Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sofia Ståhl om att släppa mamma-kraven

03 nov, 2023 
AvSofia Ståhl
Sofia Ståhl och hennes dotter, krönika.
Sofia Ståhl om de hårda kraven satta på mammor och hur hon lärde sig att släppa på dem.
Annons
Tareq Taylor och sofia "PT-Fia" Ståhl - parets kärlekshistoriaBrand logo
Tareq Taylor och sofia "PT-Fia" Ståhl - parets kärlekshistoria

Jag nattade min dotter när orden ”jag är så dålig på de klassiska mammagrejerna” plingade till i huvudet. Ett konstaterande utan värdering. Jag är inte mamman som planerar middagar för hela veckan och storhandlar – ibland blir det gröt till middag för att orken inte räcker till. Jag är inte mamman som har tvättat, vikt och strukit allt i ett konstant flöde – hon får höra ”kan du sova i en klänning, alla pyjamasar ligger i tvättkorgen och jag har inte tvättat”. Jag är inte mamman som planerar och köper julpyssel och julbak veckor i förväg – vi bakar och pysslar ibland, men det är sällan eller aldrig uttänkt i förväg. Jag är inte mamman som ligger steget före i garderoben och redan har köpt nya kläder när de gamla är urvuxna.

Sofia Ståhl och hennes dotter.
Sofia Ståhl och hennes dotter.

Mammarollen är ganska ensidig. Man får sällan höra om annat än det vi förväntas göra. Allt det nämnda är klassisk kvinnofälla – den påtvingade projekt­ledarrollen. Känner mig ibland mer som en ”lekpappa” eftersom jag relaterar så lite till den ”klassiska” bilden av hur en mamma förväntas vara. Jag funkar bättre på feeling, uppstuds och att få ge friheten i att ”det är inte så noga” ibland. Hellre stökigt efter maten för att prata om något djupt/glatt/­viktigt/banalt eller skippar några måsten för att vi får ­feeling för något roligare.

Annons

Min dotter kommer definitivt inte få med sig att allt ska vara perfekt hemifrån mig, förhoppningsvis kan jag bidra med ”jamen titta så bra det blev, så kan man också göra!” eller något i den stilen. Klassisk mammaroll eller så kallad lekpappa, låt oss skrota skiten oavsett så var och en kan få känna sig mer fri som förälder. ­Föräldrafri i sitt eget.

Stärk dig själv i mammarollen

Avsätt en stund för dig själv och din mammaroll. Reflektera över valda ­sanningar, hur du mår i den, vad du behöver (eller inte behöver), vad du trivs med och inte och vad du behöver befria dig ifrån för att känna dig fri att vara den förälder och mamma du önskar till ditt barn.

Öva på att låta tvätten ligga

Tvätta.
Öva på att släppa taget, som att låta tvätten ligga ett tag.

Öva på att släppa taget. Det innebär att öva på att låta tvätten ligga ibland, låta någon annan göra saker och ting på sitt sätt och avsätta tid för dig själv (!) och det du behöver. Det innebär att släppa tankarna om att allt behöver vara ”perfekt” och att lätta pressen som kommer med dem. Gör lite mindre, existera lite mer.

Gör tvärtom

Öva på att göra tvärtemot vad du brukar. Stressar du för att hinna göra allt hembakat till varje kalas och tillställning: Köp fika ­nästa gång. Tänker du att du måste städa innan du kan träna eller träffa en vän: Gör det roliga först och vänta i stället med det tråkiga. Öva på att låta dagsformen ­bestämma och ifrågasätt dina måsten.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons