Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Sofia Ståhls bästa tips för dig som jobbar hemifrån

16 dec, 2022 
AvSofia Ståhl
Sofia Ståhl krönika.
Sofia Ståhl skriver om hennes bästa tips för dig som jobbar hemifrån.
Annons
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin SjödénBrand logo
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén

”Det är som om vi springer framför oss själva”, säger jag ofta under mina föreläsningar. En mening värd att begrunda. Vad väcker den i dig?

För mig symboliserar den tiden vi lever i. En tid av att alltid vara på väg någonstans, mentalt, fysiskt och själsligt. En tid där vi ligger steget före, sällan närvarande. Sällan här. Sällan nu. Alltid sen. Jag brukar likna det vid ett ekipage med häst och ryttare, men att ryttaren springer framför sin häst i stället för att rida på den. En symbol för att vara i kontakt med sig själv och sin kropp eller inte.

Jag är på många sätt grundad i allt jag jobbat mig igenom de senaste åren i form av personlig utveckling, skilsmässa, nytt liv, bearbetning, egna coachning-­timmar och processer inuti. Samtidigt har jag ibland brottats med gammalt. Det försvinner ju sällan över en natt.

Annons

Ibland lossnar det. Kontakten blir plötsligt självklar igen och man landar inuti, lite till. Oavsett vad man går igenom så vet vi att det aldrig kommer att förbli exakt som det är. Vi kommer att ta oss till en annan plats än den mörkaste. Vi kommer, till slut, att känna att även det mörkaste, svåraste och jävligaste hjälpte oss landa lite närmare oss själva. Att gå igenom saker är att lära känna sig själv, ibland väljer vi det och ibland tvingas vi till det.

Sofia Ståhl.
Sofia Ståhl.

Här och nu har jag hittat stigbyglarna och sitter på hästen igen. Lättad över att inte längre springa framför och lättad över att känna mig mer i kontakt än den senaste tiden. Ibland krävs storartat arbete med den egna personen, ibland är det någon som säger något som landar precis rätt och det klaffar inuti. Oavsett vilket så är en del i personlig utveckling arbete, en helt annan är att landa i det man gjort och gör. Landa. Vara närvarande, i, det, som, är.

Annons

Hjälp för dig som jobbar hemifrån

Undvik att dra i gång sådant som du vanligtvis inte gör när du jobbar bara för att du är hemma, till exempel tvätta, börja plocka eller gå in i en lång sms-chatt med vänner eller fastna extra mycket i scrollande på telefonen. En bra grej: Lägg bort telefonen så att du inte har den precis bredvid dig om du inte behöver den.

Preppa med lunch

Förbered matlåda kvällen innan precis som när du ska till jobbet så att du inte behöver lägga tid på att laga lunch och riskera att tappa fokus genom att tänka ”JO MEN ETT AVSNITT AV DEN DÄR SERIEN HINNER JAG MED NU NÄR JAG JOBBAR HEMIFRÅN”. Jag har gjort den missen tusen gånger. Avråder starkt om man vill behålla fokus och inte bli lockad av att se ett till avsnitt.

Goda matlådor.
Goda matlådor.

Variera mera!

Lägg upp dina arbetsuppgifter så att de ger variation så att du inte stirrar i skärmen hela dagen. Under en vanlig dag har du troligtvis en variation i att du hämtar kaffe, har något möte, spontant pratar med en kollega och gör olika saker som gör att det blir mer liv i dagen. Försök att återskapa det även när du jobbar hemma.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons