Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören: 6 böcker du inte får missa i januari

20 jan, 2021 
AvKenneth Gysing
Feminas Kenneth Gysing recenserar 6 nya böcker som alla får högt betyg. Från Niklas Rådström och Inger Edelfeldt till Katrine Marçal och Britt Peruzzi.
Annons
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarnaBrand logo
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarna

Starkt berörande självbiografi av Niklas Rådström

Som har inget redan hänt, Niklas Rådström, självbiografi (Albert Bonniers förlag).
Som har inget redan hänt av Niklas Rådström.

Som har inget redan hänt, Niklas Rådström, självbiografi (Albert Bonniers förlag)

Vi lever i en tid av osäkerhet, för många i en tid av förtvivlan. Pandemin härjar oförutsägbart, somliga som blir smittade går fria från symtom, andra blir svårt sjuka, en del dör. Litteratur ger ingen medicinsk bot mot virus, men kan ge ord av tröst, som ger hopp om ett ljus på andra sidan den mörka tunneln. Det är sådan litteratur Niklas Rådström bjuder på i nya, självbiografiska Som har inget redan hänt.

Han skriver om hur han en dag i början av augusti 2017 drabbats så svårt av gikt under en vistelse vid sommarstället på Öland, att hans fru får skjutsa honom in till sjukhuset i Borgholm. Läkarna undersöker foten, tar prover och konstaterar att Rådström lider av mer än gikt, han har drabbats av akut leukemi. Det blir ambulansflyg till Bromma och vidare till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge för omedelbar behandling med cytostatika. Allting går så fort, kaffekopparna står kvar odiskade på bordet i sommarstugan.

Annons

Det är början på tre år av behandlingar där han svävar mellan liv och död. Från sjuksängen betraktar Råd­ström sitt liv, sin barndom och sin uppväxt, funderar över vad som är viktigt i livet, om konstens plats i tillvaron. Det är starkt, berörande och – vill jag påstå – en riktig kick för immunförsvaret (om än utan medicinsk evidens)!

Inger Edelfeldt är tillbaka med vacker berättelse

Om snö och guld, Inger Edelfeldt, roman (Norstedts).
Om snö och guld av Inger Edelfeldt.

Om snö och guld, Inger Edelfeldt, roman (Norstedts)

Inger Edelfeldt är tillbaka med en ny roman, Om snö och guld, där hon tar oss tillbaka till nittonhundrasjuttiotalet. Där möter vi Miranda som är åtta år och som vi ska få följa genom åren.

Hon bor först i en lägenhet tillsammans med sin mamma Gerda och pappa Henrik, sedan flyttar familjen till ett hus. Henrik är läkare, som en gång drömde om att bli upptäcktsresande, mamma Gerda är en läkarsekreterare som blivit hemmafru efter att Miranda kommit till.

Annons

Gerda mår inte så bra, är ofta yr och säger att hon har kronisk kristallsjuka (fast enligt maken Henrik är det inte möjligt) och är sällan nöjd med sin dotter. Relationen makarna emellan är inte bra, när Henrik inte arbetar är han ofta borta på resor.

Miranda är duktig på att teckna, känner sig annorlunda i skolan, har svårt att få vänner, blir mobbad.

Inger Edelfeldt skriver om en flicka som längtar efter mammans kärlek, men som aldrig får den, och undrar varför. Hon skriver om en flicka som läser och tecknar, som tar sin tillflykt till sagovärldar, en flicka som till slut går i krasch. Men som återuppstår, återfinner och vågar följa sin skapande låga, och på slingrande vägar och genom många smärtpunkter till slut finner ett liv värt att leva. Det är starkt och det är vackert.

Hög spänning i kriminalromanen Rotvälta

Rotvälta, Tove Alsterdal, kriminalroman (Lind&Co).
Rotvälta av Tove Alsterdal.

Rotvälta, Tove Alsterdal, kriminalroman (Lind&Co)

Med Rotvälta tar Tove Alsterdal oss till Ådalen och in i Ångermanlands djupa skogar. Där finns ett gammalt mord på en tonårig flicka, där finns ett nytt mord på en gammal man. Och där finns polisen Eira Sjödin, som återvänt till barndomens Kramfors. Hög spänning i vidunderlig natur!

Här hittar du Rotvälta (reklamlänk).

Marçal skriver rasande roligt om manligt och kvinnligt

Att uppfinna världen, Katrine Marçal, samtidsanalys (Mondial)
Att uppfinna världen av Katrine Marçal.

Att uppfinna världen, Katrine Marçal, samtidsanalys (Mondial)

Katrine Marçal funderar över hur det kommer sig att vi lyckades skicka en människa till månen innan vi kom på att sätta hjul på en resväska. Hon funderar över klimathot och artificiell intelligens och samtida idéer om ekonomi och teknik. Smart och rasande roligt om manligt och kvinnligt i dagens samhälle.

Pusseldeckare vid Medelhavet

Stilla vatten, Britt Peruzzi, kriminalroman (Bazar)
Stilla vatten av Britt Peruzzi.

Stilla vatten, Britt Peruzzi, kriminalroman (Bazar)

Längtan till sol och bad? Britt Peruzzi bjuder på en härligt het resa till Rivieran. Ingen idyll dock, bäst man tagit sig till stranden i Nice, dyker där ett lik upp i en solstol. Kommissarie Alda Luppi tar sig an fallet med fransk ­finess. Finurlig pusseldeckare vid ett vackert vågat azurblått Medelhav!

Fin brittisk feelgood

Bara på besök, Beth O’Leary, feelgood (Printz)
Bara på besök av Beth O’Leary.

Bara på besök, Beth O’Leary, feelgood (Printz)

Trött på ditt liv? Lust på en förändring? Då kan Leena och hennes mormor Eileen inspirera. Båda olyckliga (kärleksproblem) bestämmer de sig för att byta liv under två månader. Eileen, snart 80, flyttar in i Leenas lägenhet i London, och Leena till Eileens hus på landet. Fin feelgood full av fabulösa förvecklingar!

Läs mer:

Annons