10 serier med högsta betyg på IMDb
Slå på ljud

En ny dokumentär på SVT Edit lyfter nu den svarta kvinnan och hennes afrohår. I Mitt afro och jag djupdyker SVT Edit ner i hur det är att växa upp, och leva i, ett land med en stark vithetsnorm, när man själv inte tillhör normen.

VI får följa kvinnorna Jacquline ”Mapei” Cummings, Nora Karltun, Amanda Zahui och Laila Trulsen som alla delar med sig av sin relation till sitt hår, och det är minst sagt en känslosam hårresa.

”Det platta håret har ju gett mig ett freepass”

De fyra kvinnorna slår sig ner i frisörstolen och delar med sig av sina egna erfarenheter och upplevelser.

– Med mitt raka hår så har jag lyckats flyga under radarn för massa sådana här små mikroagressioner, kommentarer om hår och annat. Det platta håret har ju liksom gett mig ett freepass. Kommer folk tycka att jag är mer svart nu. Kommer det bli ett större problem för mig? Jag är lite rädd för det, säger Nora Karltun, som ska gå tillbaka till sitt naturliga hår efter år av att ha rakpermanentat sitt hår, i ett pressmeddelande från SVT.

Tittarna får också ta del av frisören Sarah Åsards tankar och erfarenheter.

– Min mammas syn på att passa in det var att jag skulle ha kontrollerat hår, det skulle inte sticka ut eller vara frissigt. Och hon älskade när det var rakt. Hon lärde mig att passa in i det svenska samhället, tror det var hennes sätt att visa att hon hade min rygg. Fast. När man är äldre så kan man tolka det på ett annat sätt, säger Sarah Åsard, i pressmeddelandet.

Producentens ord om dokumentären

Från och med den 29 september finns dokumentären att se på SVT Play. Mela Tesfazion, som producerat dokumentären, ville ge plats åt ett ämne hon själv har en nära relation till.

– Jag ville först och främst göra ett innehåll för och med den svarta kvinnan, det har varit min drivkraft. Ville lyfta detta komplexa och många gånger svåra ämne men samtidigt inspirera och peppa den som tittar. Är stort tacksam för de fem kvinnor som medverkar, de bjuder, inte bara på sitt vackra hår, utan också på ärliga och personliga erfarenheter, säger producenten Mela Tesfazion i pressmeddelande.

LÄS MER:

Angelina Jolie och Brad Pitts barn Shiloh hyllas världen över för sin unika stil

Blir det en Älska mig säsong 3? Här är allt vi vet

Martina Haags sorg över att barnen lämnar henne

Mest läst