Sommarläsning.
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips
0:57

Efter reklamen: Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

(0:57)

Slå på ljud

Sommaren blir het i Mari ­Jungstedts tjugonde bok

Ingen sommar utan en kriminalroman av Mari Jungstedt! Inget undantag heller denna sommar när Mari nu kommer ut med sin tjugonde bok, Andra sidan månen.

Det är den andra boken som utspelar sig i spanska Málaga, med lärarinnan i spanska, Lisa Hagel, och spanske kriminalkommissarien Hector Correra som huvudkaraktärer. Lisa, 55 år gammal, har startat ett nytt liv i Málaga, efter att ha blivit dumpad av sin man efter trettio års äktenskap.

Mari ­Jungstedts.

Mari ­Jungstedts.

Anna-Lena Ahlström

Här får Hector hand om ett knepigt fall, där en svensk man och en spansk kvinna, båda boende i Málaga, hittas mördade i en badtunna på en ensligt belägen gård vid Kusten i Ångermanland, skjutna till döds med en pilbåge.

Lisa hjälper Hector som tolk i utredningen, samtidigt som hon uppvaktas amoröst av en ung och eldig spanjor, ”Hon hade behövt det, inte bara fysiskt utan också bekräftelsen det innebar. Att hon var kvinna, att hon fortfarande var attraktiv, att hon kunde väcka en mans lust”. Lite oroar hon sig över åldersskillnaden, men bästa väninnan Annie hejar på, ”Var glad och nöjd, för sjutton. Hur många får vara med om fantastiskt sex i vår ålder?”

Med andra ord – räkna med en het sommar med Mari Jungstedt!

Andra sidan av månen av Mari ­Jungstedts.

Andra sidan av månen av Mari ­Jungstedts.

ANDRA SIDAN MÅNEN

Mari Jungstedt

(Albert Bonniers förlag)

KRIMINALROMAN

Emma Gray Munthe: “10 kulturupplevelser jag längtar till”

Spännande, engagerande och insiktsfullt av Palm

Veronica Palm var påtänkt som möjlig efterträdare till Mona Sahlin på socialdemokraternas partiledarpost när Sahlin avgick 2010. Så blev det nu inte, Palm lämnade själv riksdagen 2015 för att jobba som ­ordförande för Sveriges största kvinnojour, Alla kvinnors hus – och för att bli författare.

Veronica Palm.

Veronica Palm.

Nils Petter Nilsson

För ett par år sedan gjorde hon debut med spänningsromanen Inte alla män, med riksdagsledamoten (och ensamstående tvåbarnsmamman) Emilia Berg i huvudrollen, som hamnar i dramatiska omständigheter när hon får reda på att en nära vän misshandlas av sin man.

I nya Ett högt pris fastnar en kollega och man som hon haft högt förtroende för i en polisrazzia på en bordell. Kollegan erkänner sexköp, och en chockad Emilia inser snart att många fler män i den politiska sfären kan vara inblandade.

Parallellt får vi också möta ­ton­-åringen Vilma, som läser strökurser på universitetet och säljer sex för att få pengar till kläder och ­lyxvaror, men som med tiden hamnar i en farlig värld av hallickar, droger och våld.

Veronica Palm har full koll på det politiska rävspelet, och genom arbetet för kvinnojouren har hon kommit i kontakt med kvinnor som drabbats hårt i livet. Spännande, engagerat och insiktsfullt!

Ett högt pris av Veronica Palm.

Ett högt pris av Veronica Palm.

ETT HÖGT PRIS

Veronica Palm

(Bokfabriken)

SPÄNNINGSROMAN

Därför får vi inte nog av kostymdraman: experterna inifrån berättar

Fler lästips

MORD I LÖNNDOM

Jan Mårtenson

Mord i Lönndom av Jan Mårtenson.

Mord i Lönndom av Jan Mårtenson.

(Wahlström&Widström)

KRIMINALROMAN

Jan Mårtenson håller stilen som rikets äldsta kriminal­romanförfattare (90 nästa år) med nya Mord i lönndom där antikhandlaren Homan hamnar i mordiska omständigheter med kopplingar till Regerings­kansliet och tröstar sig med antikviteter, dry martinis och katten Cléo. Underfundigt underhållande!

DEN HEMLIGA VÅNINGEN

Kelly Bowen

Den hemliga våningen av Kelly Bowen.

Den hemliga våningen av Kelly Bowen.

(Historiska media)

ROMAN

Lia ärver en stor våning i Paris av sin mormor, som stått orörd sedan andra världskriget. Lägenheten är full av målningar, exklusiva klänningar – och nazistpropaganda. Med hjälp av en konstexpert söker hon sanningen bakom mormoderns gåtfulla förflutna. Spännande om starka kvinnor i kamp mot mörka makter.

Nord

Katarina Ekstedt, Anna Winberg Sääf

Nord av Katarina Ekstedt, Anna Winberg Sääf.

Nord av Katarina Ekstedt, Anna Winberg Sääf.

(Bookmark)

PSYKOLOGISK THRILLER

Efter att ha varit med om en olycka med tragisk utgång får den unge kocken Alex jobb som köksassistent på exklusiva restaurangen NORD i jämtländska fjällen. Där lockas han av ägaren Alice Duwal, vacker, gift och full av hemligheter. En spännande matsedel bjudes – full av sex, lögner och kulinariska läckerheter!

GRÖNA VILLAN

Sofia Rutbäck Eriksson

Gröna Villan av Sofia Rutbäck Eriksson.

Gröna Villan av Sofia Rutbäck Eriksson.

(Lind & Co)

FEELGOOD

Gröna villan är ett trygghetsboende där pensionärerna byggt upp en varm gemenskap i brist på barn och barnbarn som aldrig hör av sig. När kommunen vill lägga ner verksamheten samlar sig pensionärerna för sinnrikt motstånd. Fyndigt, fartfyllt om vikten av att hålla ihop och kämpa för det man tror på!

Gillar du böcker och läsning? Då ska du gå med i Feminas bokgrupp på Facebook

FÖRGÄT MIG EJ

Kerstin Bergman

Förgät mig ej av Kerstin Bergman.

Förgät mig ej av Kerstin Bergman.

(Southside Stories)

Kusin Ingrid ringer Iris Bure, systerdottern Alva har inte återvänt efter en paddeltur i de dalsländska skogarna. Iris far till Åmål för att hjälpa till med sökandet, och minns egna märkliga upplevelser under sin uppväxt i trakten.

BLODMÅL

Peter Stjernström

Blodmål av Peter Stjernström.

Blodmål av Peter Stjernström.

(Lind&Co)

Invånarna i gotländska semesterparadiset Ljugarn börjar plötsligt drabbas av märkliga kramp­anfall, vissa med dödlig utgång. Fiskar dör, det kryllar av insekter och värmen är outhärdlig. Klimatkris, eller onda krafter?

EUROPA

Maxim Grigoriev

Europa av Maxim Grigoriev.

Europa av Maxim Grigoriev.

(Albert Bonniers förlag)

Fjorton år gammal rymmer Nikita från Moskva till Paris. Många år senare sitter han medelålders och trött på balkongen till en lägenhet i Nice som han fått i arv och blickar tillbaka på sitt liv som emigrant. Rörande romantiskt.

Mest läst