Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Harry och Meghan framstår som ljuvliga – därför skaver det

09 dec, 2022 
AvMalin Collin
FotografTT
Harry och Meghan Netflix serie
Harry och Meghan talar ut igen. Och framstår som alldeles underbara. Men vad känner resten av den brittiska kungafamiljen?
Annons
Prins Harry och Meghan Markel - parets kärlekshistoriaBrand logo
Prins Harry och Meghan Markel - parets kärlekshistoria

Han var det brittiska kungahusets rödhåriga buspojke. Hon var en vacker amerikansk skådis som också älskade välgörenhetsarbete. Prins Harry och Meghan Markle var ju i verkligheten ett så perfekt kungligt par att Netflix själva aldrig hade kunnat skapa en romantisk film med bättre upplägg.

De träffades sommaren 2016. Och i januari 2020 gick paret ut på Instagram och meddelade att de lämnar kungahuset.

Att det skedde just på Instagram var knappast en slump.

Prins Harry Meghan Markle

Det handlar Netflix-serien "Harry & Meghan" om

I Netflix nya dokumentärserie ”Harry & Meghan” berättas allt. Och lite till. Och därefter ännu mer. I sex stycken knappt timslånga avsnitt hinner de verkligen få in hela sin kärlekssaga.

Annons

Den började med att prins Harry kontaktade Meghan på Instagram. Hon gick då in på hans konto och gillade hans vackra naturbilder från Botswana. Prefekt PR för Instagram och ett tecken på att paret är moderna med fötterna på jorden. Så börjar deras hemliga dejtande. Två träffar på en restaurang i London. Sedan åker Meghan Markle tillbaka till Toronto, där hon bodde då. De facetimade konstant och några veckor senare möttes de i Afrika och tillbringade fem dygn i tält. Där fanns varken speglar, någon mobiltäckning eller ens en toalett. Efter det var det dem.

Dokumentärserien bygger mycket på deras egna mobilbilder. Det känns främmande att se alla dessa selfies där de pussas och skojar. Så ser man aldrig kungligheter annars. ”Harry & Meghan” är motpolen till Netflix serie ”The crown”.

Efter några månader får de veta att relationen är avslöjad av pressen.

Någon hade sagt till Meghan, precis när hon och Harry hade börjat dejta i hemlighet, att om hon vill besöka London, gå på något museum eller liknande, då bör hon göra det omedelbart för snart är det omöjligt. Och det blev ju sant. Så fort som nyheten att ”Suits”-stjärnan dejtar landets prins, kunde hon inte ta ett steg utan att fotografer stod precis överallt.

Annons

Och det är kring detta dokumentärserien kretsar.

Pressen jagade prinsessan Diana in i döden. Det är prins Harrys djupa sår som aldrig kan läka. Nu jagas Meghan på samma sätt, men med ett ännu kraftfullare vapen. Hennes mamma är svart. I serien tar man sig an att förklara det brittiska imperiets slavhandel och hur det, genom århundraden, fortfarande gör britter och brittisk media rasistiskt. Eller i alla fall så ignoranta och okunniga att resultatet blir rasistiskt, även om det kanske inte var menat så.

Meghan Markle Prins Harry

Ingen kan säga något annat. Den smutskastning i medierna som Meghan Markle fick utstå när hon klev in i kungahuset är så galen att man tror det är påhittat.

Att hon måste ha mått fruktansvärt dåligt, råder det inget tvivel om. Och deras sorti från kungahuset är också en mänsklig reaktion på en ohållbar tillvaro. De såg ingen ljusning. De hade ett litet barn. Till slut blir flykt det enda som finns kvar, tänker jag.

Annons

Därför skaver "Harry & Meghan"

Men det finns ändå saker som skaver.

I början av serien står det att det brittiska kungahuset inte har velat kommentera denna dokumentär. Och vi ska vara medvetna om att det är parets egna produktionsbolag som ligger bakom serien. Detta gör att alla dessa timmar av filmmaterial är vinklat helt och hållet i deras narrativ. Alla de ”experter” som uttalar sig i serien är antingen folk som arbetar för dem eller parets vänner eller Meghan Markles närmaste familj. Det finns ingen som kommer med ett annat perspektiv. Då är det kanske inte så konstigt att både prins Harry och Meghan framstår som alldeles ljuvliga.

När paret bestämmer sig för att lämna kungahuset, tipsar en vän dem om att filma sig själva. Alltså spela in vloggar. Och det gör de direkt. När något otroligt smärtsamt sker kanske gemene man inte tänker på att först slå på selfie-läget i telefonen och börja filma sig själv när man gråter. Men det gjorde Harry och Meghan, precis som vilka influencers som helst. Och dessa vloggar finns med i dokumentären.

Meghan Markle Prins Harry serie Netflix

Det blir tydligt att båda två har ett sinne för bra innehåll, eller content som man säger nu för tiden. Vi matas med vackra klippbilder där Meghan matar hönsen i motljus med sin bebis i bärsjal. Eller när de skojar och pratar otvunget med ”vanligt folk”. Ja, de är oemotståndliga båda två. Och världen runt om är hemsk. Det kungliga systemet är skurkar och media är ondskan själv.

Annons

Jag vill se prins William och Kates perspektiv

Det enda jag vill se direkt efter ”Harry och Meghan”-serien är sex avsnitt som heter ”William och Kate” som skildrar exakt samma tidsperiod.

För när Meghan Markle ska träffa sin blivande svåger och svägerska för första gången, sker det på en middag hemma hos Meghan. Hon var helt övertygad om att de brittiska kungligheterna lämnade sin stela yta bakom sig när ytterdörren stängdes. Hon tog emot dem i trasiga jeans, barfota och hälsade på dem med varsin rejäl kram. Det var då hon insåg att den formella ytan utåt, spillde över även privat, som hon lite sarkastiskt konstaterar i serien.

Undrar hur prins William och Kate hade beskrivit samma kväll?

De första tre avsnitten av "Harry & Meghan" finns på Netflix och de resterande tre släpps den 15 december.

Annons