Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Zadie Smith – nya noveller med glöd!

23 dec, 2020 
AvKenneth Gysing
FotografTT
Feminas litteraturexpert Kenneth Gysing tipsar om noveller som är perfekt läsning under långhelgerna.
Annons
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarnaBrand logo
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarna

Det är något med den tid som är; coronan fortsätter härja världen över, ingen vet när det ska bli som vanligt igen (om det nu någonsin kommer att bli som vanligt igen), livet spretar åt alla håll, vart ska det hela ta vägen? Det ger inte Zadie Smith något entydigt svar på i nya ”Grand Union” (AB Förlag), en samling noveller, lika olika sinsemellan som det här spretiga livet. Men Zadie skriver så datorn glöder, är full av liv och lust – ger hopp om (den ovissa) framtiden.

I novellen ”Hjärtats fostran” möter vi Monica som är ihop med Darryl, de pluggar båda på college, men mest fördjupar sig Monica i studier av Darryl. ”Han hade den afrikanska rumpa hon själv ville ha; han var kompakt och muskulös hela han. Gudomlig kuk, inte alltför dramatisk, passande för många situationer”. Allt vore underbart om det inte vore för Leon, Darryls bästa vän, som Monica vill göra sig av med.

I en annan novell, ”Flykten från New York”, organiserar Michael en flykt från New York för Marlon och Elisabeth, dagen efter 9/11 – där efternamnen stavas Jackson, Brando och Taylor. En alldeles fantastisk historia vävd från en legend (dock inte överdrivet sann).

Spretigt, som sagt, men det gör nu ingenting. Bara släpp kontrollen, följ Zadie i spåren, och låt dig handlöst förföras!

Annons