Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sofia Ståhl: Så börjar du träna fast du är utmattad

12 jan, 2023 
AvSofia Ståhl
Sofia Ståhl krönika.
Sofia Ståhl skriver om hur man kan komma igång med träning trots att man är stressad och utmattad.
Annons
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin SjödénBrand logo
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén

”Det är fredagskväll och jag sitter med datorn på magen och scrollar igenom internet. Fastnar i mitt bloggarkiv och läser om min utmattningsdepression. Om ångesten och orden som beskriver bakslagen och framstegen. Inser, brutalt och lite för snabbt, att det är för lätt att glömma. Hur i hela … kan det som är ett helvete och som tagit år av livsglädje vara så lätt att glömma? Inser att jag gjort en del fel den senaste tiden. Kört på, pressat, gasat, ätit för lite, jobbat trots en långdragen förkylning, missat mellanmål och suttit med datorn i knäet på kvällarna. Fel Sofia. Så väldigt fel. Men det är ju så roligt säger den där lilla rösten. Det är så roligt och jag känner mig bra. Jag mår bra. Än så länge. Insikten som slår mig är skoningslös – jag kommer aldrig bli fri. Det här är en del av mig nu. Den sköra tråden jag balanserar på är inte stadig nog. Skit också, utbrändheten. Detta är min verklighet nu. Behöver fortsätta vara observant. Hela tiden.”

Annons

Ahhhh. Nutid. 8 år har passerat sedan jag skrev texten och det är svårt att uttrycka i ord hur tacksam jag är. Den där sista meningen stämmer inte. Den har inte gjort det på länge. Min utmattning är en enormt viktig del i min historia och jag har all respekt för den – men jag behöver inte förhåla mig till den på det sättet längre. Jag är uppmärksam på stress, press och för lite återhämtning som man alltid behöver vara, men utmattningen ligger inte som en varningsflagg framför mig som tidigare. Tio år efter att jag blev sjukskriven för utmattningsdepression så är det en del av det jag gått igenom, det som Var. Det trodde jag aldrig när den var det enda som styrde, påverkade och ägde mig och hela mitt liv. Tack. Tack. Tack för att det är annorlunda nu. Tack för att det gick att ta sig hit. Tack!

Kvinna som är ute och joggar.
Kvinna som är ute och joggar.

Tips för dig som är utmattad och vill träna

Omvärdera vad du anser är träning och utgå från din nuvarande situation. För en utmattad person kan ett träningspass vara att ta sig in till duschen, orka stå upp vid hårtvätt och göra sig klar för dagen. Eller att ta sig ur lägenheten för att sitta på några olika bänkar runt kvarteret och ta trappen två våningar upp till lägenheten igen.

Annons

Utgå från din dagsform

Bestäm inget innan. Utgå från här och nu. Hur mår du och din kropp i dag? Vad ger energi och när tar träningen/aktiviteten för mycket energi? Se det lika mycket som ett tillfälle att kommunicera med din kropp och försöka lista ut vad den behöver för dagen. Dagsformen för en utmattad kan vara på ungefär hundrafyrtio olika sätt. Pressa aldrig på. Det kan leda till skador och bakslag.

Sofia Ståhl.
Sofia Ståhl.

Vila tre gånger så mycket

Överdriv återhämtningen. Har du gjort något som du liknar vid träning eller helt enkelt ökat din aktivitetsnivå: Lägg in mer än tre gånger så lång vila. Öka fruktansvärt långsamt. Vila mycket mer än du aktiverar dig den första tiden. Sedan mycket mer, mer, lika mycket och så vidare. När du tror att kroppen skulle må bra av ”vanlig” träning, tänk: REHAB. Om du har möjlighet: Anlita hjälp. En PT, sjukgymnast eller naprapat med erfarenhet av utmattning. Ponera att du varit sjukskriven i 1 år. Då behöver du tänka rehab minst lika länge.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons