Böcker att läsa just nu.
Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips
0:57

Efter reklamen: Svensk sommarläsning 2022- 5 boktips

(0:57)

Slå på ljud

Eftertänksamt, underfundigt och mycket underhållande

Håkan Nesser förklarade för några år sedan att den kriminalroman han då skrivit klart förmodligen också var den sista. Men det var det lyckligtvis inte (författare kan man aldrig lita på, de hittar ju på hela tiden), det kom ytterligare ett par kriminalromaner, och nu ännu en.

Håkan Nesser.

Håkan Nesser.

Caroline Andersson Renaud

Den här gången tre kortromaner inom ramen för en, där den tredje och sista, En främling knackar på din dörr, också har fått ge titel åt boken. I den berättelsen öppnar Judith, blivande gymnasielärarinnan i engelska och franska, en mörk och kulen natt dörren för en främling och ingenting blir därefter som förut.

I en annan historia, Botgöring, möter vi en före detta lärare i filosofi som genom olyckliga omständigheter hamnat i ett litet torp ute på landsbygden där han arbetar som översättare, med de två islandshästarna Svart och Brun som enda sällskap. Under en bussfärd noterar han en ung kvinna som ser olycklig ut och bestämmer sig för att ta reda på varför. Det är eftertänksamt, underfundigt, mycket underhållande och kanske kan den åldrade översättarens hållning inför livet också stå för Nesser själv, ”han tänker att han ändå har en ambition kvar. Om människan är den varelse jorden frambragt för att kunna betrakta sin egen skönhet, så vill han vara den människan. Bära det ansvarsfulla oket.”

EN FRÄMLING KNACKAR PÅ DIN DÖRR

Håkan Nesser

EN FRÄMLING KNACKAR PÅ DIN DÖRR Håkan Nesser.

En främling knackar på din dörr av Håkan Nesser.

(Albert Bonniers förlag)

KRIMNINALROMAN

10 kulturupplevelser du inte vill missa i höst!

Starkt och berörande om kvinnlig frigörelse

Victoria Mas debutroman De galna kvinnornas bal är en stark påminnelse om hur det var att leva som kvinna i Europa för ett blott ett drygt sekel sedan, i en patriarkal och misogyn kultur där männen ställde upp regelverk för hur kvinnor fick – och inte fick leva. Passade man sig inte kunde man stämplas som sinnessjuk och förpassas till ett sjukhus för sinnessjuka.

Victoria Mas.

Victoria Mas.

Astrid di Crollalanza

Det är vad som händer den unga, begåvade Eugénie, som växer upp i en förmögen, borgerlig familj i Paris i slutet av artonhundratalet. Hon är upprorisk, ifrågasätter pappans auktoritet (han vill bara få henne bortgift), och hamnar till slut på Salpêtrièresjukhuset, ett sjukhus för kvinnor som anses hysteriska och galna. Där verkar Doktor Charcot, tidens mest berömde neurolog – ett favoritnöje för en i huvudsakligen manlig publik är föreställningar där Charcot sätter kvinnor i trans och får dem till hysteriska anfall.

På sjukhuset finns en sjuksköterska som inser att Eugénie är fullt frisk och inte hör hemma på sjukhuset. Hon lägger upp en plan för att få Eugénie därifrån. Det är gripande läsning, och förfärande, arma kvinnor i historiens förflutna – och även i dag lever patriarkat och misogyni kvar. En stark, berörande roman om kvinnokamp och kvinnlig frigörelse!

DE GALNA KVINNORNAS BAL

Victoria Mas

De galna kvinnornas bal av Victoria Mas.

De galna kvinnornas bal av Victoria Mas.

(Sekwa)

ROMAN

Tove Jansson skapade Mumin-figuren efter sin livspartner

Fler läsvärda böcker

EN DRÖMRESA FÖR FYRA

Milly Johnson

En drömresa för fyra av Milly Johnson.

En drömresa för fyra av Milly Johnson.

(Polaris)

Feelgood

Vännerna Roz, Olive, Ven och Frankie återförenas under en gemensam kryssning tjugofem år efter att de lämnade skolan. Livet blev inte riktigt som de drömt om att det skulle bli för någon av dem. Härlig feelgood med vågat kryssande mellan näpen nostalgi, mysig melankoli – och spirande hopp!

TALA MED DE DÖDA

Anna Jansson

Tala med de döda av Anna Jansson.

Tala med de döda av Anna Jansson.

(Norstedts)

KRIMINALROMAN

Kristoffer Bark vid Örebropolisen får hand om ett fall där skelettet efter en nio­årig flicka hittas i en block­stensgrotta i ett naturreservat. En kvinna med medial förmåga har tipsat polisen. Spåren leder bakåt i tiden, till ett fosterhem som tog emot unga flickor. Räkna med ruggigt rys i högsommarvärmen!

GRÄNSLÖS

Jørn Lier Horst

Gränslös av Jørn Lier Horst.

Gränslös av Jørn Lier Horst.

(Wahlström & Widstrand)

KRIMINALROMAN

En grupp medlemmar på Internet försöker lösa ett ouppklarat mord i Spanien på en ung kvinnlig backpacker från Australien. När en medlem i gruppen, en ung kvinna från Norge, försvinner spårlöst, kopplas kriminalkommissarie William Wisting in på fallet. Spännande om mördarjakt med modern teknologi!

FÄLTSTUDIER I UKRAINSKT SEX

Oksana Zabuzjko

Fältstudier i Ukrainskt sex av Oksana Zabuzjko.

Fältstudier i Ukrainskt sex av Oksana Zabuzjko.

(Norstedts)

ROMAN

Zabuzjkos roman är en rasande skildring av en ung kvinnas upplevelser av unkna köns­roller och politiskt förtryck, full av svart humor och självironi. Boken kom ut första gången 2006 i Sverige, Zabuzjko har skrivit ett nytt förord till nyutgåvan. Den ekonomiska vinsten för boken skickas till krigets Ukraina!

Lotta seglade över Atlanten: “Lusten var starkare än rädslan”

DEN SVARTA MÅNENS ÅR

Ellen Mattson

Den svarta månens år av Ellen Mattson.

Den svarta månens år av Ellen Mattson.

(Albert Bonniers förlag)

Mystiskt och mörkt humoristiskt om universitetsläraren David Svarthed, avstängd efter en konflikt med en student, som en dag halkar och slår i huvudet hårt. När han vaknar upp ter sig verkligheten annorlunda – liknar mer dröm än verklighet!

NÄR UNDERBART INTE ÄR NOG

Marit Danielsson

När underbart inte är nog av Marit Danielsson.

När underbart inte är nog av Marit Danielsson.

(Romanus & Selling)

Existentiellt och erotiskt katastrof­läge om kvinna femtio plus, chefredaktör för ett kvinno­magasin, gift med Danne som hon älskar, och aldrig tänkt vara otrogen mot – plötsligt ligger hon där i säng med en betydligt yngre man.

ODJUR

Donna Leon

Odjur av Donna Leon.

Odjur av Donna Leon.

(Forum)

En illa åtgången kropp hittas i en av Venedigs kanaler, kommissarie Brunetti ställs inför ett svårlöst fall, med kopplingar till ett slakthus på fastlandet. Däremellan hinner han äta och dricka gott, samt klokt begrunda all tidens elände.