1:17

Efter reklamen: 5 gånger skådespelare klätt sig exakt som sinaa tv-karaktärer

(1:17)

Berätta om ditt Före/Efter-avsnitt!

– Jag är en anhörig till en anhörig. I serien är det men bror som har förlorat sin fru i olyckan, och han förlorar sig i sorg. Det är väldigt varsamt, vackert och känslosamt skrivet. Det blir ringar på vattnet – om en anhörig förlorar någon och går ner sig i sorg, så kommer den personens anhöriga också göra det. Det var starkt att jobba med.

Har du någon personlig koppling till Estoniakatastrofen?

– Nej, och jag är tacksam för det. Men jag har ett starkt minne från när det hände. Jag är från Dalarna men bodde i Bagarmossen med tjejkompisar när det hände. Det skakade verkligen om Sverige. Några månader senare var det Stureplansmorden, då ringde mamma och sa ”nu får du komma hem”. Allt blev så otryggt och läskigt tyckte hon.

Gustaf Skarsgård om förändringen i Utvandrarna: ”Kan uppfattas som helgerån”

Är det annorlunda att göra ljuddrama mot dina vanliga jobb i tv/film?

– Det är det såklart, men det är smama princip. Som skådespelare jobbar man mycket med bilder – en replik eller en situation har bilder i sig, och det är de man kommunicerar. Regissören satt ofta och blundade och sa saker som ”nej, nu hör jag inte att du tittar”. Man kan jobba väldigt mycket med detaljer i ett ljuddrama.

Vad har du för projekt framöver?

–Jag spelar i en pjäs på Teater Brunnsgatan 4, Allan Edwalls gamla teater där Martina Montelius är konstnärlig ledare. Den är skriven av Kristina Lugn och Staffan Westerberg, men det blev aldrig av att de satte upp den, den har legat ospelad. Det känns oerhört fint att få göra den här underbara pjäsen.

Vad har du alltid i handväskan?

– Jag har alltid snus, det är min last. Och naturligtvis nycklar, och en liten sminkväska med ett läppstift om man måste få piffa till sig.

Vad är det olagligaste du har gjort?

– När jag var yngre var jag politisk aktiv, och gjorde en del manifestationer. Så säkert någon civil olydnad där, ganska harmlöst.

Christer Lindarw om våndan kring inspelningarna av långfilmen Bonusfamiljen

Avslöja ditt bästa skönhetsknep!

– Att varje kväll verkligen rengöra ansiktet, oavsett om man har smink eller inte så får man på sig avgaser och skit. Det känns bra för själen att vara helt ren i ansiktet. När jag var yngre så sket jag i de, och somnade med smink, men nu känns det oerhört grundläggande. Jag har också fastnat för et serum som känns bra, med c-vitamin.

Vad ljög du senast om?

– Möjligtvis att jag var försenad, kan jag tänka mig. Jag kanske sa att jag missade en tunnelbana, fast jag hade hunnit om jag gått upp tio minuter tidigare och inte snoozat en gång för mycket.

Vilket är ditt sämsta köp?

– Jag får ryck ibland och tänker att jag ska göra om mig själv, ”nu jäklar måste jag ha lite nya kläder”. Då nätshoppar jag någon tröja jag aldrig använder. Det blir dumma impulsköp som handlat om att man borde ha gått och lagt sig.

Vem spelar huvudrollen i filmen om ditt liv?

– Det skulle vara något med humor, annars blir det tokigt. Först tänkte jag min dotter, men det kanske skulle bli svårt...

Per Gessle: Så uppkom Roxette-hiten

När grät du senast?

– Häromdagen när vi repeterade, jag fick sådan oerhörd känsla för de här två ganska udda fåglarna i den här pjäsen – hur de har hittat varandra i den här ganska hårda världen. Det är vansinnigt rolig, men också så vackert när de möts.

Vilket råd skulle du ge ditt 17-åriga jag?

– Våga titta inåt och våga säga nej. Stå upp för dig själv, och var inte rädd.

Ge ditt bästa kulturtips!

– Då måste jag säga Före/Efter, det är jätteintressant! Särskilt för andra generationer som inte har med sig skakningarna av historien.

Före/Efter om Estoniakatastrofen sänds våren 2022.

5:14

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Markiz

(5:14)