

När känner du dig som finast? Känner du dig vacker ibland?

Vi tränar, letar, flyr och kämpar i livet. Vi skapar, presterar och bryter ihop. Ofta tränar vi för utsidan, skapar för utsidan och vill förändra… ja utsidan.

Kom ihåg att se inåt. Ta på din kropp med kärlek, öva på att lita på din intuition och sträck på ryggen.

Reflektera över hur du pratar med din kropp

Hej! Lägg fokus på din kropp en liten stund. Din otroliga kropp som bär dig genom livet. Det kan kännas svårt att tycka om kroppen, hur börjar man ens i ett samhälle som ständigt basunerar ut hur man egentligen borde se ut eller prestera. Ibland tar det ett helt liv innan man når någon form av acceptens. Att vara missnöjd med sin kropp blir ett kollektivt tryggt rum. Hur många har inte suttit med vänner och berättat om allt som är fel på kroppen, och en själv, och förklarat hur mycket som skulle behöva förändras för att duga. Men du är värd mer än så.

Annons

Reflektera över hur du pratar med och om din kropp. Hur du ser på den i spegeln och vilken press du lägger på den. Fundera på vad du tillåter, begränsar och vad du behöver öva mer på.

Tänk om du kan tillåta dig att acceptera kroppen du fick.

Lås in dig i badrummet, kryp ur kläderna och tacka kroppen för att den bär dig i dag igen. Möt din spegelbild i ögonen med värme. Ta in dina mjuka, raka, sneda, ojämna, ljuvliga former med vänlig blick och sträck på dig.

Försök att se din kropp för vad den är. Oavsett om det finns detaljer som du önskar skulle ändras, låt det inte ta fokus från omtanke och acceptans. Nästa gång du ser din spegelbild, prova att le, se dig själv i ögonen och möta dig själv med respekt. Sänk axlarna och andas med magen. Ta en stund och njut av tystnaden, hör din inre röst. Skänk ett vänligt ord, jobba med dig själv i en grund av omtanke. Du är värd allt.

ÖVA PÅ ATT KÄNNA TACKSAMHET

Det kan kännas banalt men faktum är att tacksamhet och lycka (läs: välmående) verkar ha mycket med varand­ra att göra. Forskningen visar gång på gång att tacksamhet gör skillnad. Öva på att fråga dig själv vad du är tacksam för, säg tack oftare i vardagen och lägg några minuter varje vecka på att se det som faktiskt ÄR här och nu i stället för att bara ­längta bort och planera framåt.

Annons

BEFRIA DIG FRÅN SIFFROR

Siffror har en tendens att ta över och bli något triggande. Var uppmärksam på hur mycket du mäter, väger, värderar och presterar när det kommer till siffror. Livet (och vardagen) bör inte handla om att räkna kalorier, värdera kroppen efter vikten eller bedöma löprundan efter antalet kilometrar. Om du väljer att använda siffror som verktyg, gör ett aktivt val som har ditt välmående i fokus och tillåt dig att släppa om du märker att det blir en energitjuv.

UNNA DIG SPONTANITET

Mitt i all planering, bokande och strukturerande behöver man unna sig stunder av frihet och spontanitet. Tillåt dig att ombestämma dig, prioritera om, boka av något och öva på att följa impulser så du stannar kvar längre än du tänkt och ­lämna plats för spontana infall i livet.

Annons