Det finns verkligen ett extra litet utrymme i våra hjärtan för mammor. Och visst blir man så glad av att se en riktigt fin mammaskildring i filmer och tv-serier? Slarviga, roliga, stöttande, jordnära och kloka. Här är några film- och tv-mammor som vi tycker lite extra mycket om.

Bren MacGuff, Juno

Minns du filmen Juno som hade premiär år 2007? Om svaret är ja minns du kanske också storyn – och Junos styvmamma Bren. Juno är 16 år och blir gravid. I en nervös scen ska Juno berätta för sina föräldrar om graviditeten och att hon vill föda och adoptera bort barnet. Vad gör Bren? Respekterar hennes beslut till hundra procent och helt lugnt tar upp papper och penna för att börja planera vitaminintag, ultraljud och vilket BB de ska välja.

Juno

Kirsten Cohen, O.C.

Även om mamma Kirsten i O.C. tvekar först tar hon in busen Ryan som hennes man Sandy tagit med hem från en rättegång. Hon tar sig an Ryan på det finaste sättet och låter honom bo i familjens tjusiga poolhus. Som den bästa fostermamman ställer hon krav men är också varm och omsorgsfull.

Kirsten, The O.C.

Karin Andersson, Sune

En mamma som vi blir riktigt nostalgiska av är mamma Karin i filmerna om Sune. Som alla mammor på 90-talet gillar Karin att pressa på stranden. Hon får ofta hantera pappa Rudolf, vilket kanske inte alltid är så lätt om man tänker ett varv till på vilka narcissistiska drag han har. Men Karin älskar sin familj och tar faktiskt hand om sig själv på ett föredömligt sätt. Hennes egna behov får vara viktiga även när övriga familjemedlemmar ballar ur.

Sunes sommar
Sunes sommar

Donna Sheridan, Mamma Mia

Tänk. vilket liv Sofie har fått tack vare sin mamma Donna i filmen Mamma Mia. Donna är verkligen arketypen av självständig och raffig kvinna som jobbar sig till det hon vill ha i livet. Hon vet hur man har roligt även om man på senare dar unnar henne att kanske också få ta hand lite mer om sig själv, och lite mindre om pensionatet på den grekiska ön.

Mamma mia
mamma mia

Meredith, Grey, Grey’s Anatomy

I Grey’s Anatomy får vi följa Meredith som under seriens gång kämpar med att komma över rädslan att bli som sin egna kalla och frånvarande mor. Hon och maken Derek Shepherd adopterar Zola som är en föräldralös flicka från Malawi. Senare föder också Meredith en son. Meredith följer inte alltid reglerna men hon bryter dem också alltid med ett gott syfte: att skydda sina barn.

Grey's anatomy

Jane Villanueva, Jane the Virgin

Om du sett den sprudlande och mysiga serien Jane the Virgin har du definitivt inte missat alla härliga egenskaper hos huvudkaraktären och mamman Jane. Hon är en känslomänniska som verkligen vågar visa sina barn precis hur mycket hon älskar dem i varje sekund. Hon skyddar dem med allt hon har och även om Jane har en stark bild av vad som är bra barnuppfostran, kan hon också ta ett steg tillbaka och inse att andra kan ha rätt. Inte minst verkar Jane har ett så roligt liv där familj och kärlek får lov att betyda allt.

jane the virgin
jane the virgin

Lorraine, Normala människor

En mamma som vi verkligen kommit att älska på sistone är Connells mamma Lorraine i den nya tv-serien Normala människor. Lorraine har aldrig haft mycket pengar och jobbar som städerska. Men genom sin personlighet visar karaktären att pengar verkligen inte spelar någon roll. Lorraine är nämligen godheten och klokheten själv. Hon öppnar sitt hem och varma famn för Marianne, sin sons flickvän, och kan alltid komma med kloka – om än ibland hårda – råd.

normala människor

Lorraine har blivit så älskad av tv-seriens fans att skaparna klippt ihop några av de finaste scenerna med karaktären.

Kate Foster, Workin’ Moms

Karaktären Kate i serien Workin’ Moms på Netflix visar verkligen vad det är att vara en modern mamma: det går absolut bra att ha familj och samtidigt karriära så in i den. Kate är också bra på att ta han om sig själv. Hon har helt och hållet accepterat att hemmet och livet ibland är kaosigt med barn – och att man ändå måste få umgås och ha kul med sina vänner. ”Att ha kul är liksom ändå livet”, känns som ett mantra den här karaktären jobbar efter.

workin' moms

Marion McPherson, Ladybird

Marion som är mamma till uttryckfulla Christine (Lady Bird) är kanske inte alltid den bästa på att uttrycka känslor. När Christine hittar en klänning hon vill ha på balen i en second hand-affär och säger att hon älskar den, är mamma Marions enda fråga om den inte är lite för rosa. ”Varför kan du inte bara säga att jag är fin”, frågar Christine. ”Jag trodde inte ens du brydde dig om vad jag tyckte”, är Marions svar.

Men vad karaktären Marin också skildrar man kan älska sitt barn väldigt mycket även om man inte alltid är bäst på att uttrycka sina känslor. Man kanske bara visar det på andra vis.

lady bird
lady bird

Foto: TT/GIPHY

LÄS MER:

Alla nya serier och filmer på Netflix i juli 2020

Här är de 5 bästa nyheterna på HBO i juli

De 10 bästa filmerna 2020 som du bara måste se

Utvald läsning

Femina