Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

10 böcker att se fram emot i höst – experten guidar!

28 jul, 2022 
AvKenneth Gysing
Malou von Sivers, Linn Ullman och Lars Noréns allra sista skrivna ord.
Bokhösten 2022 kommer vara fylld av underbar läsning. Vi guidar dig redan nu till guldkornen att längta till!
Annons
Vad är grejen med The Lost Leonardo?Brand logo
Vad är grejen med The Lost Leonardo?

Vi är inte riktigt där än, men nog finns det antydan till höst i luften. Augusti i antågande, och med det kräftkalas och skolor som öppnar och plötsligt är det september med frost på gräsmattorna och svällande blåmogna plommon och förstås – dags för den stora Bokmässan i Göteborg. I år glädjande nog med dörrarna öppna för allmänheten för första gången sedan pandemin. det är en mycket spännande bokhöst vi har att se fram emot – här några guldkorn ur den kommande bokfloden!

Suzanne Brøgger En författares dagbok 2010–2020

Underbara Suzanne Brøgger hakar på trenden med dagböcker (Ulf Lundell, Marianne Lindberg De Geer, Lars Norén, m fl) och slår till med En författares dagbok i mitten av november, skriven under åren 2010–2020. Vardag, resor, #metoo, Svenska Akademien, konst och litteratur – räkna med ett läsäventyr utöver det vanliga.

Suzanne Brøgger, Malou von Sivers och Torbjörn Flygt släpper alla böcker hösten 2022.
Suzanne Brøgger, Malou von Sivers och Torbjörn Flygt släpper alla böcker hösten 2022.

Kristina Lugn Inte alls dåligt – efterlämnade dikter

Poeten Kristina Lugn gick bort i maj 2020. I oktober kommer en samling postuma dikter med titeln Inte alls dåligt, tagen efter Lugns egen kommentar till en vän efter att hon bläddrat igenom en gammal pärm med tidigare inte publicerat material, varpå hon ska ha sagt: ”Det var inte alls dåligt”.

Annons

Carina Rydberg Vitt slödder

Carina Rydberg slog igenom stort med den självutlämnande och provocerande romanen Den högsta kasten, år 1997. I augusti återkommer hon till den självbiografiska formen med romanen Vitt slödder, om barndom och uppväxt och händelser från senare år.

Linn Ullman Flicka 1983

Linn Ullman går till botten med sitt tonåriga jag i Flicka 1983, som landar i bokhandeln under oktober.

– Genom att skriva berättelsen så sannfärdigt jag kan, försöker jag samla dem i en kropp – kvinnan från 2021 och flickan från 1983. Jag vet inte om det är möjligt, förklarar Linn.

Magnus Västerbro Den svarta boken

Magnus Västerbro belönades med Augustpriset 2018 i fackboksklassen för Svälten, nu debuterar han skönlitterärt i oktober med Den svarta boken, där ”Antika häxor, medeltida vampyrer och osaliga andar från alla tider varvas med berättelser om helveten på – och under – jorden”. Tiderna må vara gräsliga, men (kan man kanske trösta sig med) det var sannerligen inte bättre förr.

Annons

Lars Norén En dramatikers dagbok 20192020

Dramatikern och poeten Lars Norén gick bort i januari 2021. I november kommer En dramatikers dagbok där de sista raderna är skrivna i december 2020. ”Jag tackade min kropp, min hjärna, min själ, mina fötter och händerna igår, för att jag fortfarande finns till”. Nu finns inte Lars Norén till mer, men hans texter lever vidare.

Michel Houellebecq Förinta

Nytt i oktober från fransk litteraturs ”enfant terrible” Michel Houellebecq, med romanen Förinta. Handlingen utspelar sig i Paris 2027, inför ett presidentval. Då dyker det upp en viral bild föreställande en skenavrättning av en presidentkandidat. Politiskt laddat, existentiellt utmanande – Houellebecq häcklar hejdlöst både samtid och framtid!

Patrik Svensson Den lodande människan

Patrik Svensson vann många läsande hjärtan världen över med debuten Ålevangeliet för ett par år sedan, där han gick på djupet med den märkliga ålens förunderliga levnad, både i folkmedvetande och ute i världshaven. Med Den lodande människan som kommer ut i augusti håller han sig kvar vid haven, den här gången med vindlande essäer om havets lockelse på människan genom alla tider, samt följer marinbiologen Racel Carson som skrev ”de hemligheter som döljes nere i havets djupa och virvlande avgrunder är större än alla dem som vi redan har löst”.

Annons

Malou von Sivers Hon som hade allt

Malou von Sivers kommer i oktober med ett nytt familjedrama, där lillasyster Sofia försöker gå på djupet med vad som egentligen hände när storasystern Petra tog livet av sig tjugosex år gammal. Malou von Sivers romandebuterade 2017 med släkthistorien Mitt hjärtas oro, också där med tema om hur hemligheter och lögner påverkar familjer och relationer.

Torbjörn Flygt Slugger

Torbjörn Flygt fick sitt stora genombrott med romanen Underdog, belönad med Augustpriset 2001. Där mötte läsarna Johan Kraft, en ung man på väg ut i livet med spänst i stegen, i Slugger har decennier av liv tagit ut sin rätt, här är Johan Kraft förvandlad till tunnhårig familjerättsjurist, som förlorat sin syster och börjat tvivla på mycket i sin tillvaro. Han känner sorg över det liv som inte blev, men samtidigt glädje över det liv som ändå blev.

Annons